ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спортувайте поне половин час на ден!

  • Боли в коленете има почти всеки втори българин, навършил 50 години

Здравейте, можели да се стопира начален стадий на гонартроза на коляно­то без лекарства? Вследствие на травма преди 17 години, получих гонартроза на лявото коляно. Досега не съм имала сериозни проблеми, а само ме е наболявало. От един месец имам сериозни оплаквания – силни болки, осо­бено при слизане и изкачване на стълби. Бях седем дни в болницата за рехабилитация в Кюстендил, където правих ултразвук и минерални вани. Но слeд като се върнах, болки­те се увеличиха, дори отиват към ходилото – все едно, че стъпвам на иглички. Започнах нови процедури – йонофореза и магнит, но нямам особено подобрение. На 52 години съм. Как бих могла да облекча бол­ките си?

Виолета Бойчева – Кюстендил

Артритът на коленете се среща предимно, но не за­дължително, в по-кьсна въз­раст. Навременните грижи за ставите ще ви костват много по-малко време и уси­лия от лечението на вече появилото се заболяване.

Ако изпитвате болка при сгъване на коленете, опитайте да изпълните следните съвети:

Правете упражнения за

укрепване на четириглавите мускули на бедрата. Тези мускули поддържат хрущя­лите на коленете, поемат напрежението върху тях и ги предпазват от износване. Хората със силни мускули на бедрата страдат по-малко от болки 8 коленете. Над половината от хората с из­носени хрущяли на коленете са под 65 години.

Ходете на екскурзии или се разхождайте. Хората, които движат краката си и играят редовно аеробика, страдат по-рядко от болки в коленете, когато остаре­ят. Тичането, плуването и бързото ходене увеличават масата на хрущялите в коленете, но не прекалявай­те. Силовите упражнения, които могат да доведат до нараняване на ставите, са опасни за коленете.

Яжте повече горски пло­дове, джинджифил, авокадо, ленено семе и риба, която съдържа омега-3 киселини.

Те спират възпаленията, ко­ито разрушават ставите.

СПОРТУВАТЕ ЛИ?

Редовните физически упражнения са решаващи за поддържането на здрави ко­лене. Без тяхната подкрепа мускулите и сухожилията отслабват и не могат да поддържат ставите, които се натоварват и заболя­ват.

Най-подходящи са физи­ческите упражнения, които не могат да наранят колене­те, защото уврежданията удвояват риска от остеоартрит. физическите упраж­нения не трябва да бъдат редки и силови, а ежедневни и умерени. Например йога, ходене, плуване, каране на колело и вдигане на гирички. Тези упражнения засил­ват кръвообращението, подвижността и укрепват мускулите около коленете. Спортувайте поне по поло­вин час на ден.

ПРАВИЛНА ЛИ Е СТОЙКАТА ВИ?

  • Спазвайте следващите правила за правилна стой­ка:
  • Гърбът, и раменете трябва да са изправени.
  • Не накланяйте напред тямто си от кръста нагоре.
  • Коленете трябва да се свиват леко, а не докрай.
  • Коремните мускули трябва да са стегнати.
  • Вдишвайте лека със стомаха си.
  • Главата трябва да е изправена и центрират върху тялото.
  • Тежестта трябва да се разпре­деля равномерно между двата крака.

НОСИТЕ ЛИ ПОДХОДЯЩИ ОБУВКИ?

Обувките могат да при­чинят неравномерно раз­пределяне на тежестта на тялото и да натоварят допълнително коленните стави. Много хора имат плоскостъпие, разлика в дължината на краката, кри­ви крака и всяка от тези особености може да доведе до изкривена походка и да натовари допълнително коленете.

Купете си поне един чифт обувки или маратонки в специализиран магазин за ортопедични обувки. Обик­новено в тези магазини има специалисти, които могат да определят какви са под­ходящите обувки и стелки за вас. Обувки с високи то­кове може да допринесат за риска от остеоартрит или други заболявания на колене­те. Учени са установили, че коленете на жените, които носят такива обувки, са стресирани в областта, в която обикновено се развива остеоартритът.

КАКВИ ТЕЖЕСТИ НОСИТЕ?

Коленете понасят тежестта на тялото, зато­ва поддържането на нормално тегло е от особено значение за тяхното здраве. Всеки допълнителен килограм увеличава тройно натоварването на ста­вите при ходене и десеторно при тичане. Всъщност, затлъстяването е един от най-главните фактори за развитието на остеоартрит, защото то ускорява разрушаването на хрущялите. Свалянето на излиш­ните килограми, особено тлъстините, е най-доброто нещо, което можем да направим за коленете си. Проучване е показало, че затлъстели хора, които са свалили 20 килограма, са намалили наполовина риска от остеоартрит.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *