Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да разгадаем загадките на остаряването

Човешкият живот има предварително зададени граници. Предлагаме ви няколко вероятни причини, поради които не можем да живеем вечно. И все пак с развитието на науката за стареенето учените откриват методи за „задържане“ на годините.

Защо тялото ни остарява? Износват ли се клетките ни в резултат на ежедневната дейност? Или просто са програмирани в един опреде­лен момент да загинат? Има две основни теории за това какво се случва на клетъч­но ниво.

Свободните радикали в действие

Теорията за влиянието на свободните ра­дикали върху организма, разработена от американския изследовател д-р Денхам Харман, е определена като „най-голямото откритие след това на микробите“. Сво­бодните радикали са нестабилни молеку­ли на кислорода, които вместо два имат един електрон и се стремят да се прилепят към молекулите на клетките. В хода на то­ва те разрушават клетъчните протеини, липиди и ДНК – настъпва процес, наре­чен окисление. Представете си ябълка, която е разрязана и оставена в чинията за известно време. Тя се окислява и почерня­ва. Точно това се случва и в организма ни.

Причините за образуването на сво­бодните радикали са основно замърсите­лите като автомобилните газове, тютю­невия дим, както и пържените храни. Те се получават също като вторичен про­дукт на естествените метаболитни про­цеси в организма. Парадоксът при кисло­рода е, че от една страна, ни дава живот и енергия, а от друга, е източник на свобод­ни радикали, които непрекъснато атаку­ват клетките ни. Засегнатите клетки по­степенно стават уязвими за инфекции и заболявания и накрая умират. За щастие съществуват антиоксидантите – витами­ни, минерали, ензими и други съедине­ния, които могат да неутрализират сво­бодните радикали. И тъй като вредното влияние на свободните радикали се уве­личава с възрастта, трябва да приемаме повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.

 

Влияние на свободните радикали върху клетките

Преди и след пораженията, нанесени от свободните ради­кали: здравата клетка вляво има гладки протеинови ниш­ки и стабилна клетъчна мем­брана. Вдясно свободните ра­дикали са засегнали протеиновите нишки, липидите и ядрото с ДНК, което пра­ви клетъчната мембрана лес­но разрушима.

 

Клетъчна терапия връща младостта?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *