Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храни, на които да наблягат астматиците и хората с алергии

Няколко проучвания показват връзката между отделни продукти като сол и захар и астмата и алергиите. На базата на тези изследвания ви предлагаме някои съвети.

Избирайте пълнозърнест хляб

Мащабно проучване сред 3000 деца в Холандия установило значително намаляване на риска от астма при тези, които консумирали този вид вместо бял хляб. Той е богат на ценни антиоксиданти.

Ограничете приема на сол

Много хора злоупотребяват с нея (или с натрия, който съдържа), отчасти поради консумацията на прекалено много полуфабрикати. Няколко проучвания посочват връзка между симптомите на астмата и приема на сол. Например при едно изследване 37 души с лека до умерена степен на заболяването били разделени на две групи и подложени на диета с medнамален прием на натрий (по 1,92 г дневно) в продължение на пет седмици и на режим с увеличен прием на натрий (по 4.8 г дневно) за седмица. При пациентите от втората група симптомите се задълбочили по време на експеримента, увеличил се приемът на медикаменти, а в резултатите от тестовете се наблюдавал спад на белодробните функции. Но са необходими още проучвания по темата.

Консумирайте голямо количество плодове

Ябълките, крушите и цитрусите значително понижават риска от астма, както и затрудненото дишане с хриптене при децата.

Ограничете захарта и мазнините

Австралийски учени открили, че деца със свръхчувствителност на дихателните пътища (ранен признак за астма) консумирали с 23% повече рафинирана захар и с 25% повече мазни храни в сравнение с тези, при които не се проявявали подобни симптоми.

Пийте кафе или чай

Тези напитки съдържат вещества, наречени метилксантини, които действат като естествени бронходилатори. Няколко проучвания са открили спад в проявленията и симптомите на астмата при хора, консумиращи черен, зелен чай или кафе. В едно изследване се установило, че тези, които не пият кафе, били почти с три пъти по-предразположени към заболяването в сравнение с любителите, които редовно приемали напитката. Но ако страдате от астма и рефлукс едновременно, трябва да избягвате кафето и чая, защото има опасност симптомите ви да се влошат.

Мед

Съществуват много доказателства, че консумацията на естествен и непреработен мед от местни кошери (трябва да го купувате от близки до местоживеенето ви пчелари, за да съдържа смес от подходящите полени) в началото на сезона ограничава честотата и силата на сенната хрема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *