ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако сърцето ви можеше да говори, то щеше да ви умолява да спортувате!

Редовният спорт контролира телесното тегло, сваля високото кръвно налягане, понижава кръвната захар, увеличава HDL („добрия“) холестерол и сваля емоционалния стрес, което е добре за сърцето.

Спорт за здраво сърце
Спорт за здраво сърце

Запомнете: всяка физическа активност влияе добре на сърцето. Затова паркирайте колата така, че да повървите до входа. Изкачвайте се по стълбите, вместо да ползвате асансьора. Забравете за дистанционното управление, прекосете стаята и сменете канала на телевизора.

Ако сте на възраст над 40 години и искате да спортувате активно, помолете вашия лекар да ви направи стрес-тест. По този начин ще избегнете риска да претоварите сърцето. Ето няколко съвета как да оптимизирате ползата от движението.

  • Започвайте всяка тренировка с кратко разгряване (около 10 минути), което включва упражнения с дълбоко дишане, разтягане на краката и гърба, за да подготвите тялото и да избегнете травмите.
  • Изберете правилното натоварване. Танците и разходката са чудесна аеробна гимнастика за укрепване на сърдечния мускул и подобряване на циркулацията. Танците са идеални, защото включват цялото тяло, а разходките са нещо толкова приятно, че могат да се правят редовно. Плуването, карането на колело, гребането, карането на ски на равен терен, скачане на въже и планинското катерене са други възможности за аеробна активност.
  • Планирайте тренировките за 15 до 30 минути.
  • Тренирайте от 3 до 5 пъти седмично за оптимален резултат.
  • Следете интензивността. След стрес теста ще знаете каква е вашата максимална сърдечна стойност – например 150 удара в минута. Когато спортувате, не превишавайте нивото от 70% от тази стойност, тоест не повече от 105 удара в минута.
  • Не бързайте. Да кажем, че се разхождате по 15 минути на ден 2 пъти седмично. Сега се чувствате по-добре и искате да увеличите натоварването. Но с не повече от 10% месечно.

МАСЛО ОТ ЛЕНЕНО СЕМЕ: превенция на съсиреците

Ако не обичате риба, вземайте 1-2 супени лъжици масло от ленено семе всеки ден. То е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които намаляват агрегацията на тромбоцитите, които пък се слепват в съсиреци, а те полепват по стената на артерията и причиняват инфаркт. Вземайте маслото чисто или като заместител на олиото в салатата и маслото върху филийката.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ: ерозира артериалната плака

Изглежда, че консумацията на ябълков оцет под формата на салатен дресинг разтваря артериалната плака, казва д-р Патрик Куилин, директор на Американския център за лечение на рака в Тулса, Оклахома. Той повишава броя на, добрите“ бактерии, намалява холестерола и подобрява имунитета. Друга възможност е да изпивате коктейл от 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 1 чаша ябълков сайдер 3 пъти на ден.

ВИТАМИНИ В-КОМПЛЕКС: защита с хомоцистеин

Когато тялото преработва протеините, то превръща аминокиселината метионин в друга аминокиселина – цистин, като междувременно отделя субстанцията хомоцистеин. Високите нива на хомоцистеин могат да имат директен токсичен ефект върху коронарните артерии, като ги увреждат така, че артериалната плака започва да се натрупва.

Около 30% от всички сърдечни заболявания се причиняват директно от високите нива на хомоцистеин. Това е лошата новина. Добрата новина е, че три витамина от В-групата – фолиева киселина, В6 и В12 – трансформират хомоцистеина в метионин или цистин и така предпазват сърцето.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *