Сън през почивните дни? Забравете! Не помага, само ще ви навреди на здравето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Работим усилено през цялата работна седмица, ставаме рано, лягаме късно, надявайки се да се наспим добре през почивните дни. Но полезно ли е това за доброто ни здраве?

Човек трябва да спи най-малко по 7 часа всяка нощ.

В противен случай съществува риск от развитие на заболявания и тежки състояния. Пълноценният сън е от съществено значение за здравето. Когато спим през нощта, тялото се възстановява, а мозъкът обработва информацията, получена през изминалия ден. Какви са рисковете от нарушенията на съня?

Отдавна е известно, че възрастен човек трябва да спи поне седем часа на ден. Тази средна норма обаче все пак е индивидуална. За някои е достатъчно да спят по-малко от шест часа на нощ и все пак да се чувстват бодри и активни през деня. А някои хора  имат нужда да спят поне осем часа и повече часа. Но интересното е, че излишният сън, например по 10 часа, причинява сърдечно-съдови усложнения.

Какви са рисковете от лошо качество на съня?

Опасно е, защото може да засегне здравето в няколко посоки едновременно.В допълнение към напълно естествената умора, концентрацията на ума се влошава. Както краткосрочната, така и дългосрочната памет отслабват.Човек може да има затруднения при изпълнението на нормални за него задачи, извън работата си – също.Какво да кажем за възможността за съзидание и творчество!

Опасна последица от постоянната липса на сън е срив на имунната система.

Известно е, че страдащите от безсъние боледуват от настинки по-често от тези, които спят достатъчно. Увеличава се вероятността от такива психични разстройства като депресия, тревожност, фобии, които съпътстват хроничният недостиг на сън.

Лошият сън се превръща в основна причина за наднормено тегло и затлъстяване В рисков фактор за диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Хроничната липса на сън увеличава риска от инсулт 4 пъти!

Препоръките за достатъчно сън през уикенда, едва ли ще помогнат за подобряване на ситуацията и ще предпазят човека от развитието на сложни заболявания. Невъзможно е да се наваксат всички загубени часове през работната седмица чрез сън в събота и неделя. Сънят до късно през деня в неделя вероятно ще наруши цялото ви ежедневие. Вечерта дълго време няма да можете да заспите. Ще си легнете късно, а в понеделник сутрин ще ви бъде изключително трудно да се вдигнете от леглото.

Сънят през деня също не е панацея

Кратката дрямка от 15 минути е полезна – тялото ще има време да се рестартира и енергичността му ще се върне. Ако обаче спите дълго през деня, ежедневната ви продуктивност ще намалее още повече. Хигиената на съня е необходима, тъй като поддържането на разумен баланс между сън, работа и почивка ще ви помогне да запазите здравето си. Някои тестове могат да помогнат да се определи дали тялото ви изпитва проблеми поради липса на сън.

Например, хроничната липса на сън причинява функционални неизправности на щитовидната жлеза и нарушен въглехидратен метаболизъм.

Източник: econet 

Сънотоп за успокоение и отпускане. Помага срещу трудно заспиване, срещу чести събуждания през нощта, за дълбок и непрекъснат сън

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *