Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запознайте се с тази традиционна диета, с която ще живеете 100 години!

От тази статия ще научите как можете да си помогнете с тази традиционна диета от Китай. Каква е тази диета от гледна точка на медицинската наука и как да преминете към нея. Хранителните продукти, типични за нея и примерно меню. Макробиотичната диета и за какво помага.

Китайска традиционна диета
Китайска традиционна диета

Китайските лекари постоянно напомнят на своите пациенти, че храненето трябва да бъде балансирано, но под това понятие те разбират нещо съвсем различно от онова, с което ние сме свикнали.

Според каноните на традиционната китайска медицина пълноценната и полезна за здравето диета не се състои от фиксиран набор от четирите основни групи продукти. Това е диета, която е уравновесена по “Ин” и “Ян” – общоприети и допълващи се една друга противоположности.

Ин и Ян могат да бъдат представени като две взаимнодопълващи се групи от качества. Ин – това винаги е по-студеното, по-воднистото, по-тъмното и посвиващото се, а Ян – по-топлото, по-сухото, по-светлото и по-разширяващото се. Всичко във вселената, в това число и човекът, а и храната, която той яде, в по-голяма или по-малка степен се отнася към категориите Ин и Ян.

Доколкото Ян се свързва с топлината, то и храната, която оказва съгряващо действие, като например лютият пипер чили, се разглежда като храна, съдържаща най-вече Ян. Дините и другите храни, които охлаждат тялото, се смятат за храни, съдържащи предимно Ин. Храна, която нито затопля, нито охлажда, се оценява като неутрална. Това се отнася за кафявия ориз, елдата, граха и марулите – в тях има еднакво количество Ян и Ин.

Уравновесената диета трябва да съдържа храна, в която преобладава Ян, храна с преобладаващ Ин и неутрална храна. Ин и Ян трябва взаимно да се уравновесяват, за да осигурят равновесие за тялото ви.

Като цяло такава диета съдържа много булгур, зеленчуци, бобови и соеви продукти, известно количество плодове, ядки, семки, а така също и белтъчини от говеждо месо, птици и риби в качеството им на подправки. Ако не сте уверени, че можете да различите храната Ян от храната Ин, ето ви кратка информация по въпроса:

Ин: бамбукови филизи, банани, миди, раци, грейпфрути, морско зеле, марули, пъпеши с мрежеста кора, фурми, готварска сол, морски водорасли, захарна тръстика, дини.

Повече Ин, отколкото Ян: ябълки, ечемик, краставици, патладжани, яйчени белтъци, хмел, мандарини, манго, майоран, боб, круши, мента, ряпа, сусамово масло, спанак, горски ягоди, домати, пшеница и пшенични трици.

Неутрална храна: зарзали, говеждо месо, цвекло, черен сусам, шаран, моркови, рицин, целина, царевица, патица, яйца, яйчени жълтъци, смокини, грозде, мед, бял боб, алабаш, сладък корен, мляко, маслини, фъстъци, ананаси, сливи, белен ориз, свинско месо, картофи, тикви, захар, слънчогледови семки, жълта соя.

Лек превес на Ян: аспержи и малц.

Умерено Ян: босилек, кафява захар, вишни, кестени, пилета, кокосови орехи, кафе, кориандър, шунка, овнешко месо, мускатово орехче, праскови, малини, розмарин, скариди, тиквички, оцет, гръцки орехи и вино.

Ян: черен, червен, зелен и бял пипер, канела и соево масло.

На хората Ин им трябва храна Ян

Традиционна китайска храна
Традиционна китайска храна

Според принципите на традиционната китайска медицина диетата трябва да бъде балансирана. Това обаче не означава, че всички трябва да се хранят еднакво, тъй като всичко във вселената – всеки човек, климатът, начинът на живот и годишните сезони имат у себе си в известна степен и Ян, и Ин.

За поддържане на равновесието ви е нужно да подберете своя индивидуална диета, съобразена с преобладаващото у вас начало – Ин или Ян, а така също според пола, възрастта, активността, климата, в който живеете, вида на занятието ви и годишното време. Ако накланяте повече към Ин, яжте повече продукти Ян и обратно.

Хората, у които има повече Ин, отколкото Ян, трябва да ядат повече храна Ян – месо, зелен лук и пилета. При студено време трябва да консумират повече загряващи (Ян) видове храна. А ако поради професията ви се налага да се напрягате повече (т.е. да изразходвате много енергия Ян), трябва да ядете повече храна Ян, за да попълните разхода на енергия.

Всичко казано до тук се отнася до обикновеното хранене. Болният човек обаче трябва да внесе промяна в диетата си. Например хората с високо кръвно налягане обикновено имат в черния си дроб твърде много Ян. В такъв случай се препоръчва да се ядат повече патладжани, не само защото те са повече Ин, но защото и съдействат за предотвратяване на атеросклероза.

Смята се, че у повечето жени, които страдат от предменструален синдром, има твърде много Ян. Студената храна Ин и по-специално целината, може да отслаби тези симптоми. И хемороидалните възли се свързват обикновено с излишък от Ян. На хората, които ги имат, се препоръчва студена храна Ин, например зрели банани.

Традиционната китайска диета от гледна точка на медицинската наука

Проведените изследвания доказват, че традиционната китайска диета – с много булгур и зеленчуци, по-малко бобови продукти и плодове, понякога месо, птици или риба в малки количества и съвсем малко мазнини, е много полезна за здравето. В хода на едно китайско-американско изследване били събирани сведения за хранителните навици и състоянието на здравето на 10 000 китайци. Било установено, че жителите на Китай страдат от сърдечно-съдови заболявания, рак, захарен диабет и затлъстяване по-рядко, отколкото американците.

Как да преминете към традиционната китайска диета?

Как да преминете към тази диета
Как да преминете към тази диета

Ако искате да изпробвате действието на традиционната китайска диета, използвайте съветите на специалистите.

Определете кое преобладава у вас: Ин или Ян. Хората, които са предимно Ян, са обикновено общителни, понякога агресивни. Те рядко мръзнат, за тях са по-характерни разстройства на здравето от рода на главоболие, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, стрес, запек и скелетно-мускулни болки. Хората, принадлежащи към типа Ин, напротив, са съсредоточени и затворени. Те са no-чувствителни към студа, при тях се наблюдават бърза умора, излишно тегло и стомашни разстройства.

Необходимо е да вземете предвид и начина си на живот. Онзи, който се движи много, изразходва много енергия Ян и за нейното възстановяване е необходимо да яде повече храна Ян, такава като бобови продукти и месни колбаси (шунка, шпеков салам и други). В хранителната дажба на онези, които прекарват много време на работната маса, трябва да има повече храна Ин, например зеленчуци и булгури.

Имайте предвид и климата. В тропическите страни, където обикновено времето е горещо и влажно, трябва да се ядат повече охлаждащи храни и продукти, които да допълват изгубените от тялото течности. Необходима е и храна, която оказва леко изсушаващо действие, за да не се натрупва влага в тялото. За тази цел са полезни зеленчуци и плодове в големи количества.

В северните страни със студено, ветровито и сухо време трябва да се яде храна, която загрява тялото и предотвратява обезводняването на организма. Например жителите на Севера могат да консумират по-големи количества пилешки бульон, отколкото обитателите на тропическите райони.

Внасяйте в менюто сезонни изменения. През топлите летни месеци хората от типа Ян трябва да ядат повече храна Ин. През зимата яжте повече храна с Ин, например овнешко месо и скариди.

Яжте по-малко, отколкото ви се яде. За разлика от западните лечебни диети китайската медицина не определя колко храна трябва да се консумира. Но у китайците, които предпочитат умереност във всичко, има едно чудесно правило: да изядат 80 процента от онова количество храна, което би им се искало да изядат. Ако и вие следвате това правило, тогава няма никога да сте заплашени от преяждане.

Хранителни продукти, типични за традиционната китайска диета

Типични храни за китайската диета
Типични храни за китайската диета

Посъветвайте се с лекар или със специалист по лечебно хранене. При сериозно разстройство на здравето най-добре е да се обърнете към професионалист, който има подготовка и в областта на традиционната китайска медицина. Китайската теория за храненето е много сложна. Когато назначават диета при определено заболяване, лекарите, практикуващи традиционната китайска медицина, освен с конструкцията, начина на живот и местоживеенето на пациента се съобразяват и с редица други фактори. Ако заболяването е сериозно, в допълнение към диетата може да бъде предписано и използването на билки и акупунктура.

В традициинната китайска диета не се определят количествата на конкретните видове хранителни продукти. Основното правило предполага, че в дажбата трябва да влизат 70 процента зеленчуци и булгури, 25 процента месо, ядки, семки, бобови растения и 5 процента плодове. Менюто се мени в зависимост от годишното време.

Примерно меню за традиционната китайска диета

В традиционната китайска медицина не може да се говори за “правилна” диета за всички. Според специалистите в менюто трябва да се правят промени в зависимост от климатичните условия, в които живеете, от типа на телесната ви конструкция и от професията, която практикувате.

Закуска

Крем-паста, оризова или пшенична, със стафиди и канела.

Ябълки, приготвени на пара.

Обяд

Супа от зимни пъпеши с извара от соя.

Оризова питка с орехово масло.

Вечеря

Зеленчуково рагу със соева извара.

Кафяв ориз.

 Макробиотиката

Макробиотична диета
Макробиотична диета

Макробиотика се нарича учението за продължаването на живота и дълголетието. Това учение, както и традиционната китайска медицина и философия, върху които се изгражда то, се стреми да осигури равновесие между Ин и Ян. Основната концепция на макробиотиката е да се избягват храните, в които има твърде много Ин, например захарта, и излишък от Ян и по-специално червеното месо. Препоръчва се употребата на продукти, които се характеризират със сравнително хармонично съдържание на Ин и Ян, например кафявият ориз и зеленчуците. Като цяло вашият рацион може да бъде придвижен към Ин или Ян – това зависи от местоживеенето, годишното време и вашето самочувствие.

Кафявият ориз и другите зърнени продукти, които се смятат за най- добре балансираните храни, представляват около 50 на сто от макробиотичната диета. Зеленчуците, съдържащи умерено Ин или умерено Ян, представляват 25-30 на сто. На морските растителни продукти и бобовите растения се падат още 5-10 на сто, както и на супите от зеленчуци, булгури и бобови растения.

Няколко пъти в седмицата към менюто се включват сезонни плодове и неголеми количества печени ядки и семки. Един до три пъти седмично се разрешава бяла, не мазна риба от рода на треската. По време на приготвянето на храната могат да се използват неголеми количества растително масло.

Ин и Ян в макробиотиката

Макробиотиката определя Ин и Ян малко no-иначе от традиционната китайска медицина. В макробиотиката Ин е всичко охладено, леко влажно и разширяващо, докато Ян е загряващото, тежкото, сухото и свиващото. Храната Ин е предимно лека, водниста, кисела, горчива, много сладка или пикантна на вкус, в хладни цветове и расте в земята. Обратно, храната Ян е поначало тежка, суха, солена, съвсем малко сладка или люта, в топли цветове. Тя расте в земята, например чесънът.

Откъде е дошло това разминаване с традиционната китайска медицина? В продължение на многовековната история на Китай философите са тълкували Ин и Ян по различен начин. Макробиотиката е подбрала най-всеобхватните, динамични и прости за разбиране определения.

Храни Ян: риба, птици, червено месо, рафинирана сол, твърдо и солено сирене и морски продукти.

Сравнително балансирана храна: ечемичен малц, бобови растения и изделия от тях, каши от пълноценно зърно и други видове храна на основата на зърното, листови зеленчуци, зеленчуци с кръгла форма, морска сол, морски водорасли, изворна и кладенчова вода, билкови чайове, плодове от умерените зони на земята, като например ябълки и круши, семки и ядки, оризов сироп и други подсладители от зърнените култури, които се продават в магазините за екологични и здравословни храни.

Храни Ин: алкохол, ароматни и тонизиращи напитки като кафето и черния чай, продукти, които съдържат химически вещества, изкуствени оцветители, замразена и консервирана храна, мед, захар и други пречистени подсладители, мляко, млечен каймак, сладолед и кисело мляко, рафинирани растителни масла, тропически плодове и зеленчуци, бял ориз и пшенично брашно.

 Гъвкава схема на хранене, а не твърди рамки

Макробиотично хранене
Макробиотично хранене

Въпреки разпространената представа, макробиотиката не е схема за хранене с твърди изисквания. Това е гъвкава система за хранене, която се съобразява с климата, годишния сезон и индивидуалните потребности на човека.

Храна с изразени свойства Ин или Ян – червено месо, захар, млечни продукти, животински мазнини, напитки, съдържащи кофеин, шоколад, яйца, продукти, преминали през промишлена обработка, птици, лютиви подправки, тропически плодове, обикновено не се препоръчват. Но ако на рождения си ден желаете да си хапнете сладолед, няма да ви се случи нищо страшно.

И още едно уточнение: макар тропическите плодове, например ананасите, да се смятат за силно изразена храна Ин за нашите климатични условия, те могат да се ядат в тропическите страни, тъй като там те са естествени и привични. А червеното месо, което се отнася към храните със силно изразени свойства Ян, е разрешено да се яде в страните със студен климат, който се характеризира като преимуществено Ин.

За постигането на равновесие е необходимо в диетата непрекъснато да се внасят и други промени. През лятото, когато е горещо (горещото време е Ян), трябва да се ядат много сурови зеленчуци.

През зимата, когато времето има характер Ин, трябва да се яде предимно храна Ян, например риба. Ако страдате от менструални болки, които обикновено са свързани с прекалено консумиране на храна Ян, забравете за няколко месеца рибата, докато в организма не се възстанови равновесието.

Промяната в диетата не винаги е достатъчна за възстановяване на равновесието. Нужно е още да се постигне хармония между работата и отношенията с близките хора, да се занимавате с физичечески упражнения, медитация, да се научите да се отпускате. Диетата обаче представлява важна част от равновесието.

В какво се състои ефектът?

Ефектът от макробиотиката
Ефектът от макробиотиката

Макробиотиката изхожда от убеждението, че уравновесяването на отношенията между Ин и Ян в хранителния режим е в състояние да предотврати развитието на заболяванията и да излекува вече съществуващите неразположения.

Главоболието, изриването на кожата, алергията, бързото изморяване, нарушението на менструалния цикъл, проблемите, свързани със сексуалността и възпроизводимостта на рода – всички тези разстройства на здравето могат да бъдат предотвратени, ако се спазва макробиотичната диета. В много случаи тя носи голяма полза и на хората, които страдат от сърдечни заболявания, захарен диабет, артрит и рак.

По своята същност макробиотичната диета представлява вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на целулоза. До голяма степен наподобява режима на хранене, към който се придържа множеството от селското население в Китай. А изследванията върху състоянието на здравето на китайците са показали, че хората, които се хранят по този начин, боледуват по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и рак, те по- рядко напълняват над нормата.

За да бъде проверена ефективността на макробиотичната диета са проведени редица изследвания, резултатите от които показват, че тя помага за балансиране на кръвното налягане и съдържанието на холестерол в кръвта, намалява риска от опасните женски заболявания – рака на млечната жлеза, предменструалния синдром и още много други.

Може ли макробиотичната диета да окаже лечебно действие при рак? Този въпрос остава неизяснен. Известно е обаче, че някои раковоболни са оздравели, след като са преминали към тази диета.

Сред тези хора е и известният детски лекар Бенжамин Спок. Има данни, които позволяват да се направи извод, че хората, които спазват макробиотичната диета, живеят по-дълго в сравнение с онези, които се хранят по стандартните схеми.

Казаното до тук придобива особено значение, когато става дума за такива сериозни болести, като рака на млечната жлеза. Доказано е, че диетите с ниско съдържание на мазнини продължават живота на жените, страдащи от това заболяване.

Не е трудно да се спазва макробиотична диета

Не е трудна макробиотичната диета
Не е трудна макробиотичната диета

Бременните жени и майките-кърмачки непременно трябва да се посъветват с лекар преди да преминат към макробиотичната диета.

Специалистите не са на единно мнение относно ползата от тази диета, ето защо преди да внесете промяна 6 храненето на децата се консултирайте с педиатър или диетолог. Ако те нямат възражения, постъпете по следния начин:

  • Набавете си запас от необходимите продукти. Някои типични азиатски ястия, например от ферментирали соеви зърна, представляват основата на макробиотичната диета, поради което се смятат за добре балансирани храни. Това предполага да се запасите с основните продукти, които се използват при макробиотичното хранене: късозърнест и дългозърнест кафяв ориз, олющено просо, негрухан ечемик, юфка от пълноценно брашно, соеви продукти, леща, нахут, морски водорасли, морска сол, сироп от ечемичен малц, сироп и оцет от кафяв ориз, слънчогледови и тиквени семки, сусам, зелен чай, заместители на кафето на зърна, сезонни зеленчуци и плодове, отгледани с естествени торове.
  • Дайте си време. Тъй като макробиотичната диета се различава много от стандартния режим на хранене, преминете бавно и постепенно към нея.
  • Постепенно изхвърлете от менюто си месото и готовите хранителни продукти. Отначало се откажете от храните, които съдържат много Ин или Ян. В продължение на два-три месеца прекратете яденето на месо, птици, млечни продукти, сладки десерти или готови за консумация продукти, в това число и замразените или консервираните.
  • Увеличавайте количеството на ориза, бобовите растения и зеленчуците. Постепенно заменяйте месото и готовите за консумация продукти с кафяв ориз, бобови растения и прясно приготвени зеленчуци. Опитайте да си приготвите задушени ястия и рагу, т.е. ястия, в които има по-малко месо и повече зърна и зеленчуци.
  • Яжте местни плодове и зеленчуци. Плодове като папая и манго са много Ин за през зимните месеци у нас.
  • Откажете се от микровълновата печка. Съгласно изискванията на мак- робиотиката храната трябва да се приготвя на открит огън или на газ, но не и в микровълнова печка или на електрически котлон, които въздействат на храната по такъв начин, че тя придобива излишък от Ин. По възможност ползвайте дървена кухненска посуда.
  • При необходимост се обръщайте към специалист. Ако усещате някакво незначително неразположение, например простуда, можете да се възползва­те от макробиотичната диета за облекчаване на неприятните симптоми. Но при сериозно заболяване трябва непременно да се обърнете към специалист по макробиотика. Той най-вероятно ще ви насочи към лекар, който практикува официална медицина.

Типично меню за макробиотична диета

В средната дневна дажба на човека, който се храни по макробиотична диета, се включват 3 чаени чаши ястия от пълноценно зърно, например юфка или макарони, 1-2 чаени чаши супа, 1,5-2 чаени чаши зеленчуци, 1,5 чаени чаши бобови растения и 1/4 чаена чаша морски водорасли. Към това може да се добавят 60-120 г морска риба, раци, миди или други морски продукти (1-2 пъти седмично), плодове (2-3 пъти седмично) и малко количество ядки и семки (2 пъти седмично).

Посоченото по-долу меню за начинаещи е изцяло балансирано за здрави хора, които живеят в една климатична зона.

Закуска

1 чаена чаша олющено просо, минало през кулинарна обработка

1 чаена чаша супа от ферментирали соеви зърна.

1/2 чаена чаша нарязано цветно зеле (карфиол), приготвено на пара

1 лист морски водорасли (нора), леко запържен

Обяд

1/2 чаена чаша варен боб, 1 чаена чаша варен кафяв ориз, подправен с щипка морска сол

1 мамул царевица

Супа от тиквички

1/2 чаена чаша броколи, нарязани на резенчета

Следобедна закуска

1/2 чаена чаша печени тиквени семки

Вечеря

1 чаена чаша нарязани зеленчуци

1 чаена чаша каша от ечемик

1/2 чаена чаша сварено зеле

Задушени ябълки

Източници: nutritionsecrets.com; ohsawamacrobiotics.com; gourmandelle.com

https://www.youtube.com/watch?v=1IFUiCmCsLE

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *