Ашваганда: Безценна билка за здравето на надбъбречните жлези, мозъка и щитовидната жлеза

Билката Ашваганда е мощен адаптоген. В Далечния Изток от древни времена се използва за лечение и профилактика на различни заболявания.

Ашваганда има необичайно положителен ефект върху следните системи на организма: имунна, неврологична, ендокринна, репродуктивна. Ашваганда е добре известен адаптоген, широко използван в аюрведичната медицина. Тази билка има положителен ефект върху щитовидната жлеза. Действа изразено невропротективно, против тревожността, антидепресивно и противовъзпалително.

Това не е целият списък с полезни свойства на ашваганда. В Индия тази билка не случайно се нарича „силата на жребец“, тъй като се използва за укрепване на имунната система. Освен това растението се нарича също и „индийски женшен” поради способността си да повишава издръжливостта, да облекчава стреса. Но и това не е всичко.

Ето какви са пползита за здравето от Ashwagandha:

  • Ашваганда помага за намаляване нивата на кортизола и балансира хормоните на щитовидната жлеза.
  • Използва се при промени в настроението и за профилактика на дегенеративни заболявания.
  • Оптимизира функцията на щитовидната жлеза.
  • Лекува надбъбречната умора.
  • Намалява тревожността и депресията.
  • Намалява стреса.
  • Повишава издръжливостта.
  • Помага за профилактика и лечение на злокачествени новообразувания.
  • Инхибира дегенерацията на мозъчните клетки.
  • Стабилизира нивата на кръвната захар.
  • Понижава нивата на холестерола.
  • Укрепва имунния отговор.

Ето как помага на организма билката Ашваганда

  1. Оптимизира функцията на щитовидната жлеза

Ashwagandha осигурява подкрепа на щитовидната жлеза при пациенти с болест на Хашимото и хипотиреоидизъм. В допълнение, тази билка има свойства, които подобряват функцията на щитовидната жлеза. Поради тази причина може да НЕ е подходяща за лица, които страдат например от болестта на Грейвс.

  1. Облекчава надбъбречната умора

Ашваганда е много подходяща за подпомагане на надбъбречната функция. Надбъбречните жлези са ендокринни жлези, отговорни за производството на хормоните на стреса (кортизол и адреналин). Когато надбъбречните жлези се претоварят поради прекомерен физически или психологически стрес, може да се развие нещо, наречено надбъбречна умора. Това се отразява негативно на други хормони, като прогестерона, който причинява безплодие.

  1. Бори се със стреса

Най-важното свойство на ашваганда е способността ѝ да действа като природно средство за лечение на тревожност. Ашваганда активира концентрацията на ума и облекчава умората. Основното предимство на това растение е липсата или много незначителните странични ефекти.

  1. Бори се с депресията, помага при безсъние

Ашваганда повишава устойчивостта на организма на стрес и дори подобрява самочувствието. Следователно Ашваганда може да се използва като стабилизатор на настроението при сложни прояви на депресия. Подобрява качеството на съня.

  1. Нормализира кръвната захар

Ашваганда има антидиабетни свойства, тъй като съдържа фенолни вещества (флавоноиди). Последните имат хипогликемична активност. Така растителният екстракт е подходящ за повишаване на инсулиновата чувствителност.

  1. Бори се с рака

Ашваганда има противотуморен ефект, намалява и предотвратява растежа на злокачествените клетки. Екстрактът от този адаптоген помага за инхибиране на пролиферацията на ракови клетки на гърдата и важни вътрешни органи. Ashwagandha притежава способността да предотвратява развитието на злокачествени клетки поради своите имунни и антиоксидантни качества. Растението също така помага за намаляване на нежеланата реакция към противораковите агенти, които отслабват имунната защита на организма.

  1. Намалява клетъчната дегенерация на мозъка, подобрява паметта, забавя стареенето

Стресът има разрушителен ефект върху мозъка и нервната система. Ашваганда предпазва нашия мозък от дегенерация, която застрашава с невродегенеративни проблеми като болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Ашваганда съдържа силни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали. Компонентите в растението подобряват когнитивната функция. Билката забавя стареенето.

  1. Укрепва имунния отговор

Ашваганда е адаптоген, който намалява хормоните на стреса. Може да подобри имунната защита и да намали възпалението. Това се дължи на производството на имуноглобулин.

  1. Повишава издръжливостта

Ашваганда помага за увеличаване на издръжливостта по време на физическа активност. Има положителен успокояващ и ободряващ ефект върху мозъка и спомага за намаляване на хормоните на стреса. Повишава мотивацията и издръжливостта. Екстрактът от Ашваганда подобрява кардиореспираторната издръжливост след приблизително 2-3 месеца употреба.

  1. Увеличава силата на мускулите

Ашваганда помага за изграждането на мускулна маса и сила. Поради това е полезна за спортисти, практикуващи интензивни силови упражнения. При приема на Ашваганда се наблюдава изграждане на мускули в ръцете и гърдите. А също и минимизиране на мускулните увреждания поради тренировките. Билката повишава тестостерона и намалява телесните мазнини.

Причинява ли някакви странични ефекти приемът на Ashwagandha?

Няма дългосрочни проучвания за безопасността на ашваганда-та. Осемседмично проучване за безопасност е установило, че приемането на 300 милиграма ашваганда дневно е безопасно както за мъжете, така и за жените. В проучването участниците, които са приемали билката, не съобщават за никакви странични ефекти. Въпреки това, някои странични ефекти обикновено се свързват с ашваганда. Най-честите нежелани реакции включват:

– Сънливост.

– Коремна болка/дискомфорт разхлабени изпражнения.

– По-рядко  – възбудимост, халюцинации замаяност.

– Запушване на носа кашлица.

– Намален апетит.

– Гадене, запек

– Суха уста.

– Хиперактивност.

– Нощни крампи.

– Влошаване на зрението.

– Обрив.

Ако получите нежелани реакции, докато приемате ашваганда, не забравяйте да спрете приема и дасе консултирайте с Вашия лекар.

Има опасения, че ашваганда взаимодейства с анестезията, която обикновено се използва в хирургията. Ashwagandha може да повиши нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Хората със заболяване на щитовидната жлеза или приемащи лекарства за щитовидната жлеза трябва да се консултират с лекар преди да използват ашваганда. Освен това ашваганда може да повиши нивата на тестостерон в тялото.

Хората с хормонално чувствителен рак на простатата се съветват да избягват употребата на ашваганда като предпазна мярка.

Източник: econet

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *