В името на здравето: Кога е най-доброто време от деня за тренировка?

Да се отдели време за упражнения може да бъде предизвикателство. Най-важното е да се движите всеки ден, без значение по кое време на денонощието

време

Но ако искате да оптимизирате тренировките, за да получите най-широк набор от ползи за здравето, може да опитате да ги правите сутрин.

Ето какво казва науката за най-доброто време от деня, подходящо за упражнения – и какво да очаквате, ако изберете по-късни часове за вашите тренировки.

Сутрешната физическа активност има предимство

Тренировката сутрин – особено на празен стомах – е най-добрият начин за изгаряне на натрупаните мазнини, което я прави идеална за отслабване. Това до голяма степен се дължи на факта, че хормоналният състав на тялото сутрин е настроен да работи за тази цел, казва Антъни Хакни, професор в катедрата по упражнения и спортни науки в Университета на Северна Каролина „Чапъл Хил“.

Антъни Хакни

В ранните сутрешни часове има хормонален профил, който предразполага към по-добър метаболизъм на мазнините“, казва Хакни. Хората естествено имат повишени нива на кортизол и хормона на растежа сутрин. И двата хормона участват в метаболизма. Затова ​​ще „извлечете повече енергия от мастните резерви„, казва Хакни. Това може потенциално да помогне при загуба на тегло. Изследванията също така показват, че сутрешните тренировки може ви помогнат да имате по-слаб апетит през целия ден, което също е възможно да предпази човек от натрупване на излишни килограми.

Дори и да мразите алармата, която звъни преди изгрева, тренировката сутрин може бързо да стане ваша втора природа. Проучване в Journal of Physiology установи, че упражненията в 7 часа сутринта могат да изместят биологичния часовник по-рано, което означава, че ще се чувствате по-будни сутрин и ще се уморявате по-рано вечерта. Това потенциално ви подготвя да си починете достатъчно, за да се събудите и да правите същото нещо на следващия ден. Някои изследвания дори предполагат, че е по-лесно да се придържате към здравословни навици, които трябва да се извършват сутрин.

Сутрешното изпотяване също може да доведе до по-добро психично здраве

То ще подобри и вашата производителност през целия ден, тъй като упражненията са чудесни за намаляване на стреса.

Но ако наистина нямате време сутрин, или това не е вашата част от деня, не се насилвайте.

Вие може да тренирате, но това ще е тренировка с толкова ниско ниво на интензивност, че ще изразходвате много малко енергия“, казва Хакни.

Следобедните тренировки са почти толкова добри, колкото и сутрешните

Ако можете да завъртите тренировката за след обяд, Хакни казва, че това съвсем не е чак толкова лош втори избор – особено ако се опитвате да постигнете много дълга или строга рутина.

Сутрешните тренировки са идеални за изгаряне на мазнини и отслабване, но следобедните тренировки могат да дадат тласък на представянето ви, тъй като ще сте изяли едно или две ястия, преди да започнете.

Всеки път, когато се храните, нивата на кръвната захар се повишават“, казва Хакни. „Захарта под формата на кръвна глюкоза… е едно от нещата, от които се нуждаем, ако се опитваме да работим с по-висока интензивност.

Следобедната тренировка може също така да бъде чудесен начин да избегнете спада в края на деня. Проучването на Journal of Physiology установи, че упражненията между 13:00 и 16:00 часа следобед могат да изместят биологичния часовник на тялото ви напред по същия начин, както сутрешната тренировка. Дори бързата разходка може да ви помогне да се ободрите и да се фокусирате отново.

Едно проучване установи, че тялото естествено изгаря около 10% повече калории в късния следобед, в сравнение с ранната сутрин и късната вечер. Изследователите са разгледали телата в покой – така че не могат да направят категорични заключения какво се случва, когато хората тренират – но е възможно да изгорите малко повече енергия, ако решите да се раздвижите следобед.

