Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Присъда без право на обжалване ли е болестта на Алцхаймер? Вижте как син спасява 82-годишната си майка

Болестта на Алцхаймер е нещо, което може без преувеличение да се сравни с тежка присъда. Това е хронично невродегенеративно заболяване. Нещо като доживотен затвор, който буквално съсипва личността, превръща човека в безмозъчно същество. Страшна стигма.

Стига се до там болните майки да не разпознават децата си. И това съвсем не е най-голямата беда. Болните се губят из улиците, не могат да обяснят по телефона къде се намират. Цялата рода се втурва да ги издирва. Гони ги и параноя. Мозъкът им става на  „боза“. И което е най-лошото:  не страдат само те – цялото семейство реално се поболява покрай грижите по такъв болен. Които близки на такъв болен са го преживели или в момента са на този огън знаят за какво става дума.

Болест на Алцхаймер

Оказа се, че за присъдата Алцхаймер има „и обжалване, и помилване“.

Пред ВВС грижовен син на болна от Алцхаймер жена разказва как е възвърнал паметта на 82-годишната си майка Силвия Хацер. Марк Хацер не можел да се примири със състоянието на майка си, което от ден на ден ставало по-тежко. Стигнало се до там тя да твърди, че е отвлечена от медицинските сестри, които се грижат за нея.

Извън този конкретен случай потърпевши в България разказват, как възрастна жена отказва да си пие лекарствата си срещу тази болест, защото смята, че близките ѝ искат да я отровят. И беше ходила при кмета да го кара императивно да вземе мерки срещу снаха ѝ, защото тя искала да отрови не само нея, но и цялото село.

Но да се върнем пак на грижовния Марк Хацер. Той започнал да се рови в литература на тази болезнена тема. Научил, че според статистиката в страните, в които хората традиционно се хранят с така наречена и вече призната по цял свят средиземноморска диета, страдат много рядко от Алцхаймер.

И започнал да храни майка си по нейните правила и традиции. Постепенно 82-годишната жена си възвърнала паметта. А Марк Хацер така и не купил изписаните ѝ от лекаря медикаменти.

Повечето от нас знаят за средиземноморската диета, но възползват ли се от нея?

Какво ядат преобладаващо средиземноморските народи? На първо място – риба. Но също така орехи, в това число и бразилски, ягоди, боровинки. Съдържащ висок процент какао черен шоколад, зелен чай. А също така сладки картофи,  спанак, броколи са в дневната им диета.

Животът не свършва с тази диагноза, казва всеотдайният син, като не скрива, че близките ще станат свидетели и на добри, и на лоши дни.

Силвия Хацер
Силвия Хацер

Той не казва нищо за зехтина и особено за студено-пресования екстра върджин зехтин. Но е ясно, че средиземноморската диета без зехтин не може. Не казва нищо и за това дали средиземноморската диета служи за профилактика срещу атрофирането на мозъка, което превръща човека в жалко вегетиращо растение. Но очевидно хората в държавите, в които тази болест не е бич за по-възрастното поколение, дават отговор на този въпрос.

Бел. ред.: Теоретично всички сме наясно, че храната може да бъде и отрова, но и лекарство. Но често ядем без да осъзнаваме какво слагаме в устата си.

Още един конкретен местен пример за това как храната може да бъде и отрова, и лекарство: Мъж на около 60 години от Плевен – Р.М. (историята му е 100% истинска) няма и 60 години, но дълго време не може да контролира високото си кръвно налягане. При това спазва точно предписаното от кардиолога лечение. Но негов приятел медик с друга специалност му препоръчва да премахне от диетата си всякакви червени меса – и пресни, и преработени. Постепенно кръвното му се нормализира. А 6 месеца по-късно е принуден да спре всякакви кардио лекарства. Кръвното му – шестица. Яде само риба и пиле, и то домашно и то – не всеки ден. Залага основно на растителната храна. Купи си малък имот на село, за да си отглежда сам основните зеленчуци.

Така че изводите си направете сами. И не казвайте, че в големия град е трудно да се спазва средиземноморската диета. Не е трудно. Който търси – намира. Въпрос на правилно подредени приоритети е, когато сме в хранителния магазин. Не може цени от 7-8 лв за така наречените пресни колбаси, пълни с Менделеевата таблица,  да ти се виждат приемливи. А цена на хубави био домати от 5-6 лева например – да си виждат скъпи.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *