Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърцето и неговите заболявания – лечение с естествени средства, правилно хранене, хомеопатия, билки (подробно)

Въпреки безспорните постижения на медицината заболяванията на сърцето са най-честите причинители на смърт. Тук ще ви запознаем с най-ефективните билкови рецепти и алтернативни методи за превенция, профилактика и лечение на сърдечни заболявания. 

рецепти и билки за проблеми със Сърцето
Сърцето е мотора на човешкото тяло. Именно затова е изключително важно се грижим за неговото здраве

Рисковите фактори, които могат да бъдат контролирани, са кръвното налягане, нивото на холестерола, наднорменото тегло. Вероятността да заболеете нараства, ако водите слабо подвижен живот. Към рисковата група се отнасят и страдащите от захарен диабет, както и подложените на силен стрес.

Има рискови фактори, които не подлежат на контрол. Например наследствеността и расовата принадлежност.

 

Как се развива сърдечното заболяване?

 

Сърдечното заболяване настъпва в резултат от измененията в артериите. Стресът увеличава норепинефрина и други стресови хормони в организма. При постоянно напрежение се получава и високо кръвно налягане – тези фактори повреждат стените на артериите, които отиват към сърцето. В тях започва да се трупа холестерол, който образува плаки, които от своя страна запушват кръвоносните съдове. Така се ограничава притокът на кръв към сърцето.

 

Какво да предприемем?

 

1 – Наблюдавайте кръвното налягане – Купете си апарат за измерване на кръвно налягане и го ползвайте редовно. Освен това трябва драстично да намалите солта, която консумирате. В някои случаи тя е силен фактор за увеличение на кървното налягане.

Факти за солта

  • Много хора консумират 20 пъти повече сол, отколкото е необходима за организма.
  • 3/4 от необходимата за организма сол се съдържа в храната.
  • 1 чаена лъжичка сол съдържа 2 г натрий – това е препоръчителната дневна доза за хора с високо кръвно налягане.

2 – Купете си диетична сол. Слагайте в храната си повече подправки, така няма да усещате липсата на сол. Също можете да ползвате повече лимонов сок. Имайте предвид, че бързо се свиква с безсолни храни и ще започнете да усещате колко много сол сте консумирали, например от готови продукти и колбаси. Накисвайте сиренето поне за една нощ, преди да го консумирате.

3 – Четете етикетите. Някои продукти не изглеждат солени, но всъщност съдържат много натрий. Такива са кетчуп, чили сос, соев сос, бульонът на кубчета и различните подправки, които са смесени. Затова ползвайте само единични сушени подправки и си правете сами смесите, като не слагате сол.

4 – Намалете мазните храни, защото свиват кръвоносните съдове.  Много наситени мазнини се съдържат в мазните меса, кожата на птиците и домашното прясно мляко. Купувайте обезмаслени млека и се запознайте кои са ненаситени мазнини, за да консумирате тях. Избирайте повече птиче месо без кожа и риба. В краен случай постно телешко или свинско.

5 – Никакво пушене и пиене на алкохол!

Спрете цигарите, ако имате сърдечни проблеми
Спрете цигарите

 

Какви са различните начини за лечение

 

Дори да се чувствате добре, редовно приемайте лекарствата, които са ви предписани за нормализиране на кръвното налягане. Ако те предизвикват странични негативни прояви, посъветвайте се с лекар. Но не спирайте лекомислено приемането на лекарства, преди да чуете лекаря.

Избавете се от наднорменото тегло. Физическите упражнения са извънредно полезни в борбата със стреса и за нормализиране на кръвното налягане.

Научете се да се отпускате и да си почивате в рамките на деня. Усвоете методите за борба със стреса.

 

Лечение със сокове

 

Сокове за сърцето
Сокове за сърцето

Соковете от моркови, портокали, ягоди и джинджифил намаляват нивото на холестерола в състава на липопротеините с ниска плътност, а освен това са източник на витамините А и С. Соковете от листни зеленчуци – на витамин В; от зеле, магданоз и зелени чушки – на витамин С; от спанак, аспержи и моркови -на витамините Е и А.

Хром се съдържа в картофения, ябълковия и спаначения сок и в сока от зелени чушки; магнезий и калий – в сока от спанак, магданоз и чесън. Богат източник на калий е и сокът от цвекло.

Соковете от червено зеле, чесън и портокали са богати на селен и витамин С, а спаначният сок съдържа коензим Q-10.

Гроздовият сок съдържа лесно усвоими въглехидрати (гликоза и фруктоза), органични киселини (винена и ябълчена), минерални вещества (калий, калций, желязо, магнезий и манган), биофлавоноиди, витамини от групата В и аскорбинова киселина. Той благоприятства работата на сърдечния мускул, водно-солевия обмен, има пикочогонно действие, полезен е при някои заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и намалява съдържанието на холестерола.

 

Рецепти за напитки за болно сърце

 

1 -Вземете едно парче джинджифилов корен 2 см, 2 моркова и една ябълка, изчистени и измити. Сложете ги в блендера и пийте.

2 –Напитка за намаляване на холестерола – една шепа пресен магданоз, една шепа нарязан пресен спанак, 1 скилидка чесън и 2 моркова. Сложете в блендера за 2 минути и пийте.

3 -Почистете половин портокал без да отстранявате белия подкорен слой, половин папая (без кората), 1 обелен банан, няколко кръгчета отрязани от портокал с кората за украса на чашите.

Изцедете в сокоизстисквачката портокала и папаята. Прехвърлете сока в блендера, добавете банана и разбийте до еднородна маса. Сипете в чашки и украсете с кръгче портокал.

За да поддържате работата на сърдечния мускул, редовно пийте прясно изцеден сок от ябълки: по 1 чаена чаша 3 пъти дневно половин час преди хранене или 1 час след това.

Вижте кои са хранителните добавки за здраво сърце, като последвате линка.

 

Лекарства от кухненския шкаф

 

Ако придобиете навика да дъвчете редовно лимонова кора, която е извънредно богата на етерични масла, работата на сърцето ви ще се подобри.

И още едно чудесно средство – смачкайте една скилидка чесън, размажете я върху филийка черен хляб и много леко посолете. Този сандвич се яде на гладно, но трябва да имате здрав стомах. В противен случай смесвайте чесъна с извара.

 

Лечение на сърдечни проблеми с билки

 

Билки за сърцето
Билки и билкови рецепти за сърце

1 -Вземете изсушено цяло цъфнало растение орлови нокти и направете следната запарка: 1 с.л. от билката сложете в 150 мл вряща вода и похлупете. След три часа прецедете и пийте от течността по 1 с.л. 4 пъти на ден, когато усетите аритмия. Тази билка е диуретик и помага за изхвърляне на течностите от организма ви.

2 –Сушени билки по 5 с.л. смесете – листата на бреза, листата на горска ягода и стръковете и листата на риган. Правете си всеки ден следната запарка от тази смес – на 150 мл вряла вода сложете 1 с.л. и похлупете за 20 минути. След това прецедете, разделете течността на три части и пийте преди ядене.

3 –Глогът е много популярен в народната медицина. Препоръчва се при всички сърдечни заболявания: стенокардия, сърдечни болки, миокардит, ревматичен порок на сърцето, нарушения на сърдечния ритъм, пароксизмална тахикардия, сърдечна астма, сърдечно-съдова недостатъчност, отоци със сърдечен произход, сърдечна слабост след тежко боледуване, за укрепване на сърдечния мускул. Особено горещо се препоръчва на възрастни хора. Правете си запарки от плодовете и цветовете.

Рецепта с глог: Смесете по 5 супени лъжици сушени плодове и цветове на глог и от тази смес запарете 3 супени лъжици в 500 мл вряла вода. Похлупете и сложете на топла водна баня за 2 часа, след което прецедете. Пийте по 100 мл от тази течност три пъти на ден преди ядене.

Купете си капсули и ги приемайте по 1-2 3 пъти на ден с повече вода, преди храна.

Ефектът от действието на глог настъпва 2-3 седмици след първоначалния прием.

 

Ароматерапия

 

Ароматерапия за сърдечни заболявания
Ароматерапия за сърцето

Страдащите от сърцебиене или учестен пулс трябва да правят топли вани с етерично масло от портокал, роза, розмарин, мента или иланг-иланг (8 капки от избраното масло във водата за ваната), а също така да масажират сърдечната област с някое от изброените масла (7 капки на 10 мл масло-основа). Нарушенията на сърдечния ритъм се нормализират с помощта на редовното използване на етерично масло от лайка, мента, роза или розмарин за разтривки на сърдечната област или като добавка във водата за ваната.

Внимание! Възможността за подобни вани и масажи трябва да се обсъди с лекуващия кардиолог.

Лавандуловото етерично масло активизира захранването с кръв на сърдечния мускул, нормализира сърдечния ритъм при аритмия и тахикардия (вътрешно по 2-3 капки, смесени с мед, добавени във водата за вана, за масаж и ароматизиране на помещенията).

Етеричното масло от мента се справя със сърдечните болки и нормализира работата на сърдечния мускул. Положително действат още етеричните масла от жасмин, роза, лимон, майоран и маточина. Могат да се добавят към масажните масла или във вид на разтвори за ароматизиране на помещенията. Етеричното масло от момина сълза стимулира сърдечната дейност.

Ароматите действат на хората по различен начин, но специално ароматите на етеричните масла от лайка и риган в повечето случаи оказват силно благотворно въздействие. Втрийте няколко капки в кожата на дланта или просто капнете върху носната си кърпичка и от време на време вдъхвайте аромата.

 

Хомеопатия

 

Хомеопатия за сърцето и сърдечни проблеми
Хомеопатия при сърдечни оплаквания

Болката в гърдите може да бъде много сериозен симптом, например за инфаркт на миокарда, стенокардия, спукване на аортата, емболия на белия дроб, някакво инфекциозно заболяване в гръдната област, перфорация на стомашната язва, изхвърляне на киселини от стомаха в хранопровода.

Ако изведнъж почувствате силна болка в гърдите, чиято причина не ви е известна, трябва веднага да повикате лекар. Хомеопатично лечение и всякакви процедури за първа помощ можете да си позволите само в очакване на бърза помощ.

Aconite – при затруднено дишане, изтръпване и боцкане в пръстите на ръцете. Състоянието ви малко се облекчава, като промените позата от лежаща към седяща.

Arnica – след тежки физически натоварвания или умствена преумора, силна раздразнителност и болки в гърдите.

Cactus – имате чувството, че някои държи в ръка сърцето ви и го стиска, че гръдният ви кош се стеснява. Болката най-често се появява между 11 и 23 часа.

Digitalis– при слабост и изтръпване на лявата ръка. Кожата придобива синкав оттенък.Усещане за страх, че и при най-лекото движение сърцето ще спре. Пулсът силно намалява силата и честотата си.

В очакване на лекаря изберете лекарството с най-висока концентрация, което имате под ръка и го взимайте на всеки 5 минути до настъпване на облекчение.

 

Лечение на сърдечни заболявания със скъпоценни камъни и минерали

 

Положително действат на сърцето еликсирите от изумруд, сапфир, малахит, черен или зелен турмалин, кунцит.

Лекарите-хомеопати често препоръчват златото на сангвиници със здраво телосложение, румено лице и грубовата кожа, които в детството си са боледували от живеница (скрофулоза).

Често този тип хора страдат от високо кръвно налягане, раздразнителни са, настроението им е лошо, паметта – слаба. Постоянно ги безпокоят болки в някои от едрите кости и особено в краката. Когато времето е студено, напълно губят настроение.

На тези, които се нуждаят от живителната “слънчева” енергия на златото, се препоръчва оригинален метод за захранване на организма, известен от дълбока древност -“златна” вода. Някакъв златен накит, най-добре пръстен, но без камък, се слага в съд с 2 чаени чаши вода и се оставя да ври на тих огън, докато течността остане наполовина. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.Това средство дава енергия на сърцето и прави пулса устойчив и равномерен.

Диамантът от дълбока древност се употребява като средство, стимулиращо сърцето. Освен това той подобрява общия тонус и влива в сърцето жизнена енергия. За да си приготвите лекарство, сложете камъка от вечерта в чаша вода и на другия ден я изпийте бавно, на малки глътки. Специалистите твърдят, че този камък има и силата да подмладява.

Рубинът укрепва сърцето, подобрява концентрацията на вниманието и мозъчната дейност. Трябва да се носи на безименния пръст на лявата ръка, вграден в златен или сребърен пръстен.

 

Лечебните цветове

 

Виолетов цвят полезен за сърцето
Виолетов цвят полезен за сърцето

Виолетовият цвят повишава функционалната устойчивост на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове, увеличава издръжливостта на органите и тъканите, помага при невралгични болки. Той създава чувството, че тялото ви е леко и го “отваря” за целебните сили.

Аленочервеният цвят стимулира работата на сърцето, повишава артериалното налягане, ускорява кръвообращението, води до емоционален подем.

 

На вниманието на хипертониците

 

Някои специалисти са на мнение, че артериалното налягане може да се свали за 30 минути с помощта на обикновена вода. Този оригинален метод се състои в следното: на всеки 5 минути на малки глътки се пие вода (по 1 чаена лъжичка), като едновременно с това се взима душ с продължителност 2-3 минути и температура на водата 33-35 градуса С.

 

Акупресура

 

При изостряне на заболяването по време на сърдечен пристъп в продължение на 2-5 минути масажирайте “сърдечната” точка на лявата ръка в основата на безименния пръст и кутрето (съответно същото място на лявото стъпало). Ако край вас има друг човек, помолете го да ви потупа с пръстите на изправената си длан по гърба (там, където шията се съединява с главата) – това стимулира правилното сърцебиене. На гърба има още една точка – вляво, веднага над лопатката. Въздействието върху нея също е много полезно.

Прибягвайте към тези мерки в екстрени случаи, докато очаквате пристигането на лекаря.

За да регулирате учестеното сърцебиене, стиснете в юмрук пръстите на дясната си ръка така, че палецът да е отгоре. Натискайте с юмрука вътрешната повърхност на лявата ръка от китката до лакътя.

 

Физически упражнения

 

Упражнения за сърцето
Упражнения за сърце

За профилактика на сърдечно-съдовите заболявания се препоръчва 3-4 пъти седмично не по-малко от 30 минути да се занимавате с аеробика, плуване, джогинг, ходене с бързо темпо или каране на велосипед.

Занятията с аеробика изгарят по 300-400 калории за 1 час. А това е извънредно важно, тъй като наднорменото тегло допълнително натоварва сърцето.

Изследванията сочат, че при мъже и жени, които 3 пъти седмично практикуват бързо ходене, бягане тръс или каране на велосипед, съдържанието на химическите вещества-активизатори при разграждането на тромбите в кръвта се повишава доста.

Физическите упражнения са полезни и за хора, вече претърпели сърдечен пристъп. Изследванията са категорични: хората, които са имали сърдечни пристъпи, живеят по-дълго, ако започнат да спортуват.

Прочетете тази статия за упражнения при сърдечни заболявания!

 

Други лечебни методи и профилактични мерки

 

За да защитите и съхраните сърцето си не е достатъчно да пазите диета и да спортувате. Необходимо е да ангажирате в борбата с болестта и духа, и съзнанието си, доколкото емоционалното и физическото състояние на организма са взаимно зависими.

Научете се да мислите позитивно. Когнитивната терапия е метод, който ще ви научи да се справяте със стреса, изкривяващ възприемането на околния свят, както и с негативното мислене. Тя ще ви помогне да промените реакциите си при стресова ситуация, която не можете да контролирате, да туширате стреса при общуването с “трудни” хора, при търсене на работа или ако се тревожите за бъдещето си.

Медитирайте. Медитацията намалява съдържанието на така наречените “стресови” хормони, сваля кръвното налягане и намалява риска от спазми на коронарните артерии. Доколкото всяко изхвърляне на тези хормони от организма провокира стенокардия, с помощта на медитацията болките в гърдите ви ще намалеят.

Представете си, че сърцето ви е здраво. Седнете удобно, затворете очи и се отпуснете. Опитайте се да си представите едно силно и ритмично пулсиращо сърце, здрави артерии с гладки стени, по които тече наситена с много кислород кръв. За да постигнете резултат, трябва да го правите поне веднъж дневно.

Практикувайте дълбоко дишане. Бавното, ритмично дишане също ще ви помогне да се отпуснете и да се справите със стреса. Опитайте следното дихателно упражнение.

Направете 5-10 дълбоки вдишвания, като се стараете коремът ви да се вдига при всяко вдишване и да се отпуска при издишване.

Когато вдишвате, представяйте си как се пълни с въздух болезнения или силно напрегнат участък от тялото ви. На издишване си представяйте как заедно с въздуха през ноздрите ви излиза напрежението. Правете това дихателно упражнение в продължение на 5 и повече минути.

 

Сърдечната слабост или сърдечна недостатъчност

 

Когато сърцето няма достатъчно сили, за да поддържа пълноценно кръвообращение, се гово­ри за сърдечна слабост. Това означава, че сърце­то изпомпва твърде малко кръв и съответно на това поема по-малко кръв от вените. Това наля­гане изтласква течност от вените в околните тъкани. Появява се оток (едем).

При сърдечната недостатъчност сърцето започва да изостава в изпомпването на кръвта по цялото тяло, водейки до отичане на глезените, умора и задух при най-малкото натоварване. От практическа гледна точка клетките на сърцето се нуждаят от повече енергия.

 

Препоръчителни хранителни добавки:

 

Коензим Q10 (coQ10) може да ви даде тази енергия, казва кардиологът Стивън Т. Синатра. Подобният на витамин coQ10 стимулира тялото да произвежда АТР – основен химикал за производството на енергия във всяка клетка.

Когато клетките на миокарда са заредени с енергия, те се съкращават с повече сила, така че цялото сърце изпомпва енергично кръвта. Резултатът – сърдечната слабост отшумява.

Различните пациенти се нуждаят от различни нива на coQ10, вариращи от 90 до 400 мг на ден. Тъй като ефективната доза варира, д-р Синатра препоръчва хранителната добавка да се взема само под лекарско наблюдение.

Коензим Q10 спира окисляването на LDL-холестерола, което е най-важната стъпка в лечението на атеросклерозата и втвърдяването на артериите. За превенция на сърдечните заболявания вземайте 90 до 180 мг коензим Q10 на 3 дози на ден.

ВИТАМИН Е: спира свободните радикали

Витамин Е е антиоксидант, който не позволява на свободните радикали (нестабилни молекули, които увреждат клетките, като окисляват мазнините в клетъчните мембрани) да разрушават стените на артериите и причиняват сърдечни заболявания. Вземайте от 400 до 800 IU витамин Е на ден.

МАГНЕЗИЙ: за лечение

Този минерал възстановява сърцето. Той отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръво­обращението, намалява болката в сърдечната област и понижава кръвното налягане. Дневната доза е от 500 до 1000 мг магнезий, разделена на два приема.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *