Див чесън при високо кръвно и холестерол, репродуктивни проблеми и кожни заболявания

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Май е сезонът през който може да се набере див чесън. Тази пикантна подправка, наричана още левруда или мечи лук, е практически най-ранната сезонна зеления

див чесън

Затова див чесън е полезен за попълване на витамини и минерали. Освен това красивите зелени листа на мечия лук са източник на уникално съединение, което помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. И не само! От статията ще научите всичко, което е необходимо да знаете за дивия чесън – кога, как и защо да го ползвате.

Историята на появата на див чесън в храненето

За храна се използват луковици, пресни млади издънки, листа и цветни издънки на дивия чесън. Растението има характерна миризма на чесън. Става част от храненето от незапомнени времена: расте свободно и не изисква кой знае какви грижи.

Още в Древен Рим познават и ядат див чесън, забелязвайки неговите лечебни свойства. Древните го взимали със себе си на дълги морски пътувания, за да поддържа тялото след изтощителна работа на кораба. За някои азиатски народи дивият чесън е почти национално растение. В неолитни селища в подножието на Алпите са открити следи от див чесън, което означава, че е бил използван