Да разгадаем загадките на остаряването

Човешкият живот има предварително зададени граници. Предлагаме ви няколко вероятни причини, поради които не можем да живеем вечно. И все пак с развитието на науката за стареенето учените откриват методи за „задържане“ на годините.

Защо тялото ни остарява? Износват ли се клетките ни в резултат на ежедневната дейност? Или просто са програмирани в един опреде­лен момент да загинат? Има две основни теории за това какво се случва на клетъч­но ниво.

Свободните радикали в действие

Теорията за влиянието на свободните ра­дикали върху организма, разработена от американския изследовател д-р Денхам Харман, е определена като „най-голямото откритие след това на микробите“. Сво­бодните радикали са нестабилни молеку­ли на кислорода, които вместо два имат един електрон и се стремят да се прилепят към молекулите на клетките. В хода на то­ва те разрушават клетъчните протеини, липиди и ДНК – настъпва процес, наре­чен окисление. Представете си ябълка, която е разрязана и оставена в чинията за известно време. Тя се окислява и почерня­ва. Точно това се случва и в организма ни.

Причините за образуването на сво­бодните радикали са основно замърсите­лите като автомобилните газове, тютю­невия дим, както и пържените храни. Те се получават също като вторичен про­дукт на естествените метаболитни про­цеси в организма. Парадоксът при кисло­рода е, че от една страна, ни дава живот и енергия, а от друга, е източник на свобод­ни радикали, които непрекъснато атаку­ват клетките ни. Засегнатите клетки по­степенно стават уязвими за инфекции и заболявания и накрая умират. За щастие съществуват антиоксидантите – витами­ни, минерали, ензими и други съедине­ния, които могат да неутрализират сво­бодните радикали. И тъй като вредното влияние на свободните радикали се уве­личава с възрастта, трябва да приемаме повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.

 

Влияние на свободните радикали върху клетките

Преди и след пораженията, нанесени от свободните ради­кали: здравата клетка вляво има гладки протеинови ниш­ки и стабилна клетъчна мем­брана. Вдясно свободните ра­дикали са засегнали протеиновите нишки, липидите и ядрото с ДНК, което пра­ви клетъчната мембрана лес­но разрушима.

 

Клетъчна терапия връща младостта?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *