Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дълбокото дишане може бързо да облекчи болката

Дълбокото дишане е от съществено значение за цялостното здраве

И още – дълбокото дишане е в състояние да осигури бързо облекчаване на болката в определена част от човешкото тяло поради две важни причини:

– То ускорява консумацията на кислород от тялото, насища кръвта с него, което от своя страна подхранва клетките.

– Помага на лимфната система да елиминира отпадъчните продукти, произведени от клетките.

Кладет Клейтън е специалистка по облекчаване на болката. Тя е използвала върху себе си естествените техники, които описва в своите статии и научно обяснява механизма им на действие. Ето какво разказва тя:

„Един случай ми позволява да потвърдя способността на кислорода да намалява болката. По някакъв нелеп начин си счупих ръката. Докато чаках в коридора на клиниката, за да я гипсират, болката стана невероятно силна. Но щом излязох навън, болката изчезна почти веднага. Единствената разлика беше във въздуха, който дишах.“

Кислородът е храна за нашите клетки

Кислородът е най-важният химичен елемент в човешкото тяло. Основната му функция е да подхранва и почиства клетките. Използва се за окисляването на хранителните вещества в клетките, което се случва с освобождаването на енергия.

Изненадващо, човек се нуждае от приблизително 40 килограма кислород на ден. Дълбокото дишане презарежда хемоглобина, който е червеният елемент на кръвта. Хемоглобинът е протеин, съдържащ желязо, който има магнитен заряд и пренася кислород в кръвта.

Правим приблизително 21 600 вдишвания всеки ден. Смята се, че колкото по-бавно и дълбоко дишаме, толкова по-дълъг ще бъде животът ни. Дълбокото ритмично дишане е като естествен транквилизатор и може да се използва за намаляване на стреса и болката.

Движенията, създадени от дълбокото дишане, стимулират притока на кръв в цялото тяло

Дълбокото дишане внася повече кислород в кръвта. И съответно повече отпадъчни продукти се извеждат от тялото. Ако изпитвате болка, можете да опитате да дишате, за да я облекчите.

Когато клетките нямат кислород, те отслабват. Те не функционират достатъчно ефективно, за да елиминират отпадъчните продукти, произведени от тялото.

Освен това нашите клетки се нуждаят от много кислород, за да създадат съхраняващи енергия ATP-молекули. Аденозин трифосфат (АТФ) е съединение, което е универсален източник на енергия за всички биохимични процеси, протичащи в живите системи и основен енергиен носител в клетката.

ATP-молекулите са източникът на енергия, който движи всичко. Те дават енергия на почти всяка дейност на всяка клетка в тялото, включително механичната работа, извършвана от мускулите.

Без аденозин трифосфат тялото ще спре да се движи. Без кислород няма да има АТР-молекули.

Лимфната система – система за изхвърляне на отпадъци

Лимфна система премахва всички токсини и отпадъчни продукти от нашите клетки.

Може би знаете, че в човешкото тяло има 4 пъти повече лимфа, отколкото кръв. За движението на кръвта имаме сърце. Но лимфната система няма помпа. Единственият начин, по който лимфата се движи и изчиства, е чрез движение на тялото и дълбоко дишане.

Според д-р Джак Шийлдс, специалист по лимфата, дълбокото дишане, което движи диафрагмата, стимулира движението на лимфата в тялото. Според него то е 10 пъти по-ефективно от всяка друга дейност за стимулиране на лимфната система и върши своята работа за премахване на отпадъчни продукти от клетките на тялото.

Вдишайте, за да излекувате болката: Техники за дълбоко дишане

Познаването на тези лесни дихателни техники може да бъде от ключово значение за справяне и намаляване на ефектите от постоянната болка.

Да дишаш означава да си жив. Това е автономна телесна функция, на която почти не обръщаме внимание. Дишането е първото нещо, което правим при раждането, и последното, което извършваме преди смъртта. Може да се каже, че целият живот се върти около това да вдишваме и да издишваме.

И въпреки това, много от нас не дишат както трябва, което се дължи на изискванията и стреса в съвременното общество

Дишането, наречено вентилация, се състои от две фази – вдишване и издишване. Диафрагмата, гръдната кухина, мускулите, белите дробове и кръвта си взаимодействат по време на този процес. Дихателният център в мозъчния ствол контролира честотата на дишане, докато медулата насочва гръбначния мозък, за да поддържа дишането. Мостът – част от мозъка близо до продълговатата медула – спомага за по-добро изглаждане на модела на дишане. Това, което е интересно да се отбележи, е, че докато дишането е автономна дейност, в сравнение с други висцерални функции (например храносмилане и сърдечно-съдови), то може да бъде регулирано по желание.

Дишането също така е важна част от всяка практика ум-тяло като тай чи, чигонг, медитация, визуализация и сканиране на тялото. Дихателните упражнения и техники се използват често в психиатрични клиники и психологически сесии. Тези упражнения са достатъчно лесни, за да ги правите сами, но ако имате медицински специалист като водач, може да бъде от полза, особено ако сте начинаещ.

Д-р Андрю Уейл

Някои видове популярни дихателни техники включват „4-7-8“, разработена от д-р Андрю Уейл, гуру на интегративната медицина.

Резонансното дишане – известно още като кохерентно дишане – идва от термина „резонансна честота“ във физиката и се основава на концепцията за трептене.

Диафрагменото дишане се практикува в много практики и може да се каже, че то е най-основното упражнение, с което всички трябва да започнем.

Диафрагмено дишане

Този тип дишане забавя сърдечната дейност и може да понижи кръвното налягане. То намалява реакцията „бий се или бягай“. Изследователите са открили, че стимулира вагусния нерв. Освен това помага за допълнително намаляване на стреса. Ето как да го направите:

• Легнете по гръб със свити колене. Ако е необходимо, поставете възглавница под коленете за опора.

• Сложете едната ръка върху горната част на гърдите, а другата под гръдния кош. Това е мястото, където е вашата диафрагма.

• Вдишайте бавно през носа и с диафрагмата, натискайки поставената там ръка. Издишайте през устата и стегнете коремните мускули, за да изгоните въздуха, докато го правите.

• Практикувайте в продължение на 5 – 10 минути, 3 – 4 пъти на ден. Когато станете по-умели, може да предизвикате себе си, като поставите книга на корема, вместо ръката.

Дишане 4-7-8

Тази техника е разработена от д-р Андрю Уейл върху основата на йогийската пранаяма. Той я описва като „естествен транквилизатор за нервната система“.

Как да го направите:

• Седнете с изправен гръб, с длани положени в скута. Затворете очи.

• Поставете върха на езика зад горните предни зъби. Дръжте го там по време на цялото упражнение.

• Издишайте през устата, издавайки свистящ звук.

• Затворете уста и вдишайте през носа безшумно броейки до четири.

• Задръжте дъх, като броите до седем.

• Отворете леко устата и издишайте през нея, издавайки свистящ звук, като броите до осем.

• Повторете три пъти. Практикувайте дишането 4-7-8 два пъти на ден.

Резонансно дишане

Резонансното дишане е свързано с промяна на сърдечната честота. Сърдечната честота е нещо, което можем да тренираме и увеличаваме.

Дишането е една от малкото осцилиращи (трептящи, резониращи) системи в нашето тяло, които можем да контролираме доброволно. Използвайки това, ще сме в състояние да помогнем и на други осцилиращи системи, като сърдечно-съдовата и автономната нервна система – да резонират с оптималната си честота. Това поддържа тялото в състояние на баланс, като по този начин намалява стреса и болката. В едно с това се подобрява настроението и благосъстоянието ни.

Как да практикувате резонансно дишане сами

• Вдишайте четири секунди през носа, след това издишайте като броите до шест.

• Вдишайте за пет секунди през носа, след което издишайте за още пет.

• Вдишайте за шест секунди през носа, след това издишайте като броите до шест. (Това също е известно като истински резонанс.)

• Вдишайте за пет секунди през носа, след това издишайте в продължение на седем секунди.

• Всички вдишвания трябва да са през носа, а издишванията през устата със свити устни.

• Дишайте дълбоко в червата (коремно дишане), усещайки как стомахът ви се разширява и свива с всеки дъх.

Заключение

Има много ползи за здравето от дишането и техники, от които да избирате. В този случай не става въпрос толкова за „практиката ще ви направи перфектни“, а за „практика, която изгражда положителни навици за изцеление“. Важно е да отделяте малко време всеки ден, за да придобиете онази здравословна привичка, която да ви вдъхне увереност, и с нейна помощ да подобрите благосъстоянието си.

Източник: www.pathways.health

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *