БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Отличен тонус с бягане и бързо ходене

Тези два спорта са много полезни за здравето. При условие, че започнем постепенно и намерим добрия ритъм.

Пролетта идва, а с хубавото време все по-често имаме желание да сме навън. Какво пречи да ускорим крачката? Бягането, превърнало се в го­ляма мода през 80-те години, отново е актуално. Негов основен конкурент е бързото ходене – най-естественият спорт за човека. Той не изисква никакви специ­ални физически качества и е напълно безплатен. Трябват само удобни обувки. Основната разлика между бягането и бързото ходене е в натоварването на ставите. При тичането съществуваща вече артроза може да се ус­ложни, докато при ходенето натискът с ходилата е два пъти по-слаб, затова то е чудесна алтернатива, която спестява разтягането на сухожилия, възпаляването на ахилесова пета и т.н.

Ползата

И бягането, и бързото хо­дене „възпитават“ тялото в издръжливост. Те тонизи­рат мускулите на краката, седалището, гърба и корема. При отсъстващи патологии ставите стават по-гъвкави и по-солидни. С движението на ръцете се включват и муску­лите на торса.

Ритмичното отблъскване от земята стимулира кръвооб­ращението и така намаляват рисковете от отоци, разшире­ни вени и флебит. Разрушава­нето на костите спира, имун­ната система е подсилена. Многобройни са ползите за сърдечната дейност – тренираното по този начин сърце изпраща повече кръв към артериите при всеки свой удар. Колкото по-тонизиран е сърдечният мускул, толкова по-малко се уморява. Затова бягането и бързото ходене са част от възстановителна­та програма след прекаран инфаркт или присаждане на сърце. Те са препоръчителни дори за астматици, при които се забелязва подобряване на дихателните функции. Когато се движим ритмич­но, след около 40-ата минута организмът започва да „изга­ря“ мазнините. Тялото става по-фино и изглежда по-удължено.

Бягането и ходенето с бър­за крачка са изключително благотворни за психиката – благодарение на усиленото производство на ендорфини (хормони на щастието) нер­вите се успокояват, намаляват тревожните състояния. Хо­рата, които се движат бързо или редовно тичат, са по-по­зитивни и динамични. Пси­холозите наричат това „екстаз на бегача“.

Кое да изберем?

Всичко зависи от индивиду­алния случай и от поставена­та цел. Ако човек никога не е спортувал, по-добре да избере бързото ходене. В отсъствие на заболявания може двете дейности да се редуват – на всеки 10-15 минути бързо ходене по няколко минути бягане, последвани отново от бързо ходене. Постепенно минутите бягане могат да се увеличат.

По правилата

● Започнете тренировките с посещение при лекаря, който ще прецени общото ви със­тояние по няколко показате­ля – кръвно налягане, тегло, възраст, начин на живот, сър­дечен ритъм.

● Усилвайте ритъма постепен­но – ако тръгнете прекалено бързо, скоро ще почувствате умора, ще се задъхате и ще усетите странично пробож­дане под ребрата. По-важна е продължителността, а не интензивността.

● Намерете си удобни обувки. Разумно е да изберете половин номер по-големи и ги сменяй­те всяка година.

 

 

5 съвета за „джогинга”

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *