ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Главоболието се причинява от дефицит на серотонин в мозъка! Още подробности и начини за лечение

Главоболието и неговото лечение. Акупресура. Ароматерапия. Витамини, минерали и добавки. Билки. Храни, които причиняват главоболие. Мононатриев глутамат и главоболие. Енергийн лечение. Облекчение за менструалното главоболие

Главоболието
Главоболието

Ако сте един от милионите хора, които страдат от хронично главоболие, нека най-напред да се справим с убеждението (споделяно от много лекари), че никога няма да се оправите, тъй като хроничното главоболие има психологически корени.

Една голяма част от лекарите не разбират, че хроничното главоболие има биологичен произход, твърди д-р Фред Д. Шефтъл.

Биологическата или физическата причина за главоболието е генетично обусловен дефицит на химикала серотонин в мозъка. Този дефицит променя физиологията на кръвоносните съдове, рецепторите за болка и други елементи в мозъка, като предизвиква главоболие. Близо 90% от пациентите с хронично главоболие са фамилно обременени.

Тази проста причина поражда най-различни видове главоболие. Двата най-често срещани са мигрена (пулсираща болка от едната страна на главата, често се придружава от гадене, зрителни смущения и виене на свят) и тензионно главоболие (тупаща божа в челото, тъпа болка от двете страни на главата, усещане за стягане на главата). Причинителите на главоболието са десетки – от определени храни до стрес, хормонални и метеорологични промени, но вероятно има генетична предразположеност към хронично главоболие.

Какво правят повечето хора, за да се избавят от главоболието? Вземат обезболяващи и те им помагат, поне за известно време.

За жалост, пациентите с хронично главоболие често развиват резистентност към обезболяващите, което ги подтиква да увеличават дозата и вида, за да спрат божата. Понякога се стига дотам, че невземането на лекарства може да предизвика главоболие, тъй като тялото се опитва да се откачи от дрогата. Това явление, което се нарича вторично главоболие, поразява милиони страдащи от хронично главоболие.

Да, съществуват десетки лекарства, продавани само по рецепта или свободно, които, използвани с мярка, могат да контролират хроничното главоболие. Но алтернативните лечебни средства са по-добра алтернатива независимо дали се използват самостоятелно или в комбинация с обезболяващи медикаменти.

Третирано само с медикаменти, лечението на хроничното главоболие може да не бъде успешно, изтъква д-р Шефтъл. Пациентите трябва да съчетаят няколко различни подхода – правилно хранене, хранителни добавки, овладяване на стреса и други фактори.

Всъщност след визитата при личния лекар, за да изключите най-сериозните причини за главоболие като тумор или инфекция, можете да получите облекчение със средства, различни от лекарствата. На първо време потърсете прохлада и облекчение чрез леда.

Най-добрият приятел на хората с главоболие е ледът

Лед при главоболие
Лед при главоболие

Много хора споделят, че ледът е техният най-добър приятел, когато имат пристъп на главоболие. Ледът спира божата, като свива отеклите кръвоносни съдове, които притискат нервите, като пресича съобщенията за божа към мозъка и като понижава метаболизма, намалявайки мускулните контракции.

Торбичка за лед, увити в памучна кърпа ледени кубчета или дори торба със замразени зеленчуци ще ви помогнат. Увийте леда в домакинска кърпа или хавлия, за да предпазите кожата. Поставете върху болезненото място, но не дръжте повече от 20 минути.

Колкото по-бързо поставите леда след първите симптоми на главоболие, толкова по-бързо ще изпитате облекчение.

Акупресура

Акупресура при главоболие
Акупресура при главоболие

Акупресурната точка върху месестата извивка между палеца и показалеца облекчава главоболието.

Потърсете чувствителните точки по извивката и ги притиснете между палеца и показалеца на другата ръка. Прилагайте натиска ритмично, с помпане.

Правилната сила на натиска ще предизвика прищракване, но не силна болка. Прилагайте натиска, докато не почувствате намаляване или изчезване на главоболието, като работите върху всяка ръка в продължение на една минута.

Предупреждение – бременните жени не бива да използват тази точка, тъй като тя може да предизвика преждевременни контракции на матката.

Ароматерапия

Намазването на слепоочията с малко ментово масло при първите признаци на тензионно главоболие облекчава болката не по-лошо от ибупрофен. Разредете 1 капка ментово масло в 1-2 капки бадемово масло или друго базово масло, за да третирате слепоочията, или добавете 3 капки към водата във ваната.

Лавандулата и лайката също помагат при тензионно главоболие. Поръсете една капка от избраното етерично масло върху чиста носна кърпичка и вдишайте или вземете топла вана с 5-6 капки масло.

 Витамини, минерали и добавки

Витамин В6 стабилизира серотонина

Витамин В6 стабилизира нивата на серотонин в мозъка и предотвратява главоболието, споделя д-р Шефтъл. Той препоръчва на хората с хронично главоболие дневна доза от 50 мг.

Магнитната лента за глава BIOMAGNETIC POWER спира болката и съдейства за регулиране на кръвното. Когато се поставят около главата магнитите генерират импулси от магнитно поле, които стигат до мозъка и по този начин се облекчава болката при главоболие. Стимулират се производството на хормоните серотонин и мелатонин.

Последвайте линка, за да прочетете:

Облекчение без лекарства на главоболие – рецепти с билки

Билки за главоболие
Билки за главоболие

Фитотерапия

Вратигата може да разреди пристъпите на мигрена, защото съдържа съставки, наречени сесквитерпенови лактони, които имат противовъзпалителни свойства, подобни на аспирина. Вземайте 125 мг екстракт от вратига със стандартизирано съдържание на 0,2% партенолид, като проверите ботаническото наименование върху етикета (Tanacetum partheniuni).

Джинджифилът помага при главоболие при следните случаи: ако умът ви препуска, ако подхващате всякакви нови неща, които никога не довеждате докрай, значи имате нередовни навици и се нуждаете от кардинална промяна в живота. Опитайте да се „заземите“ и да успокоите главоболието с джинджифил, съветва неврологът Дейвид Саймън, директор на Чопра Център за добро здраве в Ла Джола, Калифорния.

Пригответе чай от 1 чаена лъжичка смлян пресен джинджифил и 500-750 мл гореща вода, налейте го в термос и се освежавайте през целия ден.

Тази рецепта принадлежи на индийската система за природолечение аюрведа, която дели хората според доминиращите в тях елементи: вата, пита и кафа. Типичните вата хора са инертни, постоянно в движение.

При „пита“ главоболие използвайте алое. Постоянно ви притискат разни крайни срокове? Опитвате се да свършите много за минимум време? Вие сте раздразнителни и критични? Страдате от безсъние? Мъчат ви стомашни киселини и кожни обриви? В такъв случай опитайте да „охладите“ главоболието с гел от алое. Вземайте 2 супени лъжици 2 пъти на ден. Това е лекарството за типичния пита индивид в аюрведа.

Тайната връзка между мононатриевия глутамат и мигрената

Общоприет научен факт е, че хранителният подобрител мононатриев глутамат може да причинява мигрена на хората, които са чувствителни към него. Това, което не е известно, е, че мононатриевият глутамат може да присъства като съставка в храната, без да бъде указан като мононатриев глутамат на етикета. Той се появява маскиран като „хидролизиран протеин“ или „мая“, или „естествен овкусител“, или като десетки други съставки. Накратко, така наречените подобрители, които подсилват вкусовете, присъстват във всички пакетирани и готови храни и наказват потребителите с мигрена.

Бих казал, че 80-90% от моите пациенти могат да се отърват от мигрената, ако премахнат всички източници на мононатриев глутамат от менюто си, твърди д-р Джерард Л. Гипъри, интернист от Аурора, Колорадо.

Следните съставки съдържат мононатриев глутамат.

Мононатриев глутамат

Хидролизиран протеин

Натриев казеинат

Екстракт мая

Хранителна добавка с екстракт от мая

Малтодекстрини

Автолизирана бирена мая

Текстуриран протеин

Калциев казеинат

Изделия с мая

Хидролизирано овесено брашно

Следните съставки често съдържат мононатриев глутамат.

Малцов екстракт

Малцов овкусител

Зеленчуков бульон

Ечемичен малц

Месен бульон

Овкусители и подобрители

Естествени овкусители

Естествен овкусител говеждо

Естествен овкусител пиле

Естествен овкусител свинско

Универсални готварски подправки

Важно допълнение: аспартамът (аспарагинова киселина), съставка в повечето изкуствени подсладители, има същото въздействие като мононатриевия глутамат. Така че ако сте чувствителни към него и искате да се отървете от мигрената, избягвайте изкуствени подсладители с аспартам, добавя д-р Гилъри.

Опасни храни: открийте причинителите на главоболие

Кои храни са опасни
Кои храни са опасни

Храните, съдържащи химическото съединение тирамин, са тясно свързани с хроничното главоболие.

Единственият сигурен начин да откриете от кои храни ви боли главата, е да приложете диетата на изключване, като избягвате определена храна за известно време, а после я връщате в менюто и следите дали ще ви заболи главата.

Пушено, саламурено, отлежало и пакетирано месо

Херинга, хайвер и пушена риба

Оцет

Мариновани и ферментирали храни

Узряло сирене (като чедар, бри и грюер)

Изделия с мая – понички, кексчета и хлебчета, особено топлият, прясно изпечен хляб

Шоколад

Захар и всякакви изделия с бяла захар или царевичен сироп

Цитрусови плодове в голямо количество

Смокини

Заквасена сметана и кисело мляко

Шушулки на зелен боб и грах

Мононатриев глутамат

Кофеин (повече от 200 мг; малките количества помагат при главоболие)

Алкохолни напитки, най-вече червено вино

ХРАНАТА: яжте по график

Много хора с хронично главоболие смятат, че непоносимостта към определени храни е основната причина за болката. Но храната влияе само на един от трима страдалци, изтъква д- р Робинс. Той смята, че профилактиката зависи повече от режима на хранене, отколкото от вида на храните.

Ниската кръвна захар е типичен катализатор на главоболието, казва той. Хранете се 3 пъти на ден, за да имате балансирани нива на кръвната захар.

Холистичното лечение на тялото и ума намалява стреса и главоболието.

Прочетете тук как да лекувате главоболието с медитация и визуализация – Стреса и главоболието лекувайте с медитация и визуализация! Вижте как!

ФИБРИ и ВОДА: който няма запек, не страда от главоболие

За мен беше учудващо да открия, че голям процент от моите пациенти с мигрена имат запек, а редовната перисталтика намалява главоболието, коментира д-р Симон.

За да се избавите от запека, той препоръчва 5-6 пъти на ден да консумирате плодове, зеленчуци или зърнени храни плюс бобови култури, ядки, семена и много вода. Ако промените диетата, но запекът упорства, вземайте хранителна добавка с фибри, например Metamucil; следвайте указанията на етикета.

Ако и тогава не постигнете добър ефект, вземете билката трифала, която се смята за аюрведически тоник за червата. Можете да си я набавите под формата на екстракт. Следвайте препоръчителната дозировка.

ЕНЕРГИЙНО ЛЕЧЕНИЕ: заземете тялото и излекувайте главоболието

Можете да облекчите обикновеното главоболие (но не хроничното тензионно главоболие и мигрената) е едно основно упражнение, което освобождава енергийните блокажи в долната част на тялото, като подобрява оттичането на енергия от главата, обяснява Катрин Каръс, физиотерапевт и енергиен лечител от Трибурон, Калифорния.

Ето нейните указания.

Застанете в изправен стоеж е леко разкрачени крака на нивото на рамената, леко присвити колена, поглед, насочен към пода право пред вас, и изправена глава в права линия с гръбнака. Насочете мислите към таза и насочете енергията натам (може да почувствате наличие на блокаж или застояла енергия), надолу към бедрата, колената, прасците, глезените и стъпалата, а оттам я оставете да се отцеди в земята. После поемете свежа енергия от земята и я прокарайте през цялото тяло чак до главата.

Когато усетите първите симптоми на главоболие, направете упражнението за 5 минути. Повтаряйте техниката за източване и зареждане с енергия колкото често искате. Действа страхотно при главоболие вследствие на дълги часове работа е компютър, казва Катрин Каръс.

Рецепти за лечение на безсъние и главоболие

Облекчение за менструалното главоболие

Менструално главоболие
Менструално главоболие

Комплекс витамини и минерали облекчава главоболието, свързано с менструалния цикъл. Ето какво препоръчват експертите.

ВИТАМИН Е: вземайте преди цикъла

Витамин Е стабилизира нивата на естроген и предпазва от мигрена около дните на менструация. Вземайте 400 IU на ден и постепенно увеличете до 2 дози на ден по време на менструация. Започнете 2 дни преди цикъла и спрете един или два дни след започването му.

МАГНЕЗИЙ: дефицитът причинява мигрена

Според д-р Моускоп 40% от жените с мигрена (особено вследствие на хормоналните промени по време на менструация) имат недостиг на магнезий. Когато започнат да приемат магнезиев суплемент, при 85% от пациентките настъпва подобрение.

Той препоръчва доза от 400 мг на ден комплексно свързан магнезий или магнезиев оксид за оптимално усвояване. За да не получите диария, започнете с дневна доза от 200 мг и увеличете на 400 мг след 7 дни.

КАЛЦИЙ: натурално средство срещу менструална мигрена

Калцият помага на жените с мигренозно главоболие по време на менструация – препоръчва се 750 мг калций на ден.

РИБОФЛАВИН: при мигрена

Дневната доза от 400 мг рибофлавин разрежда пристъпите на менструална и други видове мигрена след 6 до 8 седмици.

Рискът от странични ефекти е минимален, но високите дози рибофлавин трябва да се приемат само под лекарско наблюдение.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ?

Хроничното главоболие може да бъде симптом на различни заболявания. Ако често ви измъчва силно главоболие, отидете на лекар, за да ви направят изследвания и да ви поставят диагноза.

Незабавно отидете на лекар, ако главоболието се влошава прогресивно в течение на няколко дни или седмици; ако никога не сте имали главоболие, а сега имате чести пристъпи; ако главоболието се е появило след кашлица, травма или физическо натоварване; ако главоболието се придружава от промени в паметта, характера или поведението; ако се съпътства от зрителни промени, неспособност да вървите или обща слабост и изтръпване; ако ви се схваща врата, вдигате висока температура и имате уртикария, затруднено дишане или ако получите главоболие след нараняване или катастрофа.

Ако получите внезапно, нетърпимо главоболие, веднага потърсете лекарска помощ.

Най-добре е да потърсите специалист, който няма да омаловажи проблема като психически, а ще бъде запознат с последните новости в лечението на главоболието както конвенционални, така и алтернативни.

По-късно можете да се консултирате и с психотерапевт, за да овладеете умения за справяне с трудни ситуации. Преминалите тази терапия обикновено вземат по-малко медикаменти, рядко ги боли глава и не се тревожат за дреболии.

Източници: researchgate.net; spine-health.com; healthline.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Главоболието се причинява от дефицит на серотонин в мозъка! Още подробности и начини за лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *