Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Живот без сол: Как да я заменим в диетата?

Може ли и доколко здравословно е да се консумират храни без сол и как това ще повлияе на здравето

сол

Солта е една от най-обсъжданите подправки. И по-чести са критиките, които учените отправят към честата и прекомерна употреба на сол. Много лекари редовно съветват да се премахне максимално от диетата. Норма е не повече от 5 грама на ден и това зависи от солта, съдържаща се в различни продукти. Така излиза, че не трябва да се добавя никаква сол в храната, която човек приготвя сам за себе си. Подобна препоръка обаче често е объркваща – в края на краищата нашите рецептори вече са свикнали с определен вкус.

Специалистите отбелязват, че е напълно възможно да се превъзмогне безвкусното усещане. Има много заместители на солта, които ще ви позволят да постигнете подчертан вкус.

Как да заменим солта и защо трябва да го направим обяснява д-р Елена Мамонтова, ендокринолог.

Д-р Елена Мамонтова

Солта се състои от натрий и хлорид и се използва широко за консервиране и овкусяване на храни. Тя е основен източник на натрий в диетата. За да е ясно – вредно е да се пресолява, но също така не е добре и напълно да се изключи солта, което не е трудно да се постигне. Малко количество натрий е необходимо за поддържане на здравето, тъй като допринася за производството на необходимия обем циркулираща кръв и тъканни течности в тялото. Повечето хора обаче консумират много повече сол, отколкото им е необходима”, обяснява Елена Мамонтова.

Защо твърде много сол е опасно за здравето?

Ендокриноложката Мамонтова отбелязва, че добавянето на твърде много сол към храната може да повиши нивата на кръвното налягане, причинявайки хипертония. Онези, които страдат от диабет, хронични бъбречни заболявания и наднормено тегло, както и възрастните хора, са особено податливи на отрицателното въздействие на излишния натрий върху кръвното налягане“, предупреждава д-р Елена Мамонтова. Ето защо те трябва да бъдат особено внимателни по отношение на осоляването на храната.

Прекомерната сол в храната може да причини и други заболявания. Между тях са:

• сърдечна недостатъчност;
• оток (задръжка на течности);
• сърдечен или мозъчен удар;
• рак на стомаха;
• левокамерна хипертрофия (удебеляване на сърдечния мускул).

„Високият прием на натрий увеличава количеството калций, отделено в урината, което в крайна сметка води до развитие на остеопороза и увеличава риска от фрактури на костите“, обяснява ендокриноложката.

Данни от световни проучвания, които оценяват ефекта на солта върху здравето на хората

В едно проучване беше установено, че намаляването на количеството консумирана сол от 9 (колкото средно се изяжда на ден) на 6 грама понижава кръвното налягане и прави възможно премахването на отоците по лицето и крайниците.

Японски учени изследваха връзката между солта и рака. Те са използвали данни от 40 000 души, които са били проследени в продължение на 11 години. Установено е, че тези, които ядат големи количества сол в храната си, са два пъти по-склонни да развият рак на стомаха в сравнение с другите, които са консумирали умерено сол.

В Англия експерти анализираха данни от повече от половин милион души и заключиха, че високият прием на сол увеличава риска от внезапна смърт. Ненапразно солта се нарича „бяла смърт“.

Възможна ли е пренастройка?

Напълно възможно е да се възстановят вкусовите усещания, дори и без сол, стига да има желание. „Човешките вкусови рецептори се адаптират към намаленото съдържание на сол в храната в рамките на няколко седмици. Затова постепенното намаляване на количеството ѝ в диетата е ключов фактор за успех“, казва д-р Мамонтова.

Специалистката отбелязва, че се препоръчва постепенно да се намали консумацията на това вещество и след това напълно да се откажете от добавянето на сол, както в храната, така и на масата под формата на солница.

За да избегнете бъдещи здравословни проблеми, трябва също така да спрете да ядете бързи храни и храни за вкъщи с високо съдържание на сол“, съветва лекарката.

За да се отървете от навика да ядете вредни храни, струва си да премахнете и всичко предварително осолено от диетата, тоест мариновани краставици, туршии, консервирана риба, осолена риба. Лекарката също така съветва да се изключи от менюто и преработено месо, тоест различни видове колбаси, шунки, полуфабрикати и т.н.

Вместо сол за подобряване на вкуса на ястията можете да използвате:

• сухи и пресни подправки като магданоз, риган, мащерка, копър, босилек (добавете на вкус);
• други подправки: чесън и люта чушка;
• сок от лимон или лайм;
• къри на прах.

Най-добрият вариант може да бъде избран емпирично, експериментирайки с подправки и търсейки най-приемливите и вкусни за вас комбинации.

Какво се случва, ако ограничите солта в диетата?

Пренасищането със сол причинява огромна вреда на бъбреците, сърцето, артериите. При нарушение на метаболитните процеси в организма се задържа течност, развиват се отоци и се появява наднормено тегло. В допълнение, високият прием на сол може да провокира мигрена и да влоши състоянието на пациентите с астма.

Намаляването съдържанието на сол в диетата само с 3 грама ще намали риска от инсулт с 22 процента и инфаркт с 34 процента. В резултат на намаляване на приема на сол налягането ще се доближи до нормалното. Дори малка разлика в приема на сол, като например от препоръчаните 5 грама на три грама, може да намали кръвното налягане с 11 единици.

Повече калий

За да подобрите здравето и да облагодетелствате сърдечно-съдовата система, трябва също така да увеличите количеството калий в диетата. Калият се намира в повечето растителни храни, от които е добре да се консумира поне по две порции на ден.

„За разлика от натрия, който задържа течност в тъканите, калият ни освобождава от излишната вода, предотвратявайки образуването на отоци“, обяснява лекарката. Солите, обогатени с калий и магнезий, ще бъдат от полза за онези, които страдат от атеросклероза и са с наднормено тегло.

Специалистката препоръчва и използването на йодирана сол. Тя може да осигури до половината от дневната норма на този важен елемент (йод). Но внимавайте, не се увличайте прекалено от солта, в която натрият се заменя с калий и магнезий. Човешкият организъм наистина се нуждае от обикновен натриев хлорид. Тоест, струва си да ограничите в диетата храни с голямо количество добавена сол, но не забравяйте все пак за задължителните 5 грама на ден.

Има още един интересен факт по отношение на усвояването на солта

Канадски учени са установили, че влюбените, както и веселите и спокойни хора, усвояват по-добре натрия. При самотните, раздразнителни и винаги недоволни от нещо човеци ценният минерал бързо се отделя от тялото, допринасяйки за развитието на заболявания на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи. Следователно, не става дума само за солта, но и за състоянието на вашата психо-емоционална сфера.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *