Против стареене: Kолко ягоди трябва да ядете, за да запазите младостта

Според учените ароматните ягоди са сред първите двадесет плодове по отношение на ползите за здравето

ягоди

Защо? Това обяснява д-р Татяна Солнцева, диетолог, терапевт, кандидат на медицинските науки, изследовател в имунологичната лаборатория на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии.

Витамин С + силиций, мед, калий, кобалт = младост

Ягодите съдържат основни микроелементи – витамини и минерали, които ни помагат да бъдем по-млади и красиви. На първо място, това е витамин С. Като ядете само 100 грама (което е около 6-8 средни плодове), можете да получите повече от половината дневна доза аскорбинова киселина. Витамин С е антиоксидант, който изпълнява редица важни функции в организма. Освен това участва в синтеза на колаген, който е важен за поддържане на младостта на нашата кожа и стави. Между другото, ягодите съдържат около 20% повече витамин С от лимоните – съответно 66 срещу 44 милиграма.

Д-р Татяна Солнцева

Наличието на силиций, а в 100 грама ягоди има три дневни норми, спомага за укрепване на съединителната тъкан на ставите, сухожилията, поддържа еластичността на кожата, подобрява състоянието на косата и ноктите, а също така стимулира усвояването на други макро- и микроелементи – калций, фосфор, сяра, магнезий и др. Именно витамин С, мед и силиций са необходими за синтеза на еластин и колаген.

Колкото по-ярки на цвят, толкова по-добре

В допълнение към витамин С, ягодите съдържат и други антиоксиданти като полифеноли, включително антоцианини. Антоцианините придават цвета на всеки плод. Следователно, колкото по-ярък е цветът на плодовете, толкова повече антоцианини съдържат.

Ягодите съдържат голямо количество органични киселини, които са важни за функционирането на имунната система и добрия метаболизъм. В допълнение към лимонената и салициловата киселина, плодовете ще осигурят на тялото елагова киселина. Това е доста силен естествен антиоксидант. Самите плодове съдържат елагитанини, които при навлизане в тялото се превръщат в елагова киселина. Това съединение е отличен пребиотик, тоест „храна“ за нашата микробиота. Здравето и красотата до голяма степен зависят от това. Например, чревната микробиота помага за неутрализиране на токсични вещества, потиска растежа на патогенни микроорганизми, подпомага храносмилането, участва в метаболизма на мазнините и осигурява на тялото енергия чрез производството на витамин В1. Известно е, че липсата на енергия води до преждевременно стареене.

В помощ на мозъка

Освен това, като ядете ягоди, можете да станете по-умни. Скорошно проучване установи, че вероятността от болестта на Алцхаймер е намалена с 34% при възрастни хора, които ядат поне 100 грама ягоди на ден. Разбира се, това са предварителни данни, които се нуждаят от потвърждение и допълнителни клинични изследвания. Веществата, съдържащи се в ягодите, обаче могат да предизвикат точно такива ефекти.

Още ползи за здравето

   • Подобряват имунитета. Ягодите съдържат много витамин С – основният защитник от вируси и настинки.

   • Забавят стареенето. Сладкият плод е богат на биофлавоноиди – мощни антиоксиданти. И въпреки че в ягодите има по-малко биофлавоноиди, отколкото в боровинките и касиса, те трябва да се пренебрегват, а да станат задължителна част от диетата. Особено сега, когато е и техния сезон.

   • Подобряват функцията на червата. Семките на ягодите съдържат фибри, които помагат за облекчаване на запека.

   • Укрепват кръвоносните съдове. Това се улеснява от витамин РР, от който има много в ягодите.

   • Помагат при отслабване. Ягодите имат малко калории, а освен това съдържат много вода. Така че, ако не сте алергични, не се колебайте да имате дни на глад само с ягоди.

За красота

Ягодите са чудесна суровина за домашни маски. С тяхна помощ можете:

Да избелите кожата, ако се появят възрастови петна или лунички.

Изглаждане на бръчките. В сезона на ягодите можете да забравите за кремовете с лифтинг ефект. Но ако кожата ви е много суха, по-добре е да смесите пасирани ягоди със заквасена сметана.

За любовта

Ягодите отдавна са известни като афродизиак. Но колко заслужена е тази им слава е голям въпрос. В края на краищата, ягодите не съдържат никакви специални вещества, които повишават привличането и либидото. Въпреки това, тя все още е в състояние да създаде правилното настроение.

Нарежете плодовете на две и сервирайте с ядки и мед. Ядките и медът ще ви дарят с любовни витамини, а половинките ягоди във формата на сърце ще ви заредят с романтично настроение.

За душата

Ароматът на ягоди облекчава стреса. Така че през сезона вдишвайте по-често миризмата на пресни плодове. През зимата можете да провеждате антистрес ароматерапия с помощта на сухи цветове и листа от ягоди. Нарежете листата и цветовете, изсушете ги, сложете ги в буркан и ги поставете до леглото си. Можете също така да изсушите горски ягодки. Нарежете ги наполовина, покрийте ги с марля, за да ги предпазите от мухи, и ги поставете на тъмно място. През зимата плодовете могат да се слагат в чай. Така ще получите напълно естествено и много ароматно успокоително. Между другото, за разлика от самите плодове, миризмата на ягоди има стимулиращи свойства.

Който не трябва да яде ягоди?

Ягодите са противопоказани само ако сте алергични към този плод. Те могат да се ядат дори при хроничен гастрит в ремисия. И дори ако имате възпаление на стомашно-чревния тракт, можете да се поглезите със сладките плодове. Пригответе пюре от ягоди, задръжте го на слаб огън за известно време, без да го довеждате до кипене, прекарайте пюрето отново през блендера и добавете малко готварска или заквасена сметана.

Знаете ли?

Ягодите от собствената ви градина причиняват алергии по-рядко от закупените. Всичко е свързано с нитрати, пестициди и други торове, които се използват за третиране на плодове по време на промишлено отглеждане. Често алергиите се появяват специално към тях, а не към плодовете.

Ягодите нямат антипиретичните свойства, които често им се приписват. Твърди се, че ягодите съдържат ацетилсалицилова киселина, която облекчава температурата и лекува главоболие. Всъщност в ягодите няма ацетилсалицилова киселина. Аналози на това вещество се намират в малините – именно те могат да се справят с треска и главоболие, ако не говорим за мигрена.

Ягодите трябва да се полеят със сметана не само защото са вкусни. Мазнините в млечните продукти помагат за усвояването на бета-каротина от ягодите.

Колко ягоди можете да ядете?

Здравият човек може без проблем да изяжда до 300 грама плодове на ден. За тези, които имат диабет, повече от 70 грама ягоди на ден не се препоръчват, особено ако плодовете са узрели и сладки.

Източник: www.ayzdorov.ru, www.healthline.com

крем АНТИПИГМЕНТ
АНТИПИГМЕНТ – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *