Отоците на краката са сигнал за болест

За какви заболявание подсказват отоците на краката разберете сега от отговорите на специалистите.

Здравейте, от май месец минала­та година имам проблеми с глезе­ните – подуват се ужасно много, като първоначално левият ми глезен беше по-отекъл от десния и то главно в областта зад кошчето. Впоследствие отокът се „разпредели“ равномерно по двата крака. Подувам се дотолкова, че не ми се виждат шалчетата на гле­зените и няма промяна нито сутрин, нито вечер. Единствено когато правя упражнения, подуването спада малко, т.е. от вид на изкълчени, глезените ми преминават в състояние на пълни с течност. Не ме болят, с изключение през лятото, когато ми се наложи да пътувам дълго време седнала и тогава имах чувството, че краката ми горят и ще се пръснат от болка. Личната лекарка ми направи какви ли не изследвания, на кръв, урина, хормони (тиреоиден), ЕКГ, при които единствено­то обезпокоително и показателно беше – еозинофили – 6, белтък в кръвта • 82. Дотук без никакво лечение или диагноза. Единствено ми бяха изписани някакви лекарства за алергия, които не съм пил, по простата причина, че алергия не знам как се диагностицира ей така, без допълнителни изследвания. Отделно от това ми се наложи да си правя медицин­ски изследвания, свързани с общото ми състояние (съдържание на захар, белтък и венерически болести, както и рентге­нова снимка на бял дроб) – всичко е наред. Нямам и „повърхностни вени“.

Стоян Ангелов – Пазарджик

Разбираме притеснението ви относно отоците – проблем, създаващ неприятно усещане, болка и неудобство от естети­ческа гледна точка. Без преглед и по-подробна анамнеза (разпит), не може да се постави точна диагноза, но можем да ви обясним най-честите причини, водещи до появата на оток, и да ви дадем няколко съвета.

Описаното от вас състояние насочва по-скоро към това. А то може да се дължи на физиче­ска преумора и натоварване, на разширени вени, на позицията на краката през деня – стоене продължително време в право положение или в един тип поза обездвижването. Заседналият начин на живот също може да е допринесъл за това състояние, щом се подобрявате от физически упражнения.

Друга причина – свръхупотребата на готварска сол или консумация на солени храни (готварската сол, съдър­жа натрий, който води до задръжка на течности, в резултат на което се увеличава обемът на даден орган или цялото тяло). Това може да се кори­гира – опитайте! Ако обичате солено, опитайте се да намалите употребата на сол или използвайте хималайска сол, която освен като заместител на готварската и трапезна сол, съдържа 84 минерала и микроелемента и има лечебни свойства. Спортувайте или ако нямате време, ходете пеша поне 30 минути на ден за здраве и за да подобрите притока на кръв в долните крайници. Вечер след работа повдигай­те краката нависоко, отново с цел да подобрите оттичането на венозната кръв.

Може да си направите контрастни душове (обливайте краката отдолу на­горе със студена и топла вода, като ги редувате), които имат чудесен ефект при уморени крака и разширени вени. Може да опитате да намалите отока и с локални гелове.

 

Направете си масаж за отекли крака:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 2.9 от 13 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Отоците на краката са сигнал за болест

  1. Рени каза:

    Здравейте,има по горе един коментар от Стоян Ангелов – Пазарджик,за подути глезени.Моите симптоми са абсолютно същите с тази разлика ,че съм жена и не мога да обуя нормална обувка.Правила съм съм си всички възможни изследвания и прегледи +съдов хирург,но всичко е на ред.Това е от години просто на моменти е нетърпимо.Може ли някакъв съвет.

    Поздрави и ще очаквам отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.