Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психология на гастрита: какви емоции живеят в стомаха?

Гастроентеролозите не отричат, че възможна причина за гастритa може да бъде стрес, нервно напрежение и емоционален дисбаланс 

гастрита

Има пряка връзка между психологическото състояние и функционирането на стомашно-чревния тракт. Следователно, лечението започва с изследване на психосоматиката на пациента и изисква помощта на психолог.

Възпалението на стомашната лигавица, или състояние известно още и като гастрит, е често срещано заболяване, което се диагностицира при хора на възраст над 30-35 години. Причините за тази неприятна патология включват тютюнопушене, неправилно хранене, злоупотреба с алкохол или активност на бактерията Helicobacter pylori. Болката и дискомфортът в коремната област понякога се появяват след прием на нестероидни болкоуспокояващи, както и при психологически проблеми.

Психологически причини за гастрита

Всяка стресова ситуация не преминава, без да остави следа в тялото. Когато изпитвате безпокойство, страх или емоционален стрес, нервните окончания се тонизират и възниква вазоспазъм. Кръвообращението в лигавиците на стомаха се нарушава, кръвното налягане се повишава.

В това състояние стомашният сок се произвежда активно, докато хранителните вещества не навлизат в храносмилателната система поради пренапрежение на органа.

Клиничните проучвания показват, че болезнените спазми се появяват, когато тялото произвежда хормони на стреса. Дори ако несъзнателно ви „изяжда“ страх или безпокойство, храната се усвоява лошо и човек постоянно е преследван от чувство на фалшив глад или гадене.

Психологически причини за гастрит, според водещите психолози Лууле Виилма и Лиз Бурбо

Лууле Виилма

• Ако човек изпитва страх, той става беззащитен срещу потока информация и се затваря за нови знания и познанства. Стомахът е притиснат от спазми, което пречи на човек да приема физическа и духовна храна.
• Съмнението в себе си е подобно на страха. Най-силната негативна емоция е придружена от мускулни спазми, блокиращи достъпа до храна и нови усещания в живота.
• Очакването за неизбежен крах или провал ви прави напрегнати. Стомахът повтаря емоционалните импулси и спазми, като дава на човека сигнали под формата на гадене, повръщане и болка.

Известната психоложка Луиз Хей смята, че гастритът често се появява при хора, които изпитват чувство на скрит гняв и омраза. Стомахът, подобно на мозъка на пациента, не може да „смила“ развод, несправедливо уволнение или предателство на приятел. Храносмилателният орган просто имитира действията на своя собственик, отразявайки действията му върху себе си.

Луиз Хей

Една също толкова интересна теория е на известния автор езотерик Олег Торсунов. Той твърди, че емоционално студените хора, които старателно крият проблемите в себе си, развиват гастрит с ниска киселинност. Напротив, при пациенти с избухлив темперамент се диагностицира заболяване с висока киселинност. Ако човек постоянно преглъща оплаквания и разочарования поради несъответствие с поставените идеали и цели, възникват открити ерозии и усложнения.

Начини за лечение на гастрит: работа върху себе си

Ако причината за гастрита е психосоматична, лечението с лекарства дава само временно облекчение. Всеки стрес провокира обостряне и болезнено възпаление. Психолозите препоръчват, заедно с консултациите на гастроентеролога, да се разберат емоциите, разочарованията и скритите оплаквания, които подкопават здравето отвътре.

Психологът Лиз Бърбо препоръчва да „лекувате“ гастрита по следния начин:

• Научете се да приемате света около вас с неговите недостатъци.
• Попивайте дори негативната информация с любов и търпение.
• Спокойно смилайте оплакванията, насочени към вас, както и обидите. Не приемайте лично всяка дума, казана от околните.
• Бъдете отворени към нови запознанства и предизвикателства, без винаги да очаквате положителни резултати.

Авторът на метода „Нова немска медицина“ Райк Хамер смята, че гастритът се развива по време на продължителен конфликт, когато човек крие агресията в себе си.

Райк Хамер

За да се отървете от възпалението на стомаха, той предлага:

• Излезте от всички конфликти, които ви пречат да се наслаждавате на живота.
• Променете отношението си към агресора: често кавгата с роднини или приятели лесно се разрешава чрез разговор.
• Облекчете нервното напрежение с масаж, вани с билки и морска сол, занимавайте се със спорт, хобита и чести посещения на културни мероприятия като кино, концерти и изложби.

Психосоматичните причини за гастрит не се отричат ​​от много гастроентеролози. Психичните травми и преживяванията, които пациентите крият с години, разрушават стомашната лигавица отвътре. Затова лечението трябва да съчетава традиционните методи и да се допълва от работа с опитен психолог.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *