Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 важни функции на антиоксидантите, които трябва да знаете!

Чухме много за антиоксидантите и прочетохме за присъствието им в нашите храни. Но най-важното – какви точно са техните функции ще повторим сега за повече яснота и за да разберат повече хора.

Антиоксидантите са основни биохимични вещества (витамини, минерали, ензими), които обезвреждат свободните радикали и други молекулни фрагменти, увреждащи тялото ни. 

1. Антиоксидантите помагат за забавяне на процеса на окисляване, който се предизвиква от свободните радикали в организма ни.

2. Витамин Е, витамин С, селен, бета-каротин – всички са антиоксиданти.  Витамин Е се съдържа в кашу, бадеми, раци, скариди, риба, докато портокалите, кивито, ягодите, броколито са добри източници на витамин С. Селенът присъства в млечните продукти, месото, рибата, зърнените храни, а бета-каротинът се намира в тъмно зелените зеленчуци, както и жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Това ще ви помогне да запомните лесно какви хранителни продукти трябва да консумирате за антиоксиданти.

3. Свободните радикали са причина за намаляване на паметта заедно с остаряването. Паметта е свързана с функционирането на мозъка и мозъка е доста уязвим, тъй като не разполага с антиоксиданти.  Едно адекватно снабдяване на организма с антиоксиданти чрез консумация на плодове и зеленчуци може да помогне за подобряване на паметта.

4. Други храни освен плодовете и зеленчуците, които са източници на антиоксиданти, са яйчен жълтък, кафяв ориз, пълнозърнестите храни, кафето, овесените ядки, шафрановото масло и черния шоколад.

5. Вие може да сте чули, че пакетираните сокове и обогатените зърнени храни са заредени с антиоксиданти. Все пак, това не е съвсем вярно. В тези форми антиоксидантите става безполезни веднага щом се отвори опаковката.

 

 

Топ храни богати на антиоксиданти

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *