Безкрайно броене на овце или защо ни мъчи безсъние?

Около 40% от възрастните хора страдат от безсъние, най-често срещаното нару­шение на съня.

Ако се събудите посред нощ и не можете да за­спите отново, не започвайте да „броите овце“. По-добре станете и се заемете с нещо отпуска­що, докато отново ви се приспи. Например мо­жете да пуснете радиото съвсем тихо, което ще ви помогне да се унесете в сън.

Има три варианта: труд­но заспиване, събуждане и трудно по­вторно заспиване и събуждане твърде ра­но. Ако продължава само няколко дни, се нарича преходно безсъние, ако е в продължение на няколко седмици – краткотрайно смущение на съня. Най-се­риозно е хроничното безсъние, което се проявява почти всяка нощ от седмицата и в продължение поне на един месец.

Най-често срещаната форма е осъзна­то причинено безсъние, при което след няколко безсънни нощи човек започва да се тревожи, че няма да може да заспи и така влошава проблема.

Независимо колко продължава, без­сънието само по себе си не е болестно съ­стояние, а признак на съществуващи проблеми, които може да са физически, емоционални или поведенчески. Ето 2 от най-честите причини за безсъние:

Стрес.

Много специалисти смятат, че това е главната причина за кратко­трайните смущения на съня. Факто­рите, причиняващи стрес, най-често са проблеми в работата или брака, се­риозно заболяване или смърт на близък човек. Обикновено безсъние­то се преодолява, когато стресовата ситуация отмине. Ако хормоните на стреса все още бушуват в кръвта ви, когато дойде време за лягане, те ще потиснат синтеза на хормона мелатонин, който помага за настъпването на съня. Високите нива на хормоните на стреса могат да понижат секрецията на хормона на растежа, имащ важно значение за клетъчната регенерация (подновяване).

Алкохол и кофеин.

Прекаляването с кофеин или алкохол особено непо­средствено преди лягане може да съ­сипе съня ви. Действието на кофеина понякога продължава до десет часа, особено при по-възрастните хора, които по принцип имат забавен мета­болизъм. Що се отнася до алкохола, който действа успокояващо и може да ви помогне да заспите по-бързо, има вероятност той да наруши съня ви по-късно, когато действието му премине.

 

Научно доказано е, че за качественият сън голямо значение има възглавницата, на която спите. Предлагаме ви разумно и евтино решение на проблема с безсънието и болките от схващания във врата и раменете – БИОМАГНИТНА ВЪЗГЛАВНИЦА – BIOMAGNETIC POWER.

 

 

Тайните на пълноценния сън…

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *