Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безсънието увеличава риска от инсулт: Защо липсата на сън е опасна за мозъка?

Както липсата на сън, така и излишъка могат да бъдат причина за инсулт. Ето защо е нужна корекция на отклоненията на съня

инсулт

Проучване, публикувано в списание Neurology, установи, че хората страдащи от безсъние, проблеми със заспиването и такива, които спят твърде много са изложени на повишен риск от инсулт. Освен това е установено, че рискът е по-висок при хора на възраст под 50 години. Като се има предвид това, проучването не доказва, че симптомите на безсъние причиняват инсулт, но връзката е забележима. Защо и как проблемите със съня влияят на мозъчното кръвообращение, обяснява доцент д-р Алексей Мелехин, кандидат на медицинските науки, психоаналитик, когнитивно-поведенчески терапевт и сомнолог.

Д-р Алексей Мелехин

— Такива изследвания се провеждат отдавна — започнаха още през 80-те години на миналия век. Тук е важно да се разбере, че говорим за хронично безсъние, при което проблемите със заспиването продължават повече от шест месеца. Всъщност, такова състояние на бива да се подценява, дори и да е само от месец или два. Хората, борещи се с безсъние действително са изложени на риск, не само от инсулт, но и от други сериозни здравословни проблеми.

Независимо дали става въпрос за нощни или ранни събуждания, самата структура на съня страда. И тук трябва да е ясно, че една от функциите на съня е да се успокои, да релаксира нервната система. Ако нервната система не се възстанови, възникват определени неуспехи в работата и здравето на имунната и ендокринната система. Това означава, че човек е по-податлив не само на вирусни инфекции, но страда и онова, което лекарите наричат Ос на стреса – оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза. Тази ос се свързва със сърдечно-съдовото и когнитивното здраве.

Нервна система и риск от инсулт при трансцендентално вълнение

Често след една или няколко лоши нощи, на сутринта някои страдат от повишено вътречерепно налягане – имат зачервени очи, промяна в съдовия модел, състояние на слабост и повишаване на налягането. Повечето хора, след такава нощ, започват да работят интензивно. Стимулират се допълнително с енергийни напитки и кофеин-съдържащи продукти, заради което през деня сърдечно-съдовата и нервната система са в изключителна възбуда.

Ако човек е в такова състояние дълго време, той има повишен риск от развитие на преходна исхемична атака. Рисковете нарастват и на фона на съдовите промени в развитието на хипертонични кризи. Налице е и появата на съдови микроаварии. Увеличават се рисковете от развитие и на съдова деменция.

„Подмладен“ инсулт

Днес ясно се вижда как инсултът се подмладява, както и преходните исхемични атаки. Това се дължи на факта, че сърдечно-съдовото здраве до голяма степен зависи от това дали и как човек намира начин да се възстанови, особено през нощта. В края на краищата, нощното възстановяване и пълноценния, многофазен сън помагат на мозъка да обработва информацията, натрупана през деня или през определен период от време. Тази обработка съдейства на нервната система да не произвежда възпалителни маркери.

Важно е да се разбере, че няма пряка връзка между мозъчния удар и проблемите със съня. Има много допълнителни фактори и променливи, които повишават риска от инсулт. Но тук трябва да е ясно какво се има предвид, когато се говори за инсулт.

Има инсулт, който се случва заради метаболитни нарушения. Има и такъв, причинен от кръвни съсиреци, когато се образува ембол, който се разкъсва при натиск и запушване. Така че пряка връзка между безсънието и инсулта няма.

Хроничното безсъние е рисков фактор

Безсънието, особено хроничното безсъние, влошено от депресия и тревожни разстройства, без колебание може да се нарече повишен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови усложнения. Но в същото време нарушенията в работата на сърцето и кръвоносните съдове могат да доведат и до проблеми със съня.

Хроничните проблеми със съня не са рисков фактор за инсулт сами по себе си, а за това, което може да се случи със сърдечно-съдовото здраве, метаболизма, например, в липидния профил, което всъщност може да причини някакъв вид сърдечно-съдов инцидент.

Невъзможно е да пострадате от инсулт, защото това е инцидент, който се случва в сърдечно-съдовата система. Но последствията от мозъчния удар могат лесно да доведат до съдова деменция, болест на Алцхаймер, развитие на други разстройства и дори психични разстройства, като съдова депресия. Затова хроничното безсъние наистина е важен рисков фактор за проблеми в сърдечно-съдовата система, който трябва да се вземе предвид.

Неврохелт плюс

При подготовката на материала са използвани следните източници: medicalxpress.com и ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *