Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Моминска вратига

Tanacetum parthenium syn. Chrysanthemum parthenium, Matricaria parthenium Asteraceae (сем. Сложноцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата

Отглеждане

Моминската вратига е устойчиво многогодишно растение с гъста туфа от дълбоко нарязани, жълто-зелени сложни листа с височина до 50 см. За дълъг период през лятото тя образува съцветия от множество бели цветчета с жълто в средата, подобни на маргаритки. По-високите разновидности са отлични за рязан цвят, а дребните форми са идеални за саксии и бордюри.

Сортове

Съществуват две разновидности с яркожълти листа: „Aureum“ се отглежда от семена, a „Golden Moss“ е дребен вид с компактни листа, стигащ до 10 см на височина. „Rowallane“ syn. „Sissinghurst White“ и „Tetrawhite“ са високи до 60 см форми с кичести цветове, подходящи за рязан цвят. „Golden Ball“ е ниско растение, до 30 см, с кичести цветове, подобни на копчета.

Местоположение – Вратигата не е капризна, въпреки че предпочита слънце, добре дренирана почва и редовно поливане през лятото. Растенията остават вечнозелени през зимата.

Размножаване – Билката се саморазсажда бързо, но можете да я размножавате от семена, от резници или чрез разделяне на корените през пролетта.

Грижи – Когато приключи цъфтежът, отрежете цветоносните стъбла.

Болести и вредители – При лоши условия растенията страдат от листни въшки, но иначе не създават проблеми.

Събиране и съхранение – Събирайте пресните листа, когато ви потрябват. (Внимавайте, защото допирът с растенията може да причини дерматит при хора, страдащи от алергии!)

Употреба в медицината

Tanacetum parthenium. Използвани части: листата. Вратигата се употребява за лечение и профилактика на мигренозно главоболие. Клиничните проучвания доказват, че тя намалява остротата на симптомите, включително проблемите със зрението и гаденето. Въпреки че точният механизъм на действието й не е окончателно установен, според лабораторни тестове терапевтичният й ефект се дължи на противовъзпалителните й и болкоуспокояващи свойства, както и на качествата й на мускулен релаксант.

Пресните листа понякога се дъвчат с медицинска цел. Но приета по този начин, билката може да провокира странични ефекти като афти в устата, затова се предпочитат промишлено произведените екстракти.

Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в дома

Вратигата е известна с репелентното си действие против молци.

Любопитно:

Растението е с дълга история на употреба в европейското билколечение като понижаващо температурата средство. Декоративните му и дълготрайни цветове са атрактивни и се срещат при високи растения и по-полегнали видове. Билката е подходящ репелент срещу насекоми.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *