ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте кои са хранителните добавки за здраво сърце!

Хранителните добавки понякога попълват празнотите, оставени от недотам идеалните ни хранителни навици и метаболитните промени, които настъпват с напредването на възрастта.

Ако практикувате здравословна програма, ще можете да се наслаждавате на много здравословни и питателни храни и ще имате възможността да се погрижите за сърцето си, като спортувате, намалите стреса и се радвате на живота като цяло. И така, необходимо ли е да приемате хранителни добавки?

1-hranitelni-1Повечето лекари смятат, че по-скоро не е нужно. Но вече съществуват доказателства, че витамините, минералите и другите безопасни и добре подбрани добавки могат да ви помогнат да защитите сърцето си по начини, които допълват здравословния и разумен начин на живот.

Това е така, защото добавките понякога попълват празнотите, оставени от недотам идеалните ни хранителни навици и метаболитните промени, които настъпват с напредването на възрастта.

Хранителните добавки не са заместител на здравословния начин на живот. Тяхната задача е да подсигурят приемането на всички естествени вещества, от които се нуждае сърцето, за да е в добро здраве – например витамини, омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло, коензим Q10 и фитостероли (за които се твърди, че намаляват усвояването на погълнатия холестерол).

Следващите страници ще ви предоставят информация и насоки, които ще ви помогнат да решите кои витамини и хранителни добавки биха били полезни за вас.

Изберете най-добрите мултивитамини

Ако решите да приемате мултивитамини, потърсете такива, които имат следните важни съставки:

100% от препоръчителната дневна доза: Уверете се, че вашите мултивитамини съдържат 100% от препоръчителната дневна доза тиамин (витамин В1 рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), фолиева киселина и витамини В6, B12, С, D и Е. По-мапко от 1500 IU (т. нар. международни единици) витамин А, който е на ретинолова основа: Ако приемате повече от 5000 IU витамин А дневно, може да повишите риска си от остеопороза. В хранителната добавка трябва да се съдържат до 1500 IU. Не повече от 100% минерали: Не се нуждаете от повече от 100% от препоръчителната дневна доза за всеки минерал. Хората, които се хранят здравословно, приемат много хлорид, фосфор и калий. Но според иро учвания във Великобритания понякога не си набавяме необходимата дневна доза магнезий (300 мг) от храната, което е много важно, тъй като съществуват доказателства, че този минерал понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Елементите в малки количества като бор, никел, силиций, калай и вана дий не са необходими, защото човешкият организъм не ги изисква.

Витамин К – най-малко 20 мкг:

Малко мултивитамини съдържат витамин К (който има значение за кръвосъсирването) и няма установена препоръчителна дневна доза. За да се уверите, че приемате достатъчно, яжте повече зеленолистни зеленчуци. (Говорете с лекаря си, ако вземата противо- съсирващи медикаменти.)

Желязо – зависи от пола и възрастта ви: Жените преди менопаузата трябва да потърсят продукт, който съдържа 14 мг (100% от препоръчителната дневна доза) желязо. На жените след менопаузата и на мъжете им е нужна хранителна добавка с по-ниско съдържание на желязо.

Бележка: Някои производители на мултивитамини продават промоционални варианти, които съдържат „специална смес“ от билки, минерали, екстракти и аминокиселини. Бъдете внимателни с тях. Полезният ефект на много от отделните съставки може и да е научно доказан, но никой не е разглеждал комбинацията от тях. Можете да похарчите повече пари за комбинация от съставки, която има малък или никакъв ефект.

Разумен план за хранителни добавки

Ако по някаква причина сте на ограничен хранителен режим, който не включва всички вещества, от които се нуждае организмът ви, по-долу изброените добавки ще са ви от полза. Консултирайте се с лекаря си относно приема на разтворими фибри, коензим Q10 и фитостероли. Избягвайте рибено масло, ако имате повишена склонност към кървене или ако приемате противосъсирващи лекарства (антикоагуланти) като варфарин (или аспирин).

 

ДОБАВКА

ДНЕВНА ДОЗА

БЕЛЕЖКИ

Мултивитамин

1

Калций

700 мг

Ако диетата ви не включва достатъчно млечни продукт!

Рибено масло

1-2 г омега-3

Избягвайте го, ако приемате антикоагуланти.

Разтворими фибри

7-10 г

Би трябвало да постъпват в организма чрез храната.

Коензим Qio

100 мг

За хипертоници и пациенти, приемащи статини.

Фитостероли

2 г

Само при повишен холестерол.

 

1-multivitМУЛТИВИТАМИНИ

Има все повече и повече доказателства, че при хора с дефицит на определени витамини и минерали нараства рискът от хронични заболявания, в това число и сърдечносъдови. Дали ежедневният прием на мултивитамини е добър начин да си подсигурите необходимата доза от тези жизненоважни вещества? Американската медицинска асоциация съветва да го правите, но мнението на английските лекари е по-малко категорично и организации като Британската кардиологична фондация предпочитат да изтъкват важността на здравословното хранене. Ето плюсовете и минусите им:

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Ако приемате мултивитамини, ще компенсирате евентуален недостиг на елементи заради неправилния ви режим на хранене и може да понижите риска си от сърдечносъдово заболяване.

КАК ДЕЙСТВАТ

Според американски изследователи витамините от групата В могат значително да понижат нивата на хомоцистин. Хомоцистинът – аминокиселина, която се получава при разграждането на белтъците в организма, е сред новопоявяващите се рискови фактори, отговорни за инфарктите и инсултите. Организмът ви се нуждае от „трите В“ – витамините В6, В12 и фолат (или синтетичния вариант, наречен фолиева киселина), за да преобразува хомоцистина във вещество, което клетките могат да използват, за да изграждат нови белтъчни молекули. В противен случай се повишават нивата на хомоцистин, а оттам и рискът за сърцето. С напредването на възрастта човешкият организъм абсорбира от храната по-малко витамини от групата В, но за щастие синтетичните се усвояват лесно.

В едно американско изследване ежедневният прием на мултивитамини силно понижил нивата на С-реактивен протеин, който е индикатор за възпалителен процес, рисков фактор за сърцето. Друго проучване, проведено в САЩ, сочи, че една таблетка мултивитамини може да понижи концентрацията на друг опасен инфламаторен цитокин – интерлевкин-6.

Според американски изследователи мултивитамините могат да предотвратят окисляването на „лошия“ холестерол – процесът, чрез който свободните радикали водят до увреждане на артериалните стени от отлагането на плаки.

Осигуряват защитния витамин D. В едно изследване на калифорнийския университет в Сан Франциско, проведено сред 10 000 жени, е установено, че редовният прием на синтетичен витамин D понижил с 31% смъртността от сърдечносъдови заболявания сред тях.

Наред с останалите си функции, витамин D помага на организма да усвои и задържи калция, който има ключова роля за поддържането на оптимално кръвно налягане. Той също така пречи на образуването на калциеви отлагания по артериалните стени. Едно белгийско проучване сочи, че този витамин потиска възпаленията. Организмът ви произвежда витамин D по естествен път, когато сте изложени на слънце, но ако живеете в условията на северен климат, може и да страдате от недостиг на витамин D поради малкото време, прекарано под слънчевите лъчи.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ Не е задължително да са най-скъпите на пазара – много марки предлагат еднакво пълен набор от витамини и минерали в правилните дози и за много по-малко пари.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА 1 таблетка дневно.

КОГА ДА ГИ ПРИЕМАТЕ По време на хранене за най-добро усвояване.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Леко гадене. По- малко вероятно е да се появи, ако приемате мултивитамина по време на хранене.

ВНИМАНИЕ Вземайте само препоръчителната доза.

ДОБРА ИДЕЯ За по-добро абсорбиране, изпийте таблетката с пълна чаша вода.

1-ribenoРИБЕНО МАСЛО

Научни изследвания сочат, че дори две рибни ястия седмично биха могли да понижат риска от инфаркт, а Британската кардиоло гична фондация съветва да се консумират 1-2 порции тлъста риба седмично, например сьомга или скумрия. Те са особено богати на две полезни за сърцето омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова (ЕРА) и декозахексаенова (DHA), а повечето хора не приемат достатъчно от тях. Възможно ли е рибеното масло на капсули или маслото от черен дроб на треска да запълнят липсите? Проучвания сочат, че те могат да понижат риска от втори инфаркт. Британската асоциация за диетично хранене съветва пациентите със сърдечносъдови заболявания, които не консумират риба редовно, да пият рибено масло.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Има данни, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло значително понижават риска от инфаркт, ако се приемат ежедневно като част от хранителен режим, беден на наситени мазнини и богат на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Те също така намаляват концентрацията на триглицериди – счита се, че високите им нива са предпоставка за сърдечносъдови заболявания.

КАК ДЕЙСТВА

Стабилизира опасната артериална плака. Учени от университета в Саутхемптън изследвали 178 души, които чакали за операция за „отпушване“ на коронарните артерии и приемали рибено масло, слънчогледово олио или безвредни лекарства (плацебо) всеки ден в продължение на 6 месеца преди хирургическата интервенция. След нея било установено, че плаката при пациентите, които вземали рибено масло, е по-стабилна и с по-малка опасност да се спука и да образува кръвен съсирек.

Понижава триглицеридите. Концентрацията на триглицериди се повишава след консумирането на храна, богата на наситени мазнини, с което може да се обясни голямата честота на инфарктите след обилни закуска, обяд или вечеря. В едно американско проучване нивата на триглицеридите при мъже, приемащи таблетки рибено масло, били с 35 до 50% по-ниски от обичайните след консумирането на богати ястия – спад, който би могъл да спаси живота ви. Има предположения, че рибеното масло помага на мускулните клетки да разграждат триглицеридите по-ефективно, изсмуквайки ги от кръвообращението.

Поддържа сърдечния ритъм. Нарушеният сърдечен ритъм (аритмия) може да доведе до внезапна сърдечна смърт. В изследване, публикувано в списание „Ланцет“, английски учени установили, че рибеното масло предпазва от такива нарушения мъже и жени с пейсмейкъри. Когато лекарите опитали да предизвикат аритмия при доброволци, 7 от 10 имали прескачания, преди да приемат рибено масло, а след като вземали – само двама били с оплаквания.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ Рибените масла, които се предлагат на пазара, се изследват за наличие на канцерогенни вещества и на живак.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА Специали стите препоръчват приема на 1-2 г комбинирани ЕРА и DHA мастни киселини. На колко капсули се равнява това? Четете етикетите – количеството е различно при отделните марки. Ако пиете масло от черен дроб на треска, вземете си течни капсули, тъй като те не съдържат големи количества ЕРА и DHA.

КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ По време на хранене.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Дъх на риба, леко гадене и подпухналост.

ВНИМАНИЕ Антикоагулантните свойства на рибеното масло могат да бъдат опасни за хора със склонност към кръвоизливи и пациенти, приемащи противосъсирващи медикаменти (варфарин или аспирин). Говорете с лекаря си, преди да започнете да вземате рибено масло.

ДОБРА ИДЕЯ Охлаждайте капсулите или ги пийте на пълен стомах, за да избегне¬те появата на неприятен дъх на риба.

1-fibriРАЗТВОРИМИ ФИБРИ

Овесът, бобът, ечемикът, портокалите, грейпфрутите и ягодите са богати на разтворими фибри (влакнини) – несмилаеми въглехидрати, които образуват плътен гел, улавящ холестерола в храносмилателната система. Нужни са ви поне 8 г на ден и около 10 г, ако имате повишен холестерол, а количеството, съдържащо се в купа овесена каша и шепа ягоди, е 4 г.

Затова лекарят може да ви посъветва да приемате добавка с разтворими фибри не като заместител на богатите на влакнини пълнозърнести храни, а защото допълнителният прием на тези вещества е безопасен, нелекарствен начин слабо да понижите нивата на холестерола. Американски учени, изследващи влакнините, твърдят, че около 15% от хората, чиито лекари са препоръчали статини, за да редуцират леко повишените холестеролни нива, биха могли да го направят и с помощта на по-здравословна диета и хранителна добавка с разтворими фибри.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Разтворимите фибри понижават общия холестерол със 7%, а „лошия“ холестерол – с 5%, което означава намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания с 10-15%. Добавките с влакнини предотвратяват появата на сърдечносъдови проблеми. Ако имате диагностицирано сърдечно заболяване, не ги използвайте вместо предписаната лекарствена терапия.

КАК ДЕЙСТВАТ Разтворимите фибри образуват плътен гел, който бавно се придвижва по червата и прихваща жлъчните киселини, носещи холестерола, след което ги изхвърля от организма. Черният дроб произвежда жлъчни киселини, участващи в разграждането на мазнините по време на храносмилането.

Обикновено 95% от холестерола в тези киселини се абсорбират повторно. Ако разтворимите влакнини спомогнат за елиминирането на повече от тях и съответно по-малко холестерол се усвои за втори път, черният дроб ще трябва да го изтегли от кръвообращението, за да произведе още жлъчни киселини. В резултат нивото на холестерола спада.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ Добавките с фибри обикновено са под формата на овкусени прахчета, които се разтварят във вода. Те са извлечени от люспи или семена на псилиум, познат още като испагула (най-широко изследваната добавка с фибри, използвана за понижаване на холестерола) и може да бъдат предписвани или купени без рецепта. Сред марките са Fybogel, Isogel и Regulan. Испагула се използва и като слабително средство.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА За да понижите холестерола си, стремете се да приемате 7-10 г разтворими фибри дневно. Прочетете съдържанието им върху етикета на добавката.

КОГА ДА ГИ ВЗЕМАТЕ Приемайте половината сутрин и другата половина – вечер.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Може да се чувствате подпухнали, да имате газове или запек.

ВНИМАНИЕ Трябва да обсъждате добавките с влакнини с лекаря си, преди да ги пиете, особено ако страдате от язва, хроничен запек или чревна непроходимост. Високият прием на фибри може да намали лекарствения ефект на някои медикаменти. В редки случаи псилиумът предизвиква алергични реакции. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако след прием на продукт, съдържащ псилиум, се появят учестено или затруднено дишане, кожен обрив, копривна треска или сърбеж.

ДОБРА ИДЕЯ Ако вземате лекарство по рецепта, приемайте добавката с фибри поне 2 часа преди или след медикамента. Винаги използвайте добавката според инструкциите – с една, а още по-добре – с две чаши вода. Ако за пръв път приемате подобни добавки, препоръчително е да ги пиете бавно. Първата седмица вземайте една доза дневно, за да избегнете дискомфорт. После постепенно увеличавайте количеството за около месец, докато достигнете оптимален ефект.

Green sprout from pillsФИТОСТЕРОЛИ

Тези растителни стероли и станоли, познати под общото наименование фитостероли, обикновено се съдържат в соята, оризовите трици и пшеничния зародиш и блокират абсорбацията на холестерол от приеманите храни. Днес тези естествени вещества се добавят в специални марки маргарин, прясно и кисело мляко, млечни напитки, пастети или се предлагат под формата на капсули.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Ежедневните фитостеролни добавки понижават холестерола с около 10%, а оттам и риска от сърдечносъдово заболяване.

КАК ДЕЙСТВАТ Химичната структура на фитостеролите е почти идентична с тази на холестерола. В червата фитостеролите се свързват с молекулите, внасящи холестерол в кръвта. Резултатът: „нежеланият“ холестерол бива елиминиран чрез перисталтиката.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ Потърсете кисели млека, маргарини и пастети на производители с доказано качество на продукцията си.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА Приемайте 2-3 г дневно. Прочетете на етикета на продукта какво количество трябва да консумирате, за да си набавите необходимата доза.

КОГА ДА ГИ ВЗЕМАТЕ По време на хранене, за да се блокира усвояването на холестерола от приеманите храни.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Няма, ако използвате препоръчаното количество.

ВНИМАНИЕ Някои изследвания сочат, че фитостеролите могат леко да понижат концентрацията на антиоксиданти, като например бета-каротин, затова консумирайте всеки ден допълнителни порции с храни, богати на този антиоксидант (моркови, домати, червени и жълти чушки). За по-добро усвояване ги приемайте, когато не използвате пастет или добавка с фитостероли.

ДОБРА ИДЕЯ За да си набавите препоръчителната дневна доза от 2-3 г, трябва да консумирате 3 супени лъжици маргарин, обогатен с фитостероли. Хората, които не обичат маргарин, може да се спрат на нискомаслен пастет или кисело мляко (три кофички на ден).

Антиоксидантни добавки: без допълнителна защита

Някои специалисти от години препоръчват да се приемат големи дози витамин А и бета-каротин с цел предпазване на сърцето. Това е логично, тъй като антиоксидантите неутрализират свободните радикали, предизвикващи образуването на плаки. Тези разрушителни частици се освобождават по естествен път при дишането, храносмилането или под влиянието на токсини, като например цигарения дим. Приемането на повече антиоксиданти би трябвало да носи допълнителна защита.

Но по причини, които не са напълно ясни, таблетките са неефективни. Вземането на антиоксидантни витамини е в най-добрия случай загуба на пари. В най-лошия – би могло да повиши риска от смъртоносен инфаркт. Когато учени от клиника „Кливланд“ в Охайо анализирали седем мащабни изследвания за витамин Е и осем – за бета-каротина и здравето на сърцето, заключили, че витамин Е не осигурява защита. А което е по-тревожно – бета-каротинът повишава риска от смърт в резултат на сърдечносъдово заболяване. Проучване от 2004 г. сочи, че високите дози витамин Е крият подобен риск.

Най-добрият съвет е ежедневно да си набавяте витамин Е под формата на три порции пълнозърнести продукти и пшеничен зародиш, а бета-каротин (и още стотици антиоксиданти) – чрез големи количества плодове и зеленчуци.

1-q10КОЕНЗИМ Q10

Коензим Q10 е естествено вещество, намиращо се във всички клетки на организма. То усилва действието на ензимите, които произвеждат енергия, а концентрацията му е най-висока в сърцето. Снабдяването на клетките на сърдечния мускул с достатъчно количество Q10 осигурява правилното им функциониране.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Редица проучвания (някои от тях са споменати по-долу) сочат, че добавките с коензим Q10 могат да са ефикасни, особено при хора, страдащи от сърдечносъдово заболяване или сърдечна недостатъчност. Q10 действа като антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, които се свързват със сърдечносъдовите заболявания.

КАК ДЕЙСТВА

Той може да подпомогне увредения сърдечен мускул. През 50-те години на XX в. учените за пръв път забелязали, че пациентите със сърдечносъдови заболявания имали по- ниски нива на Q10. Специалистите предполагат, че той участва в митохондриалната функция – малките клетъчни органели, произвеждащи енергия за клетките. В изследване, продължило 12 месеца и проведено сред 2500 пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, при 80% от онези, които приемали коензим Q10, настъпило подобрение. Отоците намалели, пристъпите на задух били по-редки, а сънят – по-здрав. (Не всички изследвания са доказали ползата му обаче.)

Q10 участва в регулацията на кръвното налягане. Някои специалисти твърдят, че около една трета от хипертониците вероятно имат ниска концентрация на Q10. Когато американски изследователи от Айдахо дали добавки с коензим Q10 на 83 души с високо кръвно налягане, при 55 от тях то се понижило. Счита се, че Q10 понижава кръвното налягане, като намалява уврежданията, нанесени на артериите от свободните радикали.

Може да компенсира проблеми, свързани с приема на статини. Някои кардиолози препоръчват коензим Q10, ако се вземат статини, тъй като подобни медикаменти блокират производството на Q10 в черния дроб. Това е страничен ефект, който не е споменат в листовките на тези лекарства.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ За най-добро усвояване потърсете капсули или таблетки Q10 на маслена основа.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА 100 мг дневно.

КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ По време на хранене. Коензим Q10 е мастноразтворим, затова организмът ще го абсорбира в много по-голяма степен, ако го приемате с храна, съдържаща мазнини, например салата със заливка от олио.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Обикновено няма. Много рядко може да предизвика лека форма на безсъние, стомашни неразположения или загуба на апетит.

ВНИМАНИЕ Може да намали действието на антикоагулантни лекарства, например варфарин.

ДОБРА ИДЕЯ – изключително важно е ако се лекувате за хипертония или сърдечна недостатъчност, да обсъдите приема на коензим Q10 с лекаря си. Помнете, че той не замества лекарствената терапия.

Глог

Екстрактът от глог се използва от дълги години за тонизиране на сърцето, а вече има и нови научни доказателства, които потвърждават благотворното му въздействие. Изследване, публикувано в американско медицинско списание, сочи, че този билков екстракт е добра допълнителна терапия за пациенти със сърдечна недостатъчност, тъй като подобрява притока на кръв към сърцето и стабилизира сърдечния ритъм. Глогът не е заместител на медикаментите или на някоя от останалите добавки, изброени в тази глава, но като допълнителна терапия би могъл да е от полза. Преди това обаче се консултирайте с лекаря си. Евентуалната доза би могла да бъде 300-450 мг дневно, под формата на капсули или таблетки или до 1 супена лъжица тинктура от глог.

1-aspirinАСПИРИН

Той не е хранително вещество и трябва да се приема само след консултация с лекар. Медицинските специалисти все повече и повече признават, че приемането на аспирин може да защити сърцето ви, като понижава риска от съсирване на кръвта.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Преди няколко години „Британски медицински журнал“ съобщи, че аспиринът би могъл да спаси 40 000 живота по цял свят годишно, включително 3000 във Великобритания, ако го приема всеки, който е застрашен от инфаркт или инсулт. Но ежедневният прием не е препоръчителен за всички и никой не бива да взема аспирин, без да се е консултирал с лекар.

КАК ДЕЙСТВА Аспиринът възпрепятства съсирващата функция на тромбоцитите – клетки, отговорни за опасните и дори смъртоносни тромби, които причиняват инфаркт или мозъчен исхемичен инсулт. Но проучвания в САЩ, където над 20 милиона души приемат аспирин ежедневно, сочат, че около 30% от тях могат да развият резистентност към действието му.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА Посъветвайте се с лекаря си. Според специалисти, наблюдавали 300 доброволци, най-ефикасната доза за пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания, е 75-150 мг аспирин дневно. Но е изключително важно да се консултирате с лекар, понеже дози, по-големи от 100 мг дневно, могат да удвоят риска от гастроинтестинално кървене. Хора с язвена болест не бива да употребяват аспирин.

Според изследване, публикувано на уебсайта на Британската кардиологична фондация, дневна доза аспирин от 75 мг може да е полезна за хора, при които няма данни за сърдечносъдово заболяване, но при които се наблюдават рискови фактори, например хипертония. Но не бива да приемате аспирин, освен ако не лекувате високо кръвно налягане.

112 Спешен случай! Аспиринът може да спаси живота ви

Ако вие или някой около вас прояви симптоми на инфаркт, незабавното сдъвкване и поглъщане на една обикновена таблетка аспирин от 300 мг, докато чакате линейката, може да спаси живот.

Сдъвкването на таблетката ще осигури в кръвообращението противосъсирващите вещества на аспирина само за 5 минути. Но ако просто погълнете таблетката цяла, антикоагулантният й ефект ще се забави с 12 жизненоважни минути.

КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ Най-добре е да се приема по време на хранене, за да се понижи рискът от язви.

НАЙ-ДОБРИЯТ Аспиринът се предписва или се предлага без рецепта на таблетки от 75 мг.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ При някои хора аспиринът може да предизвика кървене или бъбречна недостатъчност или да повиши риска от по-рядко срещан инсулт, наречен хеморагичен инсулт.

ВНИМАНИЕ Ако приемате болкоуспокояващото средство ибупрофен, изчакайте 2 часа, преди да вземете аспирин. Ибупрофенът може да компрометира защитния за сърцето ефект на аспирина, макар че учените не знаят точния механизъм. Ако редовно вземате ибупрофен и искате да добавите и аспирин към режима си, говорете с лекаря си за друго болкоуспокояващо, което не взаимодейства с аспирин.

ДОБРА ИДЕЯ Винаги се съветвайте с лекаря си, преди да започнете редовен прием на аспирин. А ако вече го вземате, се консултирайте отново, преди да го спрете, тъй като това може да увеличи риска ви от сърдечносъдово заболяване.

1-lenenoМАСЛО ОТ ЛЕНЕНО СЕМЕ

Известно с лечебните си свойства, маслото от ленено семе съдържа важни мастни киселини, сред които алфа-линоленова (ALA) и омега-3 мастна киселина, за които се знае, че предотвратяват сърдечносъдовите увреждания. Въпреки че ALA не е толкова ефикасна, колкото омега-3 мастните киселини в рибеното масло, тя е добра алтернатива за вегетарианците. Можете да използвате масло от ленено семе или да поръсвате ленено семе върху кисело мляко, мюсли или другите зърнени закуски.

ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО Маслото от ленено семе има антикоагулантен ефект и понижава холестерола. Може да предотврати също стенокарден пристъп и повишаване на кръвното налягане. Според едно американско изследване то предпазва от втори инфаркт.

КАК ДЕЙСТВА Маслото от ленено семе съдържа 50% ALA (сравнено с 3-11% в орехите) и затова е прекрасен неин източник от растителен произход. ALA е омега-3 мастна киселина, която организмът частично превръща в ейкозапентаеновата киселина (ЕРА), съдържаща се в рибеното масло. Проучвания сочат, че ЕРА има антикоагулантен ефект, като разрежда кръвта и съответно предотвратява инфаркта. Счита се, че лененото семе понижава холестерола, предпазва от стенокарден пристъп и високо кръвно налягане.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ По-лесно е да го приемате като масло вместо на капсули, тъй като от тях са необходими твърде много за достигане на терапевтичното количество. За разнообразие поръсвайте ленено семе върху храната или смесвайте маслото със сок, кисело мляко, извара или други продукти.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА Терапевтичното количество е 1 супена лъжица веднъж или два пъти дневно. Ще са ви нужни около 14 капсули (1000 мг) за еквивалентна доза.

Ниацин: витаминът, който действа като лекарство

В големи дози – 500 до 1000 мг дневно – витаминът от групата В ниацин доказано повишава нивото на „добър“ холестерол с 15 до 35% и понижава триглицеридите с 20 до 50%. Но високите дози ниацин имат странични ефекти, в това число силно зачервяване на лицето. Могат също така да увредят и черния дроб.

Ако имате ниско ниво на „добър“ холестерол и повишени триглицериди, говорете с лекаря си за подходящата за вас хранителна добавка с ниацин и схемата за приемането й. По този начин ще намалите зачервяването на лицето и ще щадите черния си дроб. Ниацинът действа, но е изключително важно да го приемате само по съвет на специалист. Никога не вземайте високи дози самоинициативно.

КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ Приемайте го заедно с храна, за да улесните усвояването му от организма.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ Няма, макар че хората, които консумират ленено семе, в началото могат да се оплакват от газове.

ВНИМАНИЕ Семената не трябва да се употребяват от хора, страдащи от чревна непроходимост или рак на простатата. Лененото семе не бива да се комбинира с други лекарства, очистителни или слабителни средства. При бременност или кърмене е най-добре да се избягва. Не го приемайте, ако пиете варфарин, който също разрежда кръвта.

ДОБРА ИДЕЯ Тъй като маслото от ленено семе гранясва бързо, винаги проверявайте срока на годност и купувайте такова, което е опаковано в непрозрачна пластмасова бутилка, непропускаща светлина. За да е винаги в добро състояние, го съхранявайте в хладилник.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *