Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо да се спи на включено осветление е вредно за здравето

Докато тялото спи, то има нужда от тишина, тъмнина и спокойствие. Всичко, което е в състояние да го разсее и да наруши почивката, е вредно за здравето

спи

Излагането на светлина преди лягане и дори докато човек спи може да има неблагоприятни последици, показват изследвания. Ето какво може да се направи по въпроса.

Много от нас са заобиколени от светлина през нощта – от улични светлини, струящи през прозорците до телевизори и смартфони. И сега изследванията показват, че излагането на светлина през нощта в часовете преди лягане, и дори по време на сън, може да бъде пагубно за здравето.

Светлината е ключов регулатор на биологичния часовник на нашия мозък

„Силата на светлината е в това, че може да синхронизира ритмите, както и в неподходящ момент да ги десинхронизира“, каза д-р Филис Зи, невролог и директор на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет (САЩ).

Д-р Филис Зи

В едно проучване от 2022 г. д-р Зи и нейните колеги тестваха как излагането на светлина ще повлияе на биологията на 20 млади здрави възрастни, докато спят.

Част от групата прекарва нощта в сън при слаба светлина, подобна на здрач, последвана от нощ с включени горни (таванни) лампи. Горните светлини излъчваха блясък, който беше приблизително еквивалентен на осветлението в хотелски коридор – ярко, но недостатъчно за четене, уточнява д-р Зи. Контролна група прекарва и двете нощи в сън на слаба светлина.

Участниците, които са спали на включено осветление, съобщават, че спят добре. Мозъчните записи обаче показаха, че прекарват по-малко време в сън с бавни вълни и бързи движения на очите, които са по-спокойните етапи на съня, критични за когнитивното функциониране.

Ефектите върху техния метаболизъм и сърце бяха още по-поразителни

От кръвните проби стана ясно, че една нощ, прекарана на стайна светлина, повишава инсулиновата резистентност на участниците. Това е важно за контрола на кръвната захар, на следващата сутрин. Но най-изненадващо за изследователите е как излагането на светлина повлия на сърдечната честота. „Беше висока през цялата нощ“, каза д-р Зи. „Ето това беше странно…“

Мозъкът не спи

Тези резултати предполагат, че дори със затворени очи мозъкът може да усети сравнително слабата светлина. Това може да накара мозъчната автономна система да включи на „бий се или бягай“, която да е на „ниска скорост“, но все пак е включена, казва специалистката.

Въпреки че това проучване е проведено с малка извадка от млади и здрави хора, други скорошни изследвания показват, че излагането на светлина по време на сън може да бъде още по-вредно за по-възрастните.

В друго проучване от 2022 г. , включващо над 550 възрастни на 63 и повече години, д-р Зи и нейните колеги установиха, че всяко излагане на светлина по време на сън е свързано с по-голямо разпространение на затлъстяване, диабет и хипертония.

Други изследвания показват, че спането дори с малко светлина в стаята намалява качеството на съня

Д-р Кенджи Обаяши

Д-р Кенджи Обаяши, изследовател, изучаващ епидемиологията на циркадните ритми в Медицинския университет Нара в Япония, проведе проучване през 2019 г. , включващо над 1100 по-възрастни участници, което установи, че излагането на светлина в часовете преди събуждане е свързано с повече нарушения на съня.

„Знаем, че дори умерените нива на светлина през нощта, каквито може да видите да влизат от прозорците отвън или от нощната лампа или светлината в коридора, изглежда засягат мозъка“, казва Зи.

Защо излагането на светлина през нощта руши здравето

 

Специализираните сензори в нашата ретина имат пряка връзка със супрахиазматичното ядро. ​​Те са особено чувствителни към светлина с къса дължина на вълната, известна още като синя светлина. Не е задължително да я виждаме като синя. Класическите светодиоди изглеждат бели, например, но съдържат много светлина с къса дължина на вълната.

„Те са много ефективни, когато трябва да кажат на нашия биологичен часовник, че още не е време да се спи“, каза Кристин Блум, учен по съня в Центъра по хронобиология към университета в Базел.

Сутрин богатата на къса дължина на вълната светлина, като слънчевата, ни помага да се събудим

Тя сверява вътрешния часовник с външната среда. Но наличието на светлина късно през нощта забавя циркадния ритъм, изкарвайки го извън синхрон.

Това от своя страна може да причини загуба и частично лишаване от сън, тъй като човек се събужда по-рано, отколкото вътрешният часовник би искал.

Светлината също така потиска секрецията на мелатонин

Мелатонинът е „хормона на тъмнината“, който епифизната жлеза произвежда при слаба светлина, за да подготви тялото ни за сън, каза Блум. В същото време светлината намалява сънливостта и ни активизира, което е полезно сутрин и през деня, но по-малко здравословно, когато искаме да спим.

Кристин Блум

Този вид нарушаване на циркадните ритми може да доведе до множество проблеми, включително нарушения на съня, разстройства на настроението, когнитивни увреждания, метаболитна дисфункция и риск от рак.

Ето и 5 причини, поради които не трябва да спи на светната лампа

Хормонален дисбаланс

През нощта епифизната жлеза произвежда мелатонин. Мелатонинът е важен, защото регулира, както и синхронизира циркадния ритъм на тялото, който е по-известен като цикъл сън-събуждане. Този хормон е отговорен и за други жизненоважни телесни функции като регулиране на кръвното налягане, възпроизводство и предотвратяване на възпаления.

Повишава се кръвното налягане

Ненужното излагане на светлина по време на сън, може да повиши кръвното налягане, което също зависи от мелатонина.

Отключва мигрена

Обичате ли да използвате джаджи преди сън или да гледате телевизия в леглото? Ако е така, трябва да го спрете незабавно. Електроника като смартфони, лаптопи, таблети и телевизори излъчват синя светлина, която може да предизвика мигрена.

Синята светлина причинява оксидативен стрес, което с прости думи означава, че способността на тялото да изхвърля токсините е силно затруднена. Това води до мигрена, напрежение в очите и в най-лошия случай дори до слепота.

Друго нещо, което може да влоши мигрената, е липсата на сън. Както споменахме по-горе, излагането на твърде много светлина през нощта пречи на естествения цикъл сън-събуждане. Заради това човек се събужда по-рано, отколкото е планирал, като по този начин може да се предизвика силно главоболие.

Увеличава вероятността от безсъние

От всичко, което беше споменато, няма съмнение, че спането на светлини има неблагоприятен ефект върху здравето. С течение на времето проблемите, които възникват от излагането на светлина през нощта, могат да прераснат в нарушения на съня като безсъние .

Води до депресия

Когато не човек не е имал добър сън от известно време, страда не само физическото, но и психическото състояние. Няколко проучвания са доказали пряката връзка между безсънието и депресията, а най-лошото е, че това често е порочен кръг.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Източник: www.washingtonpost.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *