Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво казва за здравето анализът на слюнката

Слюнката е истински коктейл от различни вещества. Анализът по нейния цвят, вкус и консистенция може да каже много за здравето

слюнката

Слюнката е течността, която се отделя от слюнчените жлези. Тя представлява цял коктейл от протеини, витамини, микро- и макроелементи. Въпреки това, по-голямата част от нея, 98-99%, е вода. Концентрацията на йод, калций, калий, стронций в нея е многократно по-висока, отколкото в кръвта. В слюнчестата течност присъстват и микроелементи: желязо, мед, манган иникел. Има още и литий, алуминий, натрий, калций, манган, цинк, калий, хром, сребро, бисмут и олово.

Такъв богат състав осигурява правилното функциониране на слюнчените ензими, които започват да усвояват храната още щом попадне в устата. Един от ензимите, лизозимът. Той има значителен бактерициден ефект – и се изолира за приготвяне на определени лекарства.

Слюнката разкрива болести – от язви до инфекции

Опитен лекар може по естеството на течността в устата да прецени състоянието и работата на определени органи, както и да идентифицира някои заболявания на ранен етап. При инфекциозни заболявания, леко алкалната реакция на слюнката се променя в кисела. При нефрит (възпаление на бъбреците) се увеличава количеството азот в слюнката, същото се случва и при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

При заболявания на щитовидната жлеза тя става вискозна и пенлива. Съставът на слюнката също се променя при някои тумори, което прави възможно откриването на заболяването или потвърждаването на диагнозата, когато клиничната картина все още не е очевидна.

С остаряването на организма пропорциите на съдържанието на микро- и макроелементи се нарушават в слюнката, което води до отлагане на зъбен камък, увеличавайки вероятността от кариес и възпалителни пародонтални заболявания.

Има промяна в състава на слюнката по време на гладуване, както и при известен хормонален дисбаланс.

Затова не се изненадвайте, ако вашият лекар ви предпише тест на слюнката – наистина има какво да се научи от него.

Подозрителни признаци

Качествен анализ на слюнката се извършва в лабораторията с помощта на специални реактиви и устройства. Но понякога промените в слюнката са толкова силни, че човек може да подозира, че нещо не е наред без никакви прегледи и без да са нужни лабораторни уреди и реактиви.

Вкус и консистенция на слюнката, които може да ви послужат като аларма

Промени в цвета на слюнката

При някои заболявания на храносмилателната система тя става жълтеникава (същото се наблюдава при заклетите пушачи, което може да сигнализира за някаква вътрешна патология).

Липса на слюнка, постоянна сухота в устата и дори усещане за парене, както и жажда – това може да е признак на диабет, хормонален дисбаланс, заболяване на щитовидната жлеза.

Твърде много слюноотделяне, което не е свързано с приема на вкусна храна – това показва нарушение, може да е признак на някои тумори или хормонален дисбаланс.

Горчивият вкус на слюнката е сигнал за патология на черния дроб или жлъчния мехур.

Ако слюнката е гъста и бяла

Може да имате орална инфекция. При кандида албиканс се развива гъбична инфекция в устата, която се нарича „млечница“. Докато млечницата е рядка при здрави възрастни, хората с диабет могат да бъдат особено уязвими, тъй като захарите в слюнката могат да доведат до растеж на дрожди. Вашият лекар може да ви предпише противогъбично лекарство, което се маже в устата, за да изчистите инфекцията. Сухотата в устата също може да причини гъста слюнка.

Слюнката има определени молекули на РНК

Подобно на прозорец към вътрешността на тялото, тестовете на слюнката могат да предоставят много информация за вашия генетичен състав и хормони. От диабет до рак, слюнката е диагностичен инструмент за болести, подобно на флакон с кръв, предполага изследване, публикувано в Clinical Chemistry. С нея се определят нивата на хормони като мелатонин, показват изследвания от Северозападния университет. Това би могло да предостави на лекарите представа за циркадните ритми на тялото ви и така да им помогне да направят по-добри препоръки за сън, хранене и отслабване.

Лепкав език

Възможно е да дишате през устата. Вдишването и издишването през носа е най-добрият начин да поддържате устата си добре хидратирана. Тъй като слюнката е естественият дезинфектант на устата, без нея бактериите и вирусите процъфтяват. Изследване, публикувано в научното издание „Обща стоматология“ също установи, че при деца и възрастни, дишането през устата може да сочи към здравни проблеми като сънна апнея.

За всяко от тези проявления има смисъл да се консултирате с лекар, за да ви предпише допълнителни изследвания и да установи точната причина за нарушенията.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *