ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Масажът като метод на лечение

Известен на хората още от древността, масажът е не само приятен и разтоварващ, но и ефикасен начин за лечение на различни травми и заболявания.

 

Правилно подбра­ният и професи­онално изпълнен масаж оказва благотворно въздействие върху различни органи и системи на организма. Пациентът усеща приятна топлина да се разлива по тялото му, подобрен тонус, самочувствие.

Думата „масаж“ произ­лиза от древногръцката „massein“ или „massev“, което означава „разтривам, опипвам”. Използвали са го в дълбока древност – в Ки­тай (3000 г. преди Христа), в Индия (300 г. преди Христа). Римляните правели масаж на войните си преди битка, за да събудят кръвта им, а в Гърция по времето на Хи- пократ са приемали масажа като добро средство за лече­ние на редица болести.

Шведският лекар Петр Хенри Линг е първият, заел се сериозно с изучаването влиянието на масажа върху човешкото тяло и дух (1800 г.). През последните 30 го­дини масажът заема важна част в медицината и често се използва при лечението на различни заболявания.

Подмладява кожата, подобрява обмяната на веществата

Масажът тонизира кожа­та, спомага за почистване­то й от мъртвите клетки и за бързото й обновяване, което пък води до по-мла­дия й вид. Подобрява се работата на потните жлези, активизира се лимфо- и кръвообращението, кръвоснабдяването, подхранва­нето. В резултат на всичко това кожата става по-гладка, плътна, еластична.

Масажът възстановява мускулите на тялото след тежки физически натовар­вания, забавя мускулната атрофия. С масаж се пости­гат много по-добри резулта­ти по отношение на уморе­ните мускули, отколкото при почивка от 20-30 мин.

Масажът подобрява кръвоснабдяването на съ­довете, стимулира и обмяната на веществата, влияе на нервната система. Премахва напрежени­ето и главоболието, отпуска болезнено напрегнатите мускули и прогонва безсънието. Дава на мускулите повече от обикновена почивка. След пет минути масаж работоспособността на човек се увеличава от три до седем пъти.

Масажът създава условия за ускоряване на оздра­вителния процес. Много болници ги включват като част от програмите си за рехабилитация на пациенти със заболявания като остеоартрит, фибромиалгия, хронична болка или като средство за освобождаване от стрес. Освен приложението в болнични заведения все повече хора прибягват до тази техника на рехаби­литация просто за поддържане на тонус и за разто­варване.

 

 

Антистрес масаж

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *