Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Китайско или бяло, кисело или прясно: какъв вид зеле е по-полезно?

Истини и заблуди, относно консумацията на зеле. Всичко, което трябва да знаете. Диетолог разкрива тайните на здравословната консумация на един от най-популярните зеленчуци


Възможно ли е да се яде кочана на зелето, или съдържа твърде много нитрати? Вярно ли е, че като се консумира повече зеле, гърдите ще станат по-големи? И дали броколите са толкова полезни, колкото сме чували?

На всички тези, както и на още въпроси, отговаря руският лекар и дипломиран диетолог, автор на книгата „Време е да се лекуваме правилно” – Алексей Парамонов.

Алексей Парамонов

Броколи или карфиол? Кисело зеле или свежо? Китайско или бяло? Какъв вид зеле е най-добре да се консумира, за да се получи витамин С в оптимална доза, както и други вещества, полезни за нашето тяло? Това предстои да научите от статията днес, разчитайки на знанията на руския гастроентеролог и диетолог Алексей Парамонов.

Мислим, че киселото зеле е по-здравословно от прясното, защото съдържа много витамин С

Всъщност: Да! Киселото зеле наистина съдържа много витамин С, в допълнение към първоначалното съдържание на витамини в прясното зеле. Витамин С се образува в процеса на бактериална ферментация. Затова киселото зеле трябва да е незаменим компонент на почти всяка диета. Така без излишни трудности ще решите проблема с авитаминозата през зимата.

Чували сме, че от зелето гърдите стават по-големи

Всъщност: често съм чувал за тези предразсъдъци от пациенти и дори от колеги. Може би това е вярно? PubMed, най-голямата база за медицински познания, съдържа около 200 доклада за ефектите на зелето върху млечните жлези. Обхватът на проучванията е голям, но успехът на източната медицина в лечението на стагнацията и болезненото уплътняване на жлезите в началото на кърменето е описан детайлно. Сокът от прясно зеле помага на кърмачките, въпреки че качеството на доказателствата е ниско. Друга значителна част от докладите – лабораторни изследвания върху клетките на гърдите, при някои видове животни, изследват способността на зелето да забавя развитието на рак на гърдата. Успехите тук също са малки. Няма да откриете нищо за растежа на гърдите след засилена консумация на зеле.

Смятаме, че китайското зеле е по-здравословно от бялото зеле

В действителност: Разликата между тях е малка, с изключение на дебелината на листата. Следователно, изборът между китайско и бяло зеле е по-скоро определен от кулинарните предпочитания. Колегите от Индия и Китай изследват китайското зеле толкова, колкото и западните диетолози, но резултатите от тези проучвания са подобни.

Смятаме, че бялото зеле прочиства стомаха от токсините и шлаките

Всъщност: Виждал съм със собствените си очи хиляди стомаси и черва. Никога не съм виждал „шлаки и токсини“ там. Разбира се, че не, тъй като в природата няма „шлаки“.

Киселото зеле е по-полезно от маринованото

В действителност: Маринованото зеле, получено с помощта на оцет или друга киселина, може да прилича на киселото зеле на вкус. Но неговата хранителна стойност не е същата. Заради витамините, произведени от бактериите, споменати по-горе. Но това не това са всички предимства на ферментацията. Факт е, че този процес се осигурява от млечнокисели бактерии, и те се съхраняват живи в крайния продукт. Всеки ден получаваме все повече доказателства за значението на присъствието на млечнокиселите бактерии в ежедневната диета. Те противодействат на чревните инфекции, диарията и разстройството, свързано с приема на антибиотици. И въпреки че многократно съм подчертавал, че „дисбактериоза“ не съществува, това не отрича превантивната стойност на пробиотичните бактерии като компонент на здравословното хранене.

Ние мислим: всички видове зеле са отрицателни калорични храни, което означава, че те са идеални за отслабване

Всъщност: Продукти с „отрицателно калорично съдържание“ е категория със съмнителна обосновка за съществуване. Твърди се, че за да ги усвои, тялото харчи повече енергия, отколкото съдържат. Perpetuum mobile, точно обратното. Не, разбира се, това е мит. Зелето е нискокалоричен продукт с високо съдържание на несмилаеми фибри. Благодарение на обема, той създава усещане за пълнота и ви позволява да заблудите апетита. Така че употребата на този зеленчук, между другото, е правилният начин да отслабнете.

Смятаме, че всички видове зеле предизвикват образуването на газ

Всъщност: Да, с помощта на съдържащите сяра аминокиселини, които присъстват в зелето, чревните бактерии могат да произвеждат газ от тях.

Смятаме, че броколите са по-здравословни от карфиола

Всъщност, ако трябва да избирате между карфиола и броколите, то изборът ви ще бъде труден, тъй като тези зеленчуци не просто са от едно семейство, но те са и с еднаква хранителна стойност.

По-добре да не се ядат стъблата на зелето, защото в тях се събират всички вредни вещества от почвата

Всъщност: Не знам дали някой днес яде т.н „кочан“ на зелето. И все пак, ако имате огромно желание да използвате тази част – може би става въпрос за промяна на вкусовите предпочитания, свързани с недостига на желязо. Полезно е да се провери желязото и кръвния феритин. Ако всичко е нормално, можете да ядете стъблото. Но ако излишъкът от нитрати в продукта е все още там, ще има повече от тях в кочана, отколкото в другите части на зелето! Но не бих казал, че това е абсолютно зло.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *