Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се отървете от оток

Оток е подуване, причинено от твърде много течност, уловена в тъканите на тялото. Може да засегне и други части, но е по-вероятно да се появи в краката и ръцете

otok

Има и клетъчен оток. Той възниква когато прекомерен обем течност се натрупа в клетките.

Подути пръсти, торбички под очите, следи от чорапи по глезените, рязко увеличени обеми на тялото… Как да разрешите проблема с отока и какви добри навици ще помогнат за поддържане на резултата? Съвети за премахване и превенция дава д-р Анна Протасова, терапевт.

Д-р Анна Протасова

Ако подозирате, че имате оток, натиснете с пръст предната повърхност на подбедрицата за няколко секунди. Ако на това място остане дупка, която не изчезва веднага, значи не грешите.

„Помпа“ за лимфата

Има отоци на сърцето, бъбреците, както и токсични, възпалителни, хормонални, алергични и др. Ето защо, при подуване, първото нещо, което трябва да направите, е да се свържете не с масажист или козметик, а с терапевт. В зависимост от наличните оплаквания и анамнеза, той ще насочи пациента към специалист. Но ако прегледът не разкрие сериозни проблеми, може да опитате да се справите и сами.

В повечето случаи симптомите се появяват след неправилно функциониране на лимфната система, която връща течността от тъканите към централната циркулация.

Влошена работата на лимфния поток:

• Естествено стареене;
• Възпалителни процеси; придружаващи остри и хронични инфекции;
• Нарушения в храносмилателния тракт;
• Носенето на тесни дрехи;
• Липса на физическа активност, заседнал начин на живот;
• Недохранване, по-специално излишък на сол в диетата;
• Липса на вода в тялото (странно, отокът не се появява при тези, които пият много, а точно обратното);
• „Дефектно“ дишане, притиснати мускули на гръдния кош (диафрагмата).

Отокът, дори и да не свързан със сериозни заболявания, не е просто дефект във външния вид, а голям проблем за цялото тяло. В крайна сметка лимфостазата води до цяла каскада от патологични промени. По този начин наличието на оток забавя притока на кислород към тъканите и води до хипоксия, недохранване и фиброза. Заради това се нарушава работата на имунната система, което може да доведе до автоимунни и онкологични заболявания.

Без диети!

Препоръките за овладяване на оток са лесни и доста ефективни. Първата е промяна в храненето. В никакъв случай не трябва да гладувате или да спазвате някакви диети. За да не се застоява течност в тъканите, ежедневното хранене трябва да бъде балансирано. Като източник на протеини предпочитайте нискомаслените сортове месо, риба и млечни продукти. Умереното количество мазнини подобрява лимфния поток. Въглехидратите в по-голямата си част не трябва да бъдат прости (сладки и нишестени храни), а сложни (зърнени храни, тестени изделия от твърда пшеница).

И най-важното – не забравяйте за фибрите. Диетичните фибри подобряват работата на стомашно-чревния тракт, а това от своя страна предотвратява появата на отоци. Затова обогатете диетата със зеленчуци, свежи зелени подправки и плодове. Особено добре действат джинджифил, хрян, лимон, листни зеленчуци.

Храненето обаче е индивидуално, никой освен вас не знае от какво точно има нужда тялото ви. Единственият общ съвет, който може да се даде, е храната да е разнообразна, да се храните по малко и често. И по-малко сол, консерванти и химически добавки към храната, в противен случай тялото няма да спре да задържа вода. Забранените храни с тенденция към оток включват всичко мазно, пушено, сладко, консервирано и, разбира се, алкохол.

Недостатъчна хидратация

Лимфата застоява, когато ѝ липсва течност, защото самата тя е 95% вода. За нормализиране движението на кръвта в тялото е необходимо да се поддържа водно-алкален баланс. Има мнение, че е необходимо да се пият поне 2 литра вода на ден, но това не е съвсем вярно. Нормата при приема на течности е 30 милилитра на килограм телесно тегло. Ето защо, на слабите жени с тегло до 50 кг и литър и половина вода ще е достатъчен.

Навикът да се пият течности в правилните количества не се развива толкова бързо. Забелязва се, че е по-лесно да направите това, ако купувате бутилирана вода. Например, можете да си вземете минерална вода (с ниска минерализация). При липса на противопоказания отварите от червени боровинки, женско биле, бял равнец и мечо грозде действат перфектно за подобряване на лимфния поток.

Разходете се до сауната!

Турската баня и сауната перфектно премахват токсините и подобряват общото състояние на тялото. Но преди да отделите време за тях трябва да се консултирате с лекар, особено ако имате някакви хронични заболявания или високо кръвно.

За ефективно облекчаване на подуването опитайте контраста на температурите: първо се загрейте добре във вана или сауна за 15 минути, след това се потопете или се облейте с хладка вода – и отново загрейте тялото. В идеалния случай направете 3 такива цикъла. Ако не е възможно редовно да посещавате сауна, може да се запарите и у дома: пуснете най-горещата вода, която е удобна за вас, седнете във ваната (ако имате такава) и затворете завесата, за да създадете ефекта на парна баня. Може да добавите етерични масла с любимите си аромати към водата. Завършете с хладен душ.

Бъдете активни

Невъзможно е да се активира движението на лимфата в тялото със заседнал начин на живот. Ето защо е необходимо да се прибави гимнастика към този процес. А масажите на тялото и лицето ще помогнат за засилване на ефекта.

Има няколко лесни техники, които ще помогнат да се отървете от отока.

Ниски скокове. Трябва да скачате много леко, на максимална височина 10 сантиметра от пода. Правете 50-100 скока всяка сутрин и няма да се познаете!

Упражнения с използване на разтягащ ролер. Това устройство изглежда като малка апликаторна ролка, която можете да „търкаляте“ върху проблемните зони и да отпускате стегнатите мускули. Гимнастиката наподобява точков самомасаж. Благодарение на такава практика е възможно да се отървете от мускулната болка и, като бонус – от целулита.

Апликатор на Кузнецов. Със сигурност всеки е виждал този килим с малки шипове в магазините. Вариант за мързеливите дни е просто да легнете върху апликатора за 5 минути.

Масаж. Основното правило за премахване на подуването е да масажирате отгоре надолу. Всички движения трябва да са леки и приятни.

Всички препоръки обаче са насочени към решаване на малък и не често появяващ се оток. Ако е по-голям и болезнен, и не преминава дълго време, непременно потърсете съвет от специалист.

Важно!

Подпухналостта не винаги е ясно изразена, има и скрити отоци. Появата им често може да бъде придружена от други симптоми, включително:

• чувство на постоянна умора, липса на енергия;
• повишено изпотяване;
• силна телесна миризма, която не изчезва дори след душ;
• кожни проблеми (влошаване на тургор, целулит, папиломи, възрастови петна, брадавици и други образувания).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *