Достатъчен ли е сънят ми?

Седмицата ви е натоварена и дори не забелязвате колко часа прекарвате в сън, но тялото ви отлично знае това и ви информира

InsomniaВслушайте се в гласа му!

Мозъкът работи по-бавно

Когато човек е уморен, всяка, дори и най-обикновена задача, изглежда тежка за решаване. Защото не само тялото се изтощава, мозъкът също забавя нормалния си ритъм. Става по-трудно да се отсее важното от маловажното, съсредоточаването отнема повече време.

Постоянен глад

Току-що сте станали от масата, но ето че пак посягате към бисквитите? Не се обвиняваните в безразсъдна лакомия – ако не спите добре, тялото няма време да се възстанови през нощта, чувства липса на енергия и се стреми да си я набави чрез бързите захари. По тази причина сладкишите привличат неустоимо.

Освен това кръвните изследвания показват, че при недостиг на сън организмът произвежда по-малко лептин -хормон, който играе съществена роля в регулирането на апетита и чувството за ситост.

Чести хреми

Ако всеки разхождащ се наблизо вирус ви поразява, нуждата от почивка е повече от спешна. Хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ, са три пъти по-податливи на вирусни инфекции, тъй като имунната им система е отслабнала. При осем часа сън организмът е много по-издържлив.

Преди лягане пийте отвара от успокояващи билки – пасифлора, валериана, хмел.

Безпричинен плач

Една песен по радиото е в състояние да ви разплаче? Това е класически признак, че имате нужда от повече сън. Недостатъчната почивка за тялото и мозъка прави хората по-емоционални, кара ги да виждат нещата в драматична светлина и интензивно да преживяват обикновени ситуации от всекидневието.

Изследване върху група хора, прекарали безсънна нощ, показва, че при тях мозъчната зона, отговорна за емоционалните реакции, не функционира нормално. В резултат – сълзите се леят безпричинно.

Намалена сръчност

Предмети, които падат от ръцете, дълго и мъчително обличане и още много други случаи на несръчност са част от деня на недоспалия човек. Рефлексите са забавени, а някои от инцидентите се дължат и на малки заспивания от няколко секунди.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *