Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Непременно трябва да научите как да дадете първа помощ на човек, когато всяка секунда има значение!

Никой от нас не е застрахован в ежедневието от здравословни проблеми, при които се нуждаем от първа помощ.

Първа помощ
Първа помощ

Повечето злополуки и остри заболявания се случват в окръжаващата ни среда, даже най-често вкъщи.

Много е вероятно през живота си да се сблъскаме с неочаквана ситуация, при която е наложително незабавно оказване на първа помощ. Но докато пристигне повиканият екип от професионалисти, по правило минават около осем минути. Осем минути, които могат да бъдат решаващи между живота и смъртта, между доживотното страдание и пълното излекуване. Точно при относително честите остри сърдечносъдови проблеми съществуват реални шансове за пълно излекуване, ако още в първите минути се направи необходимото. Също така правилното поведение при травмите помага да се подобри състоянието, да се ускори процесът на лечение и да се предотвратят трайни увреждания.

Колкото и бързо да пристига екипът на „Спешна медицинска помощ“, правилното, често животоспасяващо незабавно оказване на първа помощ не може да бъде заменено с нищо. Много хора си мислят, че не е по силите им да окажат помощ при спешни случаи. Това е напълно необосновано, тъй като мероприятията при оказване на съвременна първа помощ са лесно разбираеми дори за деца и могат да се усвоят бързо. Вие също можете да допринесете за това бързо и правилно да помогнете на себе си и на другите около вас!

Започваме публикуване на статии, които ще ви въведат в методите на оказване на спешна първа помощ. Чрез написване на ключовата дума на спешния случай, (например задух, болки в сърдечната област /напр. при сърдечен инфаркт/, шок, ухапвания, убождания, счупвания или изгаряния) в търсачката на сайта, ще можете да намерите указания за първа помощ и съвети какво можете да направите. Благодарение на ясните и разбираеми описания бързо ще разпознавате симптомите и ще можете да изпълнявате незабавно практическите указания стъпка по стъпка.

Тук ще ви запознаем с правилното поведение в застрашаващи здравето и живота ситуации, както следва:

Основни правила за първа помощ

Изкуствено дишане уста в уста и уста в нос

Външен сърдечен масаж

Реанимация

Проверка на кръвообращението и дишането

Кръвоизливи.

При застрашаваща здравето и живота ситуация най-напред трябва да се огради мястото на произшествието и след това да се процедира съгласно инструкциите по-долу.

Човек в безсъзнание
Човек в безсъзнание

СЪЗНАНИЕ – Единствената сигурна позиция за човек, който е в безсъзнание и диша, е стабилното странично положение: легнал на една страна, главата и тилът изнесени назад, за да се освободят дихателните пътища.

Дишане уста в уста и уста в нос
Дишане уста в уста и уста в нос

ДИШАНЕ – Ако пострадалият не диша, е наложително да се направи изкуствено дишане уста в нос или уста в уста, за да се снабдят белите дробове с въздух и тъканите с кислород.

КРЪВООБРАЩЕНИЕ – Ако сърцето не работи, кръвообращението не функционира и пострадалият ще умре, ако не се направи реанимация: комбинация от изкуствено дишане уста в нос или уста в уста и сърдечен масаж.

Пострадалият е в безсъзнание

Ако не реагира при леко разтърсване или на заговаряне, значи е в безсъзнание и спешно се нуждае от лекарска помощ. Това важи също и при неясна или много забавена реакция.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Леко побутнете пострадалия по раменете и го подканете на висок глас да отвори очи.

Ако не реагира, значи той е в безсъзнание и съществува реална опасност да се задуши.

Проверете дишането му. Ако изпадналият в безсъзнание диша, поставете го в стабилно странично положение. Изпънете по-близката му до вас ръка под тялото. След това свийте крака, който е към вас, и поставете стъпалото му до седалището. После хванете срещуположните рамо и хълбок и обърнете пострадалия към себе си. Лежащата под тялото ръка внимателно изтеглете отзад (за стабилизиране).

Наклонете главата на пострадалия назад, като обърнете лицето му към пода. След това го завийте и проверявайте пулса и дишането му, докато пристигне „Спешна медицинска помощ“.

Пострадалият е в безсъзнание: проверете дихателните пътища

Изпадналите в безсъзнание не могат да се изкашлят и да преглъщат, т. е. при определени обстоятелства дихателните пътища могат да бъдат блокирани от храна, течност, повърнато (секрети) или кръв.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Положете пострадалия по гръб, за да дадете лесно първа помощ. Отстранете видимите чужди тела от устата и гърлото му. Наклонете внимателно главата му назад, защото така освобождавате дихателните пътища. Проверете дали пострадалият диша: наблюдават ли се или усещат ли се дихателни движения в областта на гърдите и корема? Чувате ли дишане? Ако пострадалият не диша, веднага започнете обдишване уста в нос/уста в уста (виж по-долу).

Извикайте помощ и помолете да уведомят „Спешна медицинска помощ”.

Ако изпадналият в безсъзнание диша, поставете го в стабилно странично положение. Наблюдавайте го до идването на „Спешна медицинска помощ“ и следете внимателно за промени в състоянието му.

Прегледайте пострадалия за сериозни наранявания и кръвоизливи. Покрийте го с топла завивка, докато пристигне екипът на „Спешна медицинска помощ“.

Пострадалият не диша: изкуствено дишане уста в нос/уста в уста

Ако дишането на болния или пострадалия спре, в рамките на няколко минути мозъчните клетки умират поради липса на кислород. При изкуствено дишане уста в нос/уста в уста остатъчният кислород в дъха ви ще поддържа пострадалия жив до идването на „Спешна медицинска помощ“.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Положете пострадалия по гръб. Поставете едната си ръка под брадичката, а другата – на челото му. Наклонете главата му малко назад, за да се освободят дихателните пътища. С палеца и показалеца на ръката, която е по­ставена на челото, запушете носа на пострадалия.

Поемете дълбоко въздух, поставете отворената си уста плътно върху устата на пострадалия. Издишайте въздуха в устата му. Наблюдавайте с периферното си зрение дали в резултат на това гръдният му кош се повдига. После отделете уста и вижте дали отново се спуска. Поемете въздух и продължете обдишването с честота около 15 пъти в минута.

При деца под 18 години обдишването се извършва по същия начин, но не толкова силно, затова пък с по-голяма честота (20 пъти в минута). При изкуствено дишане на кърмаче НЕ ИЗВИВАЙТЕ главата му назад! Поставете устата си върху устата и носа на бебето и внимателно обдишайте с честота 30 до 40 пъти в минута.

Проверка на дишането и кръвообращението

При обдишване уста в нос/уста в уста редовно проверявайте дали дишането и кръвообращението са започнали да функционират самостоятелно.

ПРОВЕРКА НА ДИШАНЕТО

Проверете дали в областта на прехода от гърдите към корема се наблю­дават или усещат дихателни движения. Можете ли да усетите дишане при пострадалия или да доловите шум от дишане? При деца под една година проверете дали могат да се доловят движения в горната част на корема и дали от устата и носа се чува издишане. При липса на дишане продължете с обдишването, както е описано в Изкуствено дишане уста в нос/уста в уста по-горе.

ПРОВЕРКА НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО

След това проверете дали са налице признаци на живот и дали на шията може да се установи пулс*. Ако отговорът е да, продължете с обдишване уста в нос/уста в уста (15 пъти в минута), докато пострадалият започне да диша нормално. Ако отговорът е не, продължете реанимацията (виж по-долу), за да се възстанови кръвообращението и да се поддържат тъканите живи, докато пристигне екипът на „Спешна медицинска помощ“.

При възрастни и деца над една година

Проверете пулса по сънната артерия. Наклонете главата на изпадналия в безсъзнание назад и поставете два пръста върху сънната артерия, непосредствено отстрани на ларинкса. Следете за пулс в продължение на не по-малко от 10 секунди.

При кърмачета

При кърмачетата сънната артерия се напипва трудно. Затова проверявайте пулса на артерията от вътрешната страна на мишницата само ако сте обучени за това. Опипайте пулса с показалеца и средния пръст във вдлъбнатината между двата мускула.

Отсъстват признаци на живот: външен сърдечен масаж

Ако липсват признаци на живот (кръвообращението не функционира), мозъчните клетки ще загинат в рамките на 3-4 минути вследствие липса на кислород. В този случай трябва да се предприеме външен сърдечен масаж. Правилното място за прилагане на тази реанимационна процедура е гръдната кост.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Положете пострадалия по гръб върху твърда основа и клекнете до него. Прекарайте средния пръст на едната ръка по протежение на последните ребра до мястото, където те се събират в средата. Сега поставете показалеца до средния пръст. Поставете до тях другата ръка.

Поставете ръката, с която опипвахте ребрата, върху другата. Съберете пръстите на двете ръце едни в други и изтеглете долната ръка леко нагоре. Така ще притискате с възглавничката на дланта. Сега натиснете гръдната кост 4-5 сантиметра отвесно надолу. Правете това с честота приблизително 100 пъти в минута. Ръцете трябва да натискат отвесно надолу.

Отсъстват признаци на живот: реанимация

Външният сърдечен масаж в комбинация с обдишване уста в уста/уста в нос се определя като реанимация (за кърмачета и деца вж. по-долу).

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Направете външен сърдечен масаж. При това внимавайте фазите на натиск и отпускане да са с еднаква продължителност. Винаги оставяйте гръдния кош да се издигне докрай. След 15 притискания направете съответно две обдишвания. При необходимост бройте на глас от 1 до 15.

Ако при реанимирането забележите признаци на живот у пострадалия, можете да го поставите в стабилно странично положение или да му направите изкуствено дишане. Признаци на живот са: дишане, движение, кашляне, преглъщане или пулс на сънната артерия.

Ако не се забелязват признаци на живот, продължете реанимирането (15-кратен външен сърдечен масаж, редуван с две обдишвания). Продължете, докато изпадналият в безсъзнание дойде на себе си, пристигне спасителният екип или физически повече не сте в състояние да продължите реанимацията.

Продължете реанимирането дотогава, докато забележите признаци на живот или установите пулс. Продължете да правите изкуствено дишане, докато се възстанови нормалното дишане. Когато изпадналият в безсъзнание започне да диша, поставете го в стабилно странично положение, за да освободите дихателните пътища.

РЕАНИМАЦИЯ ПРИ КЪРМАЧЕТА И ДЕЦА

Процедирайте също както при възрастните, но прилагайте по-малко сила. При кърмачета правете външния сърдечен масаж само с два пръста с честота не по-малко от 120 пъти в минута (около две натискания в секунда).

При кърмачета

Поставете главата на детето да легне (не я извивайте назад) и го обдишайте с кратки издишвания с издути бузи. Съобразете количеството въздух с по-малкия обем на белите дробове. 15 цикъла на сърдечен масаж се редуват с 3 обдишвания, като гръдният кош трябва да се повдигне и отново да се спусне. Продължете реанимирането дотогава, докато забележите признаци на живот или установите пулс. Продължете да правите изкуствено дишане, докато се възстанови нормалното дишане. Когато изпадналият в безсъзнание започне да диша, поставете го в стабилно странично положение, за да освободите дихателните пътища.

При деца

Изпълнявайте сърдечния масаж само с едната ръка. 15 цикъла сърдечен масаж се редуват с две внимателни обдишвания – достатъчни за повдигане на гръдния кош. Продължете реанимирането дотогава, докато забележите признаци на живот или установите пулс. Продължете да правите изкуствено дишане, докато се възстанови нормалното дишане. Когато изпадналият в безсъзнание започне да диша, поставете го в стабилно странично положение, за да освободите дихателните пътища.

Пострадалият има силен кръвоизлив

При обилни кръвоизливи е необходима незабавна помощ, за да се спре загубата на кръв. Затова се постарайте възможно най-бързо да притиснете раната. По възможност я покрийте с превръзка, за да избегнете контакта с чужда кръв, и използвайте ръкавици за еднократна употреба.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Добре е да поставите пострадалия да легне и да намалите кръвоизлива, като държите наране­ната част на тялото на високо. По възможност използвайте ръкавици за еднократна употреба (от аптечката). С четирите пръста на едната ръка притиснете към костта артерията, преминаваща във вдлъбнатината между мускулите от вътрешната страна на мишницата. Кръвотечението спира. При нараняване на крака най-напред притиснете кърпа върху раната.

Направете превръзка върху раната с два пакета от aптечката, при това използвайте втория пакет (затворен) като подплънка за притискане. Повдигнете наранената част на тялото, повдигнете леко краката и завийте пострадалия.

Повикайте „Спешна медицинска помощ”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *