Ще се изненадате! Какви сериозни здравословни проблеми причинява дефицитът на цинк в организма

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Дневната доза Zn (цинкът в таблицата на Менделеев) зависи от възрастта, пола и жизнения цикъл, в който се намира човекът. Ако имате здравословни проблеми или симптоми на дефицит на цинк, лекар може да ви препоръча по-висока доза за определен период от време.

Какво причинява дефицитът на Zn?

Недостигът на цинк повишава уязвимостта на организма към инфекции и болести. На повишен риск заради дефицита на цинк са изложени лицата, които се придържат към вегетарианска или веганска диета. Или които са били диагностицирани с възпалително заболяване на червата. А също и хората с малабсорбция и алкохолизъм. Дефицитът на цинк влияе негативно на имунната, централната нервна, стомашно-чревната и епидермалната функция.

Цинкът е микроелемент, който работи за цял списък от функции на тялото. Хранителен протокол, който включва храни с висок процент на цинк, е най-добрата стратегия за снабдяването на тялото с този минерал.

Цинкът (Zn) се счита за втория най-разпространен минерал в човешкото тяло след желязото (Fe). Човешкото тяло обаче не може да произвежда цинк само. Следователно приемът на цинк е жизненоважен за поддържане на редица функции на тялото. Zn е важен за имунитета, кожата, зрението, клетъчния метаболизъм, производството на протеини и ДНК. А също и за растежа и развитието на бебето по време на бременността, детството и юношеството.

Какви са ползите от приема на цинк?

Имунен отговор. Имунната защита не може да се справи с инфекциите и заболяванията, ако тялото не получи достатъчно количество от минерала Zn. Дефицитът на цинк нарушава производството и активирането на Т-лимфоцитите (това са клетки в костния мозък, които помагат на имунната система да защитава организма от инфекции и болести). Ниските нива на цинк са свързани с риск от пневмония, диария и други инфекциозни заболявания.

Растеж и развитие. Липсата на Zn може да повлияе негативно на растежа и развитието на бебето в утробата на майката.Дефицитът на Zn се свързва с отслабен имунитет, недостатъчно двигателно и когнитивно развитие и поведенчески затруднения.Добавянето на минерала Zn нормализира ръста и теглото на децата.

Дерматологично здраве. Цинкът е популярно лекарство срещу обриви. Zn може да се използва и орално, и локално, като помага за намаляване на тежестта на акнето и белезите, които то оставя.

Заздравяване на рани. Цинкът подпомага заздравяването на раните, спомага за регенерирането на лигавиците, осигурява целостта на кожата, бори се с възпаленията и инфекциите.

Здраве на зрението. Добавките с Zn помагат за забавяне на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Проблемът може да доведе до загуба на зрението.

Дневната доза Zn зависи от възрастта, пола и жизнения цикъл. Ако има здравословни проблеми/симптоми на дефицит на цинк, лекарят може да препоръча по-висока доза за определен период от време.

Признаци на дефицит на микроелемента цинк

  • Поведенчески проблеми.
  • Забавяне на растежа и развитието.
  • Отслабване на имунната система.
  • Диария.
  • Активиране на възпаленията.
  • Дистрофия на ноктите.
  • Кожни обриви.
  • Бавно заздравяване на раните.

Предупреждение! Отравяне с Zn

Приемането на Zn добавки за неоправдано дълъг период от време може да причини следните токсични странични ефекти на този микроелемент: чужд вкус в устата, дефицит на мед, диария, главоболие, загуба на апетит и гадене.

4 групи храни, които са с високо съдържание на цинк

Цинкът присъства в определени хранителни източници. Ето 4 хранителни източника на този минерал. Миди стриди, камчатски рак, омар. Месо – птици, телешко, свинско, пиле с тъмно месо. Ядки и семена – конопени семена, тиквени семена, кашу, бадеми. Бобови растения – боб, нахут.

Видове Zn в хранителните добавки

В добавките Zn се предлага в следните форми: цинков ацетат, цинков аспартат, цинков цитрат, цинков глюконат, цинков оксид, цинков пиколинат, цинков сулфат.

Формите на микроелемента Zn, които се усвояват най-добре от организма са пиколинат, ацетат, глюконат и цитрат.

Източник: econet

цинк
Цинк за силна имунна система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *