ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо периодичното гладуване може да бъде опасно

Периодичното гладуване има доказани ползи за здравето, но и също толкова добре доказани вреди

периодичното гладуване

Няма нужда да се отказвате от сладкиши и любими колбаси, няма нужда да изчислявате калории и да избирате само нискокалорични храни… Просто яжте в предварително определения прозорец от няколко часа на ден и отслабвайте. Звучи като приказка, нали? Този принцип на хранене се нарича периодично гладуване.

Правилата са следните: не можете да ядете нищо поне половин ден, но можете да ядете през останалите часове. Най-популярният режим е следният: гладуване 16 часа, ядене 8 часа.

Много последователи на периодичното гладуване са възхитени от такава система и виждат положителни промени във фигурата си. Но не всичко е толкова розово. Интервалното гладуване е необходимо да се провежда разумно. Грешният подход може да навреди на здравето.

Юлия Верховская

Диетоложката и терапевтка Юлия Верховская обяснява какви клопки има гладуването и на кой може да навреди периодичното похапване:

„Много хора тълкуват периодичното гладуване като режим, при който в определени часове трябва напълно да спрете да ядете храна, а през другото време – да се храните както обикновено.

Напомняне за дефицит

Ето къде се крие първата клопка! Както обикновено да се храним, наистина? 95 процента от населението, според статистиката, не се храни добре, има недостиг на протеини, дефицит на витамини, минерали и други важни хранителни вещества. Също така, много хора имат излишък от рафинирани храни и добавени захари в диетата си.

Ако човек реши да спазва периодичното гладуване и диетата му остане небалансирана, тогава има голяма вероятност недостигът на микроелементи да се влоши. Няма да има ползи за здравето от такава загуба на тегло, по-скоро е възможна вреда.

Колкото по-дълго гладуваш, толкова повече ядеш?

За разлика от различните хранителни стратегии, базирани на избора на храна, и количеството консумирани калории, периодичното гладуване е насочено към контролиране на диетата. Чрез намаляване на времето, през което можете да ядете храна, се очаква намаляване броя на храненията и, следователно – намаляване на енергийната стойност на диетата.

Често се случва човек да яде в „прозореца“ на храненето, и да не може да спре, да консумира много повече калории, отколкото са му необходими. Такава хиперфагия няма да позволи постигане на резултати при загуба на тегло.

Има различни модели на периодично гладуване: 16:8; 14:10; 20:4; 23:1; 24:24; 36:12. Трудно е да се издържи дълга пауза между храненията, има риск човек да организира бърза закуска за себе си с шоколад, чипс, бисквитки. Тези висококалорични, нездравословни закуски премахват ефекта от периодичното гладуване. Освен това, гладуването повече от един ден е вредно: може да се появи липса на енергия и срив, което ще има отрицателен ефект върху обучението, работата, физическата активност и благосъстоянието на човек.

Кой не трябва да гладува

Трябва да се знае, че периодичното гладуване е противопоказано за хора с предразположение към холелитиаза, хора с различни заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб. Освен това, не е подходящо за хора, които трябва да се хранят редовно: с диабет тип 1 и 2, бременни и кърмещи жени, възрастни хора и деца под 18 години, пациенти с хранителни разстройства .

Преходът към периодично гладуване, дори при относително здрави хора, може да бъде придружен от: световъртеж, главоболие, умора, безсъние, гадене, запек, раздразнителност и силен глад. След период на адаптация, който е около един месец, тези симптоми могат да отшумят или да намалеят.

Какво казва науката

Наличните изследвания за периодичното гладуване и неговото въздействие върху човешкото здраве са противоречиви. Според някои доклади периодичното гладуване може да бъде ефективно лечение при затлъстяване. Но според други източници няма разлика в загубата на тегло между две групи хора, едната от които се придържа към периодично гладуване, а другата се храни с различни ястия и непроменено количество храна, по едно и също време.

Как действа периодичното гладуване

След няколко часа без храна тялото изчерпва запасите си от захар и започва да гори мазнини. Този процес се нарича метаболитно превключване.

Смята се, че гладуването удължава периода на изгаряне на мазнини.

Сравнително лек е вариантът 16:8 – дневен режим, при който можете да ядете 8 часа и да гладувате 16. Вторият вариант – 5:2 – включва редовно хранене пет дни в седмицата. През останалите два дни се въвежда ограничение: само едно хранене на ден, което трябва да е до 500-600 калории. Вторият режим е подобен на дните на гладуване, които отдавна се използват ефективно в диетологията.

Има редица проучвания, които показват, че периодичното гладуване предотвратява сърдечни заболявания, подобрява паметта, намалява възпалителните заболявания, намалява риска от диабет тип 2, затлъстяването и понижава нивата на холестерола. Тези благоприятни ефекти са характерни за хората, които се хранят балансирано, здравословно, включително като спазват средиземноморската диета.

Възниква въпросът: не се ли преувеличава ролята на периодичното гладуване?

Факт е, че по време на изследването на периодичното гладуване пациентите са били на здравословна диета. Затова е трудно да се определи какво точно е дало ефект: интервалното гладуване или правилните храни.

Всяка дългосрочна хранителна стратегия, насочена към промени в начина на живот, дава дългосрочни резултати. Периодичното гладуване не е изключение. Краткосрочен период на спазване на каквато и да е диета, последван от връщане към старите навици, ще даде краткосрочни резултати. Ето защо, ако искате да станете стройни и здрави, препоръчително е да изберете хранителен план, към който лесно да се придържате през целия си живот.

Сами разбирате, че периодичното гладуване има ограничения и рискове, а балансираната диета е подходяща за всички, без изключение.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *