Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как калият бори високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане не се причинява от много сол, а от дисбаланса между натрий и калий в храната ни. Постоянно ни се казва, че твърде много сол е лошо за нас и че ние трябва да ограничим приема на сол. 

kalij-banani
калий

Лекарите непрекъснато повтарят, че солта повишава кръвното ни налягане, което може да доведе до инсулт, сърдечна недостатъчност и сърдечни пристъпи, една от водещите причини за смърт и инвалидност в „развитите“ страни.

Високата консумация на сол е допълнително традиционно свързана с остеопороза, рак на стомаха, бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, съдово затлъстяване и задържане на вода. Смята се също, че допринася за симптомите на астма и диабет.

Световната здравна организация препоръчва прием на сол от 4-6 грама на ден.

Твърде малко натрий е още по-лошо!

Когато има твърде малко сол в храната, инсултът и инфарктът са по-вероятни, отколкото когато има твърде много натрий в храната.

Изглежда почти невъзможно да се поддържа оптимално ниво на натрий по всяко време, така че как да успеем да сме здрави?

Развенчаването на мита

Данните, подкрепящи универсалното намаляване сол никога не са били убедителни, нито дори е доказано, че такава програма няма да има непредвидени отрицателни ефекти.

Имало е и други изследвания, които не са успели да докажат, че повишен прием на сол води до повишено кръвно налягане, а има вече консенсус, че ограничаването на солта създава повече рискове за здравето, отколкото високия прием на сол.

Калият на помощ

Възможно ли е високото кръвно налягане и сърдечните заболявания да не са причинени от прекалено много сол, а от дисбаланса в нашата диета между натрий и калий?

Скорошно четиригодишно дълго наблюдателно проучване установи, че докато по-високите нива на натрий корелират с повишен риск за високо кръвно налягане, калият помага за компенсиране на неблагоприятните ефекти от натрия.

Авторите на изследването сочат, че би било по-добра стратегия да се съсредоточим по-малко в ограничаването на натрий и повече върху по-високите нива на калий в диетата, за да противодействаме на хипертоничните ефекти на натрия. Преработените храни са с изключително високо съдържание на натрий и с ниско съдържание на калий.

Телата ни се нуждаят от калий, за да поддържат правилните рН нива и да регулират кръвното налягане. Калиев дефицит се нарича хипокалемия и симптомите включват задържане на вода, хипертония, аритмия, мускулни крампи и запек.

Как да се постигне по-добро съотношение на натрий и калий?

За да сте сигурни, че се получавате правилно съотношение на сол и калий, трябва да:

  • Избягвате всички преработени храни;
  • Ядете пълнозърнести, непреработени храни, за да увеличите приема на калий;
  • Избягвате търговската сол и да предпочитате природни соли, които съдържат по-малко натрий и повече калий.

Добри хранителни източници на калий включват:

Авокадо

Папая

Банани

Броколи

Брюкселско зеле

Тиква

От колко калий се нуждаем?

Хората над 14 години и възрастните се нуждаят от ежедневен калиев прием на 4700 мг. Белият фасул съдържат 561 мг на 100 г, печените картофи 535 мг и 358 мг в бананите. Поради това ще трябва да изяждете около 13 банани или девет печени картофа, за да получите своята дневна калиева квота. За да не ви се налага да правите това, разнообразявайте храните с повече калий от списъка по-горе.

 

Колко захар, все пак, трябва да консумираме?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *