8 храни, които подобряват кръвообращението

Някои видове храни имат компоненти като естествени антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на съдовото здраве и кръвообращението

Храна, която подобрява кръвния поток, е важно да присъства във вашата диета. Това е така, защото поддържането и подобряването на кръвообращението е от съществено значение за предотвратяване на сърдечни заболявания и за цялостна добра форма. Всъщност сърдечно-съдовите заболявания в момента са основната причина за смърт в държавата.

Лайм и лимон

Витамин С съдържа много свойства, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система.

Цитрусите са богати на витамин С, който е от съществено значение за образуването на колаген и еластин. Тези вещества идват под формата на протеини и спомагат за оформянето на капилярната стена.

Пиенето на лимонов сок сутрин е чудесен начин да подобрите кръвообращението си. Още по-добре е, ако консумирате малко от кожата, тъй като тя съдържа антиоксиданти. Ако го намирате за твърде кисел, използвайте го като дресинг към вашите салати. Антиоксидантите, които този вид цитрус съдържа, ще помогнат за намаляване на окисляването на LDL липопротеина, което може да е свързано с по-нисък риск от развитие на атеромни плаки.

Куркума

Тази храна има противовъзпалителни свойства, според статия, публикувана от списание Molecules. Повечето от нейните предимства, когато става дума за подобряване на здравето на кръвообращението, се дължат на антиоксидантния ефект на куркумата. Противодейства на действието на свободните радикали и токсините в организма.

 

Обикновено тялото неутрализира естествено срещащите се свободни радикали, но има различни форми на увреждане, ако има излишък в производството, като например:

  • Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания
  • Освен това увеличава риска от рак
  • Ускорява процеса на стареене
  • Има по-висока честота на Паркинсон, Алцхаймер, артериосклероза и диабет

Джинджифилът

Честата и редовна консумация на джинджифил помага за увеличаване на енергията и активира кръвообращението чрез разреждане на кръвта. Диетолозите препоръчват ежедневната му консумация прясна или на прах. Можете да го добавяте към сосове, растителни кремове и като запарка.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са богати на добри мазнини и естествени антиоксиданти като витамин Е.

Тези ядки, освен че осигуряват есенциални мастни киселини, са богати на витамин Е. Той се характеризира със своята голяма антиоксидантна активност и е един от най-мощните. Консумирането на една супена лъжица слънчогледови семки всеки ден ще ви помогне да задоволите нуждите си от витамин Е и също така ще подобри здравето на кръвообращението ви.

Също така, омега 3 мастните киселини, съдържащи се в тези храни, допринасят за намаляване на системното възпаление, като по този начин намаляват сърдечно-съдовия риск според едно проучване.

Чесън

Тази храна има антикоагулантни свойства. Така помага на кръвта да циркулира по-добре и предотвратява образуването на съсиреци. Подпомага кръвообращението, също като неговия братовчед лука.

За да се възползвате напълно от неговите ползи за здравето, опитайте се да консумирате една скилидка суров чесън на ден. Това е така, защото това е единственият начин да се предотврати разграждането на инулина, неговия активен компонент.

Пийте вода, за да подобрите кръвообращението

Пиенето на много вода е чудесно за подобряване на здравето на кръвообращението, както и за други функции на тялото. Може би вече знаете, че е от съществено значение за повечето форми на живот.

Водата помага за елиминирането на токсините от тялото, което несъмнено подобрява здравето на кръвообращението и предотвратява образуването на съсиреци. Затова се опитайте да пиете между една и половина до две халби (6-8 чаши) на ден, за да поддържате тялото си добре хидратирано. Това също помага за транспортирането на всички необходими хранителни вещества до вашите органи и тъкани.

Орехи

Ползите от орехите върху здравето на сърдечно-съдовата система са повече, отколкото можете да си представите. Опитайте се да контролирате приема си, тъй като тяхното съдържание на мазнини е високо.

Тези ядки имат високо съдържание на витамин B3, който помага за подобряване на кръвообращението. Освен това техните мастни киселини противодействат на холестерола и възпалението в кръвоносната система.

Домати, диня и пъпеш

Тези храни съдържат ликопен, антиоксидант, който стимулира кръвообращението и предотвратява сърдечни проблеми, както и окисляването на LDL липопротеина. Освен това доматите също помагат за предотвратяване на съдови заболявания като артериосклероза и предотвратяват образуването на мастни йони в кръвта.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *