Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Правилно дишане = живот без болести

Доброто снабдяване на органи­зма с кислород е много важно за здравето ни. Но как да подобрим дишането си? Достатъчно е просто да си създадем някои по­лезни навици.

Разработване на дишането в дълбочина
Изборът не е малък: можете да се запишете на курсове по пеене или да се включите в певчески хорове, да свирите на духов инструмент, да практикувате йога или ки-гонг (китайска техника за релаксация). Всички тези дейности развиват коремното дишане, което с много благотворно за органи­зма. Чрез диафрагмата дихателните движения масажират храносмила­телните органи, а понякога дори ги наместват в по-правилна позиция. Диафрагмата е главният мускул на дишането, свързан с нервно-вегета­тивната система, която ръководи ав­томатичните дейности на организма. Когато влияем съзнателно върху нея, ние постигаме равновесие и прилив на енергия в тялото.

Колко време ни е нужно за това? Един час йога или ки-гонг ни носи успокоение. Но практикуването им с години наред води до ново отно­шение към тялото и позволява оптимално използване на естествените ни ресурси.

Когато въздухът влиза в нас, с него влиза и енергията. Когато издишваме, от нас си отива и това, което смущава организма и би могло да му навреди.

Спиране на цигарите
Защо пушачите имат по-малък ди­хателен капацитет? Защото тютюнът предизвиква възпаление на малките дихателни пътища, разположени в ос­новата на бронхите. Този първи етап остава обикновено незабелязан, тъй като не се проявява външно. Смуще­нията в дишането стават забележими едва когато възпалението обхване са­мите бронхи. Пушачите започват да кашлят сутрин и отделят храчки, кое­то вече е знак за тревога. Любителите на цигарата трябва да измерват дъха си често така, както се мери кръвното налягане.

Ходене пеша
Колкото по-малко се движим, толко­ва „по-заспали“ са междуребрените мускули и диафрагмата, което ги пра­ви неспособни да се справят в случай на белодробно заболяване. Походът в планината е отличен начин за подобряване на дишането. Плани­райте не по-малко от 10 км на ден при скорост 3-4 км/ч.

Бягането е друго средство за каляване на издръжливостта. Най-добре е прак­тикуването му да започне в началото на пубертета, защото тази възраст е подходяща за развиване на дробовете. Но и на всяка друга възраст бягането е благотворно за тялото и духа, при условие, че го правим два пъти сед­мично.

Спортувайте…белите дробове трябва постоянно да работят

Знаете ли, че…
Въздишките са вредни Въздишането е вреден навик, тъй като честото му повто­рение води до намаляване на количеството въглероден дву­окис в организма. В резултат се нарушава балансът между него и кислорода, което се отразява зле на организма.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *