Медитация и релаксация помагат за облекчаване на стреса

Медитация

  • Медитацията е клинично изпитано средство срещу стрес. Отделяйте поне по 10-20 минути на ден за подобни занимания. Настанете се удобно на спокойно място. Затворете очи и си на­мислете лесна за изговаряне дума или фраза. Концентрирайте се върху дишането си, като повтаряте фразата при всяко издиш­ване.
  • Слушайте музика. Доказано е, че някои музикални стилове понижават пулса, кръвното налягане и дори нивата на хормони­те на стреса.
  • Практикувайте мисловни упражнения за „движение във вре­мето“. Припомнете си най-тежкия момент, който сте преживе­ли през последната година. И сега ли ви изглежда толкова стра­шен? Опитайте се да си представите бъдещето 1 година напред и да погледнете от тази перспектива към настоящия си проб­лем. Възможно е „пътуването във времето“ да ви подскаже как ще го разрешите.

 

Мускулна релаксация

  • Опитайте се да превъзмогнете нервното напрежение с т. нар. техника за постепенно отпускане. Седнете или легнете на тихо и удобно място. Затворете очи. Свийте пръстите на крака­та, задръжте 10 секунди и отпуснете. Повторете същото упраж­нение с мускулите на ходилата. Продължете с подбедриците, след това – с корема, ръцете, шията и лицето. Накрая ще почув­ствате тялото си напълно отпуснато.

 

Силата на профилактиката

  • За да се справите с напрежението и тревожността, отделяйте най-малко по 20 минути на ден за аеробни упражнения. Физи­ческата активност стимулира отделянето на ендорфини – хор­моните на доброто настроение.
  • Ограничете консумацията на алкохол, кофеин и рафинира­на захар. Ако пушите, откажете цигарите. Тези фактори от­ключват т. нар. реакция на „борба или бягство“ и провокират сърцебиене, треперене, изпотяване на дланите, безпокойство и раздразнителност.
  • Намерете си хоби. Независимо дали ще се занимавате с гра­динарство, с плетене и редене на пъзели, с четене или друго приятно забавление – всяко занимание, което ви откъсва от напрегнатото ежедневие, ще ви помогне да овладеете стреса.

 

Да потърсим ли лекарска помощ?

Ако последиците от стреса се отразяват на качеството ви на живот, трябва да се консултирате с лекар. По­търсете помощ и попитайте за методите за лечение на стрес и ако са на­лице симптоми като непреодолимо чувство за безпо­койство, безсъние или на­рушен сън, хронично или остро главоболие, болки в шията или гърба, промени в режима на хранене. Може да се наблюдават и заболявания като екзема, синдром на раздразненото дебело черво или мигрена. Продължителното нервно напрежение повишава рис­ка от високо кръвно наля­гане, инфаркт и инсулт.

 

Етеричните масла премахват напрежението и умората!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.