Вечерните тренировки все още идват с предимства

За много хора упражненията са най-удобни след работа. Но има общоприето мнение, че вечерните тренировки ободряват толкова много, че заспиването е трудно.

Въпреки, че според проучването на Journal of Physiology упражненията между 19:00 и 22:00 часа забавят биологичния часовник на тялото, което води до по-късно лягане, Хакни не е убеден, че това е така.

Доказателствата сочат, че ако след спорт не се къпете и след това (веднага) не скачате в леглото, за да заспите, това изобщо не пречи на съня“, казва той. Дейност за облекчаване на стреса като йога може дори да ви помогне да спите по-добре, ако се извършва вечер, добавя той.

И докато изследванията за сутрешните тренировки и загубата на тегло са по-утвърдени, някои доказателства сочат, че вечерните тренировки също могат да настроят хората за загуба на тегло.

Статия, публикувана в списанието Experimental Physiology, установи, че вечерните тренировки не нарушават съня. С течение на времето могат също така да намалят нивата на стимулиращия глада хормон грелин. Това може да помогне при загубата на тегло или управление на вече свалените килограми.

И все пак – по кое време е най-добре да се тренира, за да има по-стабилни ползи за здравето?

Ако трябва да се избере най-доброто време за тренировка, сутринта ще спечели, казва Хакни. Ранните тренировки се възползват максимално от вашата биология и психология. Това потенциално води до по-добри резултати и поддържането им с течение на времето. Наистина, няма лошо време за упражнения, повтаря Хакни, и най-важното нещо е да намерите такова време, което действително да работи за вас.

Ако ще го направите сутринта, направете го. Ако ще е вечерта – пак го направете“, казва Хакни. „Но, ако физиологията ви няма да съвпадне с поведението, тогава това е спорен въпрос.

Какво казва по въпроса Американската сърдечна асоциация (AHA)

Опитвате се да намерите най-доброто време за упражнения? Истината е, че такъв избор е индивидуален! Следвайте тези съвети на Американската сърдечна асоциация (AHA), за да разберете коя фитнес програма работи най-добре за вас.

На разсъмване, преди здрач или късно вечер — кога е най-доброто време за тренировка?

Зависи от това кога е най-доброто време за вас, защото ползите от физическата активност се свързват с това колко сте постоянни.

Вече разбрахте, че най-доброто време за упражнения е рано сутрин – за да задвижите метаболизма си или за да избегнете неочаквано разсейване през деня, което може да провали тренировката ви. Но ако не сте сутрешен човек, може да не сте в състояние да станете призори, за да тренирате. Ключът е да правите това, което е най-вероятно да работи постоянно за вас.

Ако графикът ви не е предвидим, може да се наложи да сте гъвкави и да имате план за различните часове на деня.

Ако установите, че тренировката твърде късно вечер ви пречи да заспите лесно, преместете я по-рано през деня или опитайте по-малко интензивни, по-балансирани и внимателни форми на движение.

Това, КОЕТО ПРАВИТЕ, може да е по-важно от това КОГА ГО ПРАВИТЕ

За да останете мотивирани, изберете дейности, които харесвате. Бързо ходене, плуване или колоездене може да е по-подходящо за вас. Ако искате да прекарате повече време със семейството, намерете занимание, което можете да правите всички заедно, като например разходка след вечеря или игра на футбол.

Има толкова много възможности за избор; не се ограничавайте само до едно. Наличието на разнообразни фитнес дейности, от които да избирате, най-вероятно ще ви предпази от отегчение или изтощение.

Ето някои дейности, които можете да правите по всяко време на деня:

•Ходене, тичане и джогинг;
•Плуване;
•Колоездене;
•Танци и аеробика;
•Изкачване на стълби;
•Спортуване;
•Силови тренировки и тежести;
•Йога и пилатес;
•Бокс и кикбокс;
•Бойни изкуства и Тай Чи.

Няма подходящо време от деня, за да се раздвижите. Важното е да не спирате да се движите.

Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *