Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зомби клетки: кога появата на сивата коса е притеснителна?

Появата на сивата коса не е симптом на заболяване, а свързани с възрастта промени в тялото

И ако след началото на четиридесетия рожден ден сивата коса се счита за норма, в по-ранна възраст това може да сигнализира за проблеми, които забавят производството на меланин. Меланинът е естествен пигмент. По какви начини процесът на стареене може да бъде обърнат?

От много фактори зависи кога косата ще посивее: националност и наследствена предразположеност, дефицит на определени вещества, стресови ситуации, сериозни заболявания. Представителите на някои националности започват да посивяват още след като навършат 25. Но, във всеки един случай, появата на сива коса се свързва със стареенето на тялото.

Откъде идва сивата коса? Каква е връзката с имунната система?

Медицината познава случаи, когато след силен стрес цялата коса в един момент става напълно бяла. Понякога, макар и рядко, косата възстановява естествения си цвят сама. Учените смятат, че състоянието на имунната система оказва силно влияние върху появата на признаците на стареене.

„Настройката“ на имунната система днес включва сериозен подход към подбора на сложни мерки за увеличаване и възстановяване на естествените защитни сили на организма. По-специално се използват експериментални методи – терапия със сенолитици, след която косата придобива първоначалния си естествен и различен от сивото цвят.

Зомби клетки

При здравия човек всички клетки се синтезират, функционират, размножават се, след това стареят и се унищожават, в едно с повредените клетки, които вече не изпълняват задачите си. Но понякога се появяват нарушения в човешкия организъм, и някои клетки спират да функционират. Тялото не разпознава тяхното увреждане и не ги унищожава. Те се превръщат в един вид „зомби“ клетки, които не са живи, но въпреки това причиняват вреда на другите клетки и органи, тъй като допринасят за тяхната регенерация. Такива мутирали клетки се наричат стареещи клетки.

Те са способни да провокират много заболявания, като например:</4>

– диабет;
– наднормено тегло и затлъстяване;
– заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
– зрително увреждане;
– артроза и артрит;
– развитието на тумори.

Сенолитично лечение

За да се борят със стареещите клетки, учените започнаха да използват сенолитици – вещества, които ги откриват и допринасят за тяхното унищожаване, без да засягат здравите работещи клетъчни структури.

Първото сенолитично лечение е проведено през 2019 г. на пациент с идиопатична белодробна фиброза – основен фактор, който допринася за клетъчното стареене. Назначена му е терапия с кверцетин и дазатиниб, след което се наблюдава значително подобрение на благосъстоянието и повишаване на физическата му активност. Това предполага, че сенолитиците могат да бъдат ефективно използвани за борба с много хронични процеси. Но, за съжаление, като всички лекарства, и те имат противопоказания и странични ефекти.

Растителни заместители

Някои вещества, които се намират в растенията и плодовете, имат подобен ефект върху организма:

– Кверцетинът е растителен пигмент със сенолитични свойства. Намира се в лука, ябълките, горските плодове и много други плодове и зеленчуци.
– Теафлавините са съединения, които се откриват в черния чай. Ефектите им са подобни на тези на лекарството дазатиниб.
– Физетин е естествен, природен пигмент с флавонол, който се намира в горските плодове, зеленчуците и плодовете и променя цвета им.
– Апигенинът е флавоноид, който се намира в тревистите растения и техните плодове. Намалява противовъзпалителните процеси, които провокират стареещите клетки.

Един от често срещаните механизми, чрез които работят, е да намалят възпалението, което възниква чрез отстраняване на стареещите клетки и техните възпалителни секрети. Според изследователи, комбинациите от сенолитични агенти намаляват механизма за оцеляване на увредените и стареещите клетки и спомагат за тяхното унищожаване. Използването на сенолитици ще удължи младостта, ще увеличи периодите, през които човек е здрав и ще подобри качеството на живот.

Източник: www.yapokupayu.ru

пауър ню хеър лосион power new hair
ПАУЪР НЮ ХЕЪР ЛОСИОН – Спира косопада и стимулира появата на нова коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *