ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са първите признаци на пародонтозата?

През първия си ста­дий пародонтозата се проявява със сърбеж по зъбите. По-скоро на човек му се струва, че го сърбят зъбите, а не венците. На следващия стадий зъбите вече реагират на студено и горещо, възникват болки при дъвчене и едва забе­лежим неприятен дъх от устата. Венците започ­ват да кървят и вие сами можете да се убедите, че те са подпухнали, а по зъбите се отлага жълт налеп. В този случай е нуж­но спешно да посетите зъболекаря си.

Ето и класическите диагностични признаци на пародонтозата:

  • оголени корени на зъбите от едната или двете страни на горна­та и долната челюст;
  • повишена чувст­вителност към хими­чески и температурни дразнители, сърбеж и парене във венците, из­тръпване;
  • бледност на вен­ците, но те все още са плътно прилепнали към повърхността на зъба и няма кървене;
  • може да се стигне до значително оголване на корените – почти до половината коронка на зъба;
  • зъбите все още са сравнително устойчиви, но се забелязва изтри­ване на твърдите им тъкани.

 

Що се отнася до пародонтита, в начални стадии протича почти. безсимптомно, но идва момент, когато венци­те започват да кървят постоянно, а зъбите да се клатят. Затова кол­кото по-рано започнете лечение, толкова по-го­леми шансове имате за запазване на зъбите. Па- родонтитът се проявява със следните признаци: кървене от венците в продължение на няколко години, появяват се гной­ни джобове, венците се възпаляват, разрушава се костната тъкан на междузъбните преградки, появява се значително количество зъбен камък и зъбен налеп.

 

АПРОПО!

Тъканите около зъба се увреждат заради нарушения на обменните процеси в устната кухина. Така се раз­вива пародонтозата – чрез дистрофични изменения в околозъбните тъкани, но без възпаление. Венецът бледнее, постепенно отмиращите тъкани се заместват с хрущял. Зъбът се лишава от опора, разклаща се и в крайна сметка пада. Обаче пародонтозата в чист вид се среща рядко. Обикновено към нея се присъединява и възпалителен процес. Тогава венците забележимо се зачервяват и отичат, болят и кървят. Това вече е пародонтит. С развитието на про­цеса опорният апарат на зъба деградира, зъбите все по­вече се клатят и се разминават, оголва се шийката на зъбите, те придобиват повишена чувствителност, а между тях засяда храна.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *