Дерматолог обяснява опасностите от слънцето

Слънцето е очаквано и винаги добре дошло. Веднага щом лъчите станат по-горещи и по-силни, хората започват да излагат телата си на тях, за да придобият тен

слънцето

Всъщност, отбелязват експертите, слънцето може да донесе както ползи, така и сериозни вреди на здравето. Д-р Татяна Егорова дерматолог, трихолог и козметолог обяснява какви са опасностите от прекомерното излагане на слънчеви лъчи.

Ползи от слънцето

Ултравиолетовите лъчи и топлината на естествен източник на светлина се използват във физиотерапията като част от рехабилитацията и рехабилитационното лечение. Но тук трябва да е ясно, че слънчевите бани трябва да се правят дозирано и само в определено време.

Д-р Татяна Егорова

Излагането на слънчева светлина е важно за производството на витамин D. Има и други положителни аспекти. Въпреки това е изключително важно да не забравяме за потенциалните рискове.

Защо слънцето е опасно?

Прекомерното излагане на слънце, наречено повишена инсолация, причинява проблеми като фотостареене. Този термин крие реакция към тен. Ултравиолетовото лъчение влияе негативно на кожата, като я унищожава и уврежда. Меланинът в кожата се освобождава активно, за да предотврати това увреждане, оттук и потъмняването на кожата. Освен това, след прекратяване на излагането на слънце на кожата, тя възстановява светлия си нюанс, но не моментално. Това изисква минимум 28 дни.

С годините регенеративните способности на кожата се влошават, поради което се появяват и проблеми. Кожата става суха и се покрива с бръчки. Също така, поради твърде силния тен, става по-груба и неравна. Тонусът на кожата намалява, еластичността се влошава и се появяват паякообразни вени. Обръщането на процеса на фотостареене може да бъде трудно и често скъпо, тъй като е възможно да е необходим дълъг курс и цял комплекс от специални процедури.

Друга опасност от слънцето е появата на старчески петна

Появяват се пак заради проблеми с меланина. Ако човек има и наследствена предразположеност към появата на старчески петна, той рискува да се превърне в леопард. Премахването на пигментацията е трудно и изисква много време. Желанието за тен, тен и още тен не добавя красота, а възраст. Хората с прекомерен тен изглеждат по-възрастни за годините, на които са.

петна старчески

Слънцето може да е причина и за появата на алергии. Фотодерматитът не е толкова рядка патология. Според статистиката всеки пети човек се сблъсква с него. Може да бъде провокиран от използването на химикали и козметика, реагиращи на ултравиолетовите лъчи. Може да е резултат и от козметични процедури, извършени в неподходящ момент, например пилинги в средата на лятото, след които кожата не е добре защитена. Може да се появи и заради проблеми с кръвоносната или ендокринната система. Понякога причината е реакция на ултравиолетово лъчение, комбинирано с неподходяща диета. В такава ситуация съществува висок риск от сърбеж по кожата, появата на червени обриви и други неприятни симптоми.

Слънцето също става опасно, ако има излишък от бенки

Често такива образувания са безобидни, но под въздействието на определени фактори могат да се изродят в рак. А ултравиолетовото лъчение често се превръща в мощен рисков фактор. То засяга бенката, предизвиквайки по-активни процеси в нея, включително и такива, които са необичайни. Клетките се размножават по-бързо и бенката се превръща в проблем с рак. Особено внимание трябва да се обърне на зоните след отстраняване на бенки – те трябва да бъдат защитени, за да не се провокира появата на рак.

Изгарянията са друга опасност от прекомерното излагане на ултравиолетова радиация. Струва си да правите тен отново, а не когато кожата ви се зачерви и боли, понеже е изгоряла. След това се покрива с мехурчета. Невъзможно е човек да седи или да спи. Това състояние също е опасно, защото в бъдеще ще се появят петна и възпалени места. Ако мехурите се спукат нарочно или без да искате, рискът от инфекция се увеличава. И при определени рискови фактори изгарянето на кожата може да провокира рак на кожата. Освен това ракът на кожата често не се разпознава веднага, но може да бъде светкавичен и агресивен.

Какво може да се направи?

Една и съща защита работи срещу всичко тази ситуация. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с SPF филтър. Освен това силата на филтъра трябва да бъде възможно най-висока, тоест най-добре е се да използва 50+. Освен това трябва да се подновява навреме – изплаква се на всеки час и половина, избърсва се кожата с хлорхексидин и крема се нанася отново. Освен това винаги трябва да използвате слънцезащитни средства, дори когато е облачно, тъй като ултравиолетовото лъчение преминава и през облаците.

Естествено, трябва да избягвате солариуми, тъй като от тях ултравиолетовото лъчение тук е твърде силно и интензивно

Няма нужда да излизате на активно слънце. Най-добре е да изберете сутрешните часове за умишлени разходки и плаж, преди 11 часа сутринта, и вечерните часове, след 17:00 часа. Ако има нужда да се движите по улицата в пиковите часове, тогава трябва да се погрижите за избора на правилните дрехи – леки, с ръкави, които покриват тялото и дължина по протежение на краката (пола или панталон). Освен това трябва да покриете главата си с шапка или шал.

Ако има дефекти по кожата, например област на наскоро отстранена бенка, тогава е добре да се третира отделно със защитен крем. Нанесете го точково.

След слънчеви бани трябва да използвате овлажняващи кремове, които ще подхранват кожата с влага и ще ѝ помогнат да се възстанови по-бързо.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *