Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо работохолиците са застрашени от инсулт

Получаването на инсулт е една от най-ужасните патологии, от които мнозина се страхуват. И с право!

Най-често инсулт се споменава в контекста на парализа или смърт, и нито едно от двете е нещо, което някой би си пожелал. Често изглежда, че инсултът е участ на възрастните хора, които имат и редица съпътстващи заболявания. Всъщност хората, които работят усилено и са известни като работохолици, също могат да бъдат мишена на инсулта. Защо това може да се случи обяснява д-р Мария Бехер, невролог.

Инсултът е остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което води до смърт на част от мозъка.

Има няколко вида инсулт:

• Исхемичен инсулт е, когато мозъчната тъкан не получава достатъчно кислород и хранителни вещества, което води до смърт на мозъчни клетки.
• Хеморагичен инсулт или нетравматичен интрацеребрален кръвоизлив е освобождаването на кръв извън съдовото легло и проникването ѝ в мозъчната тъкан, което е действа разрушително на мозъчните клетки.
• Субарахноидният кръвоизлив е освобождаване на кръв в субарахноидалното пространство.

Причините за инсултите могат да бъдат напълно различни, но най-честите са артериална хипертония, церебрална атеросклероза, продължителен редовен стрес и лош начин на живот.

Инсулт покосява все по-млади хора

Повечето от нас са убедени, че инсултът е заболяване на възрастните хора и не засяга млади хора под 60 години. Но малко хора знаят, че средната възраст на хеморагичните инсулти, както и на субарахноидалните кръвоизливи, е от 35 до 60 години! Освен това тези видове инсулти са най-опасни и най-често водят до сериозна инвалидност и смърт. Младите пациенти обаче не са имунизирани срещу исхемия: от 2 до 12% от исхемичните инсулти се появяват на възраст между 18 и 45-50 години.

Често ли измерваме кръвното си налягане, ако нямаме причина за това? Колко хора знаят, че продължителният стрес, липсата на сън и неправилното хранене водят до изтощение на човешкия организъм? Първоначално тялото компенсира липсата на възстановяване, използвайки наличните си резерви, но след това тези компенсаторни механизми се изчерпват.

Често това се случва незабелязано от човека и се превръща в съдова катастрофа. Кръвното налягане започва да се повишава, ходът на съда и структурата на съдовата стена се променят, свойствата на кръвта – също. Всичко това води до хронична исхемия (липса на хранене) на мозъка. И при наличие на отключващ фактор – скок на кръвното налягане, стрес, съдов спазъм, студ/горещина, злоупотреба с тютюнопушене, алкохол, енергийни напитки и някои лекарства – до смърт на част от мозъка, т.е. до мозъчен удар.

За съжаление, след такива инсулти човек често остава инвалид за цял живот

Това е така, дори и ако болестта е ударила на възраст 30-35-40-45 години.

Мозъчният удар е катастрофа, както за самия човек, така и за близките му

Но не само високото кръвно налягане уврежда нашия мозък. Редовната липса на сън (сън по-малко от 6 часа на ден) увеличава риска от инсулт с 4 пъти, дори и в млада възраст. Важна роля тук играе фактът, че при недостатъчен нощен сън се нарушава автономната регулация на кръвното налягане и функционирането на сърдечно-съдовата система, както и производството на хормони, които осигуряват правилното функциониране на сърцето и мозъка. Разбира се, не говорим за еднократна липса на сън, а за хронично недоспиване, което често е характерно за работохолиците.

Лошото хранене и злоупотребата с определени храни и вещества води до промени в структурата на съдовата стена, което я прави по-малко пропусклива за хранителните вещества и кислорода. В същото време тя става по-крехка и извита, което се отразява негативно на храненето на всички органи и тъкани на тялото. А най-чувствителният орган към хипоксия (т.е. липсата на кислород) е мозъкът.

Освен това никой не е имунизиран от вродени дефекти на кръвоносните съдове, сърцето, аневризми и други варианти, което също е риск от остър съдов инцидент.

Предотвратяване

Възможно ли е да се осигури компетентна профилактика на това състояние при младите хора? Могат ли да се избегнат сериозните последици за здравето – това е един от първите въпроси, които възникват. Разбира се, има превенция и продължителността, както и качеството на живота, зависят от това колко често се прилага тя.

Редовните медицински прегледи, здравият сън, правилното хранене, редовната и навременна почивка – това е правилният път към здравето на вашия мозък. Също така е важно да промените отношението си към стресовите фактори. И помнете: никой не е длъжен да се грижи за здравето на нашия мозък повече от нас самите. Наша пряка отговорност да го пазим, като му осигуряваме достатъчно почивка и достъп на хранителни вещества и кислород!

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *