Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Кирил Карамфилов: 10 съвета за здраво сърце

Над 60% от българите умират от сърдечни заболявания. Затова при лесна умора и болка в гърдите веднага трябва да се направи консултация с кардиолог

сърдечното здраве
Проф. д-р Кирил Карамфилов

Проф. д-р Кирил Карамфилов е специалист по сърдечно-съдови заболявания и началник на Клиника по кардиология „Проф. Константин Чилов“ в УМБАЛ „Александровска“ – София. Той е координатор на програмата Stent for life (Стенд за живот), чиято цел е да намали смъртността от инфаркти. Тъжна статистика цитира един от най-добрите кардиолози у нас – българинът живее 12 г. по-малко от европееца, а българката – 8. Профилактиката, както и грижата от страна на пациента, няма да е достатъчна. България трябва да има национален кардиологичен план.

Националният кардиологичен план е система от добре планирани и структурирани мерки, така че да обхващат всички целеви групи, съответно най-високорисковите – с най-голямо внимание, и по-нискорисковите – с разписани правила за профилактични прегледи и т.н. Когато има един организиран, структуриран, целенасочен план, резултатите биха били най-ефективни. Това всъщност представлява и националният кардиологичен план.“, каза пред Капитал проф. д-р Кирил Карамфилов. Превенцията също е важна и много от развитите страни в Европа и по света вече виждат значителни резултати от тази практика. Макар да се наблюдава постепенно увеличаване на заинтересоваността на българите спрямо здравословното им състояние, това не е достатъчно.

Колкото по-навреме се открие болестта, толкова по-кратко е лечението и по-добро е сърдечното здраве

 

Лечението на сърдечните заболявания се извършва като се следват добре установени правила и протоколи. Подходът към лечението зависи от индивидуалните нужди на пациента, както и от степента на заболяването.

Проф. д-р Кирил Карамфилов уточнява, че ритъмните нарушения на сърцето стават по-чести с възрастта.
По думите му те често се пренебрегват, тъй като обикновено не предизвикват сериозни проблеми.

В интервю за Българското национално радио той посочи, че основният проблем е свързан с диагностика и ранното откриване на сърдечно-съдови заболявания. Затова той насърчава хората да се откажат от нездравословни навици като тютюнопушенето, да започнат да се движат повече и да следят стойностите на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Съвет от специалиста: как да подобрим сърдечното здраве?

1. Хранете се балансирано

Здравето на сърцето е пряко повлияно от това, което ядем всеки ден. Плодове, зеленчуци, зърнени и бобови, както и постно месо и риба ще бъдат от полза за сърцето. В същото време храните, съдържащи много мазнини, особено трансмастни киселини, са вредни. „Лошата мазнина“ се намира в мазните млечни и месни продукти, особено в преработените меса като различните индустриално произведени салами, шунки и т.н. Нискокачествените сладкиши, например бисквити и сухи пасти, към които се добавят палмови и други видове нездравословни мазнини също влияят неблагоприятно на здравето на сърцето.

2. Движете се

Балансираната, редовна физическа активност укрепва сърцето и кръвоносните съдове и помага за нормализиране на кръвното налягане. Липсата на движение влошава метаболизма, насърчава наддаването на тегло и отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Физическата активност помага и за изграждането и поддържането на мускулна маса, което от своя страна означава по-бърз метаболизъм или повече изразходвани калории за основните функции на тялото. Колкото по-голяма е мускулната маса, толкова по-лесно се възстановява и поддържа физическата форма и желаното тегло.

3. Елиминирайте наднорменото тегло и високия холестерол

Обикновено тези два рискови фактора за здравето на сърцето са свързани един с друг. Холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване и запушване. За разлика от нивата на кръвната захар, холестеролът не се променя в течение на деня в зависимост от това какво сме обядвали. Ако ядем мазни храни, богати на „лоши мазнини“, нивата на холестерола се повишават постепенно. Това означава, че високият холестерол най-често е резултат от продължило с години лошо хранене.

4. Намалете стреса

Продължителният стрес претоварва тялото и в дългосрочен план причинява и сърдечно-съдови заболявания. Поддържането на достатъчен сън и почивка също е важно за здравето на сърцето. Безсънието насърчава апетита – има желание за повече храни, богати на калории, мазнини и захари.

5. Следете кръвното налягане

Високото кръвно значително повишава риска от инсулт и инфаркт. Затова е препоръчително кръвното налягане, особено ако е високо, да се следи редовно. Можете да го нормализирате както с помощта на лекарства, така и чрез корекция на теглото и добавяне на всекидневна физическата активност.

6. Откажете пушенето и намалете консумацията на алкохол

Токсичните вещества, навлизащи в тялото по време на пушене, са един от най-вредните фактори за здравето на сърцето. Пушенето е и най-честата причина за преждевременна смърт. Тютюнът не само съдържа различни канцерогени, но също така причинява незабавно повишаване на кръвното налягане и свиване на кръвоносните съдове. Алкохолът от своя страна повишава нивата на холестерола в кръвта.

7. Контролирайте диабета

Най-голямата заплаха за здравето на сърцето е диабетът, който уврежда и стеснява стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна допринася за високо кръвно налягане, а също така увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, което затруднява снабдяването на органите с кислород и хранителни вещества. Захарният диабет е хронично и нелечимо заболяване, но може да се контролира с правилно хранене и лекарства.

8. Обогатете храната с рибено масло, източник на Омега-3

По същия начин, като допълнителна добавка към балансираната диета, можете да опитате куркумин, коензим Q10 и каротеноиди, които обикновено се използват за контролиране на възпалението и насърчаване на сърдечно-съдовото здраве.

9. Какво и как да ядете, за да поддържате сърцето си здраво?

От хранителна гледна точка най-големият враг на здравето на сърцето и кръвоносните съдове са захарта и холестеролът. Затова трябва да избягвате мазни и богати на захар храни, например месо с висок процент мазнини, индустриално преработени месни продукти, пълномаслено мляко, заквасена сметана, сирене, както и заводски сладкиши. По-добър избор би било постно месо, като пилешко, пуешко филе или телешко с ниско съдържание на мазнини. Трябва да ядете много зеленчуци и плодове, но имайте предвид, че плодовете също могат да съдържат много захар и съответно калории.

Запомнете! Що се отнася до храненето, принципът е: колкото по-разнообразно, толкова по-добре. И още: колкото по-малко и по-начесто, толкова рядко ще посещавате кабинета на кардиолога. Това ще помогне на тялото да получи всички необходими витамини и минерали в достатъчни количества. Трябва също така да добавите разнообразие и към така наречените „добри мазнини“, като замените олиото с масло от маслини, авокадо, тиква или ленено семе. Този подход помага и за разнообразяване на вкуса на ястията: все пак храната е удоволствие!

10. Намалете количеството лоши и излишни мазнини, добавени към храната по време на готвене

Повечето от излишните мазнини, консумирани от хората, се добавят към храната по време на приготвянето ѝ. По време на пържене в тиган се образуват много канцерогенни вещества. Най-здравословните методи за готвене са варене, задушаване и приготвяне на пара.

Проф. Кирил Карамфилов: адрес, телефон, как да запазите час

Най-сигурно е да се запази час за преглед чрез superdoc.bg.

***

МЦ ФемиКлиник/FemiClinic
София
жк. Дианабад
бл. 65, вх. А, ет. 1
Телефон: 0888048868

***

Клиника по кардиология “Проф. Константин Чилов”, телефон: 02/ 9230 467

Проф. д-р Кирил Карамфилов, дм, началник клиника, тел.: 02/9230 398
E-mail: organic@abv.bg

Източници: bnr.bg, 24chasa.bg, capital.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *