Кога се подходящото време да се мият зъбите сутрин

Кога е най-добре да се почистват зъбите сутрин: преди или след закуска?

зъбите

Събуждате се сутринта и веднага хуквате да си измиете зъбите. И чак след тогава започвате да пиете кафе и да закусвате

Защо не си почистите зъбите преди да усетите изкусителния аромат на кафето? В крайна сметка след сън има неприятни усещания в устата. Но, не е ли по-добре зъбите да се измият след закуска? А може би просто трябва да взимаме четката за зъби след всяко хранене? Д-р Алексей Сошников, зъболекар-терапевт, обяснява кога е правилно да се мият зъбите: преди или след хранене:

Д-р Алексей Сошников

— Зъбите ни се замърсяват след като приемаме храна, така че миенето им след хранене ми се струва логично действие. Затова е по-добре да миете зъбите си след закуска. Но има много важни нюанси, които трябва да се изяснят, когато става въпрос за правилното време за миене на зъбите.

Вечерно почистване на зъбите

Вечерното миене е много важно за вашите зъби. Те се мият, разбира се, след хранене, приготвяйки се за сън. Категорично е неприемливо да се пропуска този вечерен ритуал или да се съкращава.

Вечер, когато се приготвяме за сън, трябва старателно да измием зъбите с всички възможни средства. Най-често това е обикновена четка за зъб, както и четки, които се избират от зъболекаря.

Факт е, че ако оставим плака върху зъбите си за една нощ, тогава през нощта под въздействието на слюнката може да настъпи нейната минерализация. И на сутринта тази плака ще бъде трудно да се премахне с обикновена четка.

Вечерното почистване с продължителност от три до пет минути трябва да бъде възможно най-задълбочено; не се препоръчва да ядете храна след него, по-добре е да си легнете.

Сутрешно почистване

Що се отнася до сутрешното миене, зъбите остават сравнително чисти сутрин, ако са били добре почистени предната вечер. Да, имат малко количество десквамиран епител (състояние, при което епителните клетки, покриващи повърхността на кожата или лигавиците се отлепват или лющят), може да има леко увеличение на бактериите през нощта, но всъщност няма замърсяване. По този начин дилемата кога си миете зъбите – преди или след закуска – е маловажна. Някои хора предпочитат да се мият преди закуска, за да избегнат лошия дъх, когато общуват със семейството или на обществени места. Други мият зъбите си след закуска, за да премахнат остатъците от храна. В крайна сметка и двата варианта са приемливи.

През деня

Има твърдение, че за да предотвратите зъбните заболявания, трябва да ги миете всеки път след хранене. Зъболекарите не препоръчват това. Вместо постоянно четкане след всяко хранене, дъвченето на дъвка, почистването с конец за зъби и изплакването на устата със специална вода могат да помогнат за премахване на остатъците от храна и поддържане на устната хигиена, без да са прекалено абразивни и да износват зъбния емайл.

Не бива да забравяме и езика

Много хора се съмняват в целесъобразността на почистването на езика. Те дори не опитват тази процедура. Въпреки това, такова почистване има няколко големи предимства:

• намалява се броя на бактериите в устната кухина и вредното им въздействие върху стомашно-чревния тракт;
• по-свеж дъх, което се постига поради факта, че количеството летливи серни съединения намалява поради инхибиране нивото на бактериалния растеж;
• подобряване на вкусовата чувствителност поради почистване на папилите на езика от остатъци храна и десквамиран епител;
• намаляване на възпалителните процеси на венците, ако има такива;
• подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система.

Определено си струва да включите стъргалка за почистване на езика в ежедневния си арсенал за орална хигиена. Някои хора обаче трябва да го използват с повишено внимание.

В риск са пациенти с патология на сърдечната клапа, пейсмейкъри, изкуствени стави и интравенозни катетри. В тези случаи първо трябва да се консултирате с лекар.

Правилно почистване на езика

Използването на стъргалката не изисква специални умения. Използвайте я ежедневно, сутрин и вечер, най-добре преди измиване на зъбите. Плаката може да се отстрани доста лесно с такъв уред:

1. Използвайте огледало за удобство.

2. Изплезете език.

3. Започнете четкането с движения от корена на езика към върха, като упражнявате лек натиск.

4. Трябва да направите 2 до 3 движения, обикновено това е напълно достатъчно.

5. След всяко движение от корена до върха, не забравяйте да изплакнете стъргалката под течаща вода, за да отмиете остърганата плака и да предотвратите попадането й в гърлото.

6. Изплакнете устата.

7. Измийте старателно уреда за почистване на език и го оставете да изсъхне.

Понякога може да са необходими повече движения. Това се разбира лесно по резултата – например, ако плаката остава. Не забравяйте обаче, че повърхността на езика е доста деликатна. Не трябва да оказвате прекалено голям натиск. Това може да доведе до механично нараняване и последващи неприятни последици, свързани с него. В никакъв случай процедурата не трябва да бъде болезнена!

При правилна грижа и добра хигиена, стъргалката е дълготрайна, особено ако е направена от метал

Не е необходимо да се сменя често и се почиства доста лесно.

Важно! Няма нужда да почиствате вътрешната повърхност на бузите с никакви уреди. Ако често въздействате механично върху епитела на лигавицата, той започва да се „защитава“ и се стартира процес на кератинизация.

Полезно ли е почистването на повърхността на езика? Да, но трябва да спазвате умереност, както във всичко. Твърде много стъргане може да доведе до нежелани резултати. Затова правете такова почистване през ден и бъдете здрави!

КАЛЦИЕВ КОМПЛЕКС (Calcium Complex)- за здрави кости и зъби

 

Източник: spb.medsi.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *