ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли аспартамът да предизвиква наддаване на тегло?

Аспартамът се нарежда сред най-старите изкуствени подсладители и скептицизмът над неговата безопасност не е нищо ново.

aspartamСтомашно-чревни и кожни реакции са най-често съобщаваните странични ефекти от консумацията на аспартам. Наддаването на тегло, от друга страна, не е широко докладвано. В действителност, Американската сърдечна асоциация препоръчва употребата на изкуствени подсладители вместо захар за управление на теглото. Докато изследванията продължават, няма консенсус, че аспартамът причинява наддаване на тегло.

Изкуствените подсладители и калориите

Най-голямата полза от изкуствените подсладители като аспартам е, че те са без калории. Ако обикновено консумирате много сладки храни и напитки, съдържащи аспартам – на теория – това може да ви помогне да намалите калориите. Проблемът е, че тази проста стъпка не може да ви помогне да намалите общите калории, без други промени в диетата. Класически пример е яденето на хамбургер за бързо хранене с диетична сода – това е по-малко угояващо от бургерите и сладкия хляб, но това най-вероятно ще продължава да помага за наддаването ви на тегло.

Аспартамът и наддаването на тегло

Аспартамът се използва в най-различни хранителни продукти, които хората с проблеми с теглото, често търсят за предпазване от излишните килограми. Проблемът е, че все повече хора са с наднормено тегло, което кара някои скептици да се усъмнят в предполагаемите ползи на аспартама. През 2010 година статия, публикувана във вестник „Биология и медицина“ в Йейл предполага, че подсладителите могат да увеличат апетита, като по този начин се увеличава разхода на калории. Аспартамът, по-специално, беше установено, че причинява преяждане.

Използвайте аспартам в умерени количества и се фокусирайте върху непреработените храни за дългосрочна загуба на тегло.

 

Яжте истинска храна!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *