Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задължително попитайте зъболекаря си за това…

Коя е най-ефикасна­та паста за зъби, най-качествената четка, кой е най-модерният метод за избелване на зъби – толкова много въ­проси ни интересу­ват, а все забравяме да ги зададем, кога­то сме в кабинета на зъболекаря…

 зъболекар, зъби, кариес, въпроси към стоматолога

Непременно ли от апте­ката трябва да купува­ме пастата за зъби?

В супермаркетите също се продават пасти за зъби. В аптеките можем да намерим медицинските. Те би трябвало да са по-ефи­касни в превенцията на кариесите, но и „обикно­вените“ пасти са с добро качество. Критериите са: лесна пенливост, съдър­жание на силиций или сода бикарбонат за по-ефикасно почистване на плаката и на флуор за заз­дравяване на емайла.

 

Ако се появи кариес под пломбата, това означавали че зъболекарят я е направил лошо?

Не непременно. Всъщност „граничното“ място, където амалгамата докосва зъбната повърхност, е много чувст­вително и там лесно могат да проникнат бактерии. Това на­лага стриктна хигиена. Дори и на един умъртвен зъб, тоест с изваден нерв, може да се появи кариес.

 

По-добре ли почиства твърдата четка?

Не, тя изхабява зъбите и на­ранява венците за разлика от меката четка от синтетич­ни косъмчета със заоблени върхове. Освен това твърдата четка не успява да проникне в междузъбното пространство, където се натрупват хранител­ни отпадъци. Неподходящо е и търкането на зъбите с лимон – на пръв поглед те изглеж­дат почистени, защото са по­-бели, но всъщност киселият сок намалява минералното съдържание на емайла.

 

За всяка възраст ли е подхо­дяща четчицата за почист­ване на междузъбното пространство?

С годините зъбите вече не са така плътно залепени един за друг и между тях се оформят процепи, в които се задържат остатъци от храна. Специал­ната тънка четчица помага за справянето с този проблем. При децата обаче зъбките са плътно наредени и няма нужда от такова почистване, то дори може да нарани венците им. За малките е подходящ по­чистващият конец. Употреба­та на клечки за зъби на всички възрасти е нежелателно.

 

Може ли да се използва елек­трическа четка, когато венците са чувствителни?

Тя изчиства два и половина пъти повече зъбна плака, от­колкото обикновената четка при еднаква продължител­ност на миенето. В първите дни на употребата й поня­кога се случва венците да прокървят, може би защото някои хора, привикнали с по-енергичната употреба на нормалната четка, натискат прекалено силно. Ако кърве­нето продължава, трябва да посетите зъболекаря. Може да се наложи за известно време да се върнете към обичайната четка в по-мек вариант. Когато венците се успокоят, отново опитайте с електрическата, като внимавате да я употре­бявате по-деликатно.

 

Защо стабилността на мостовете отслабва с годините?

Няма причини мостът сам по себе си да става по-нестабилен с времето. Проблемът може да дойде от някой от зъбите, които го поддържат – да се появи кариес или зъбът да се разклати. При цялостни­те протези обаче понякога се налага коригиране, тъй като с течение на времето при въз­растните хора започва процес на „стопяване“ на костите на челюстта.

 

Вярно ли е, че брекетите предизвикват петна по зъбите?

Не, защото лепилата, които поддържат брекетите, са обо­гатени с флуор и предпазват зъбите. При много от тийней­джърите обаче устната хигие­на е на ниско ниво, в резултат на което около брекетите се натрупват хранителни оста­тъци и атакуват емайла. На­маляването на минералното му съдържание води до об­разуване на петна. Трябва да се знае също, че носенето на брекети не отменя редовни­те прегледи при зъболекаря. Ортодонтът може, разбира се, да третира кариеси и други проблеми, но неговата задача е друга.

 

Може ли честото премахва­не на зъбен камък да навре­ди на венците?

Напротив! Натрупаната зъбна плака е основен виновник за заболяванията на венците и пародонта (костите на челюст­та), които водят до оголване на зъбите. По време на премах­ването й може да се получи кървене, но то не е опасно. В резултат на тази процеду­ра зъбите стават малко по-светли, тъй като се отнема външното замърсяване на повърхността им. Това, раз­бира се, няма нищо общо с химическото избелване, което става чрез разлагане на пигментите с водороден пероксид.

 

 Няма да повярвате на какво има вкус най-скъпата паста за зъби…

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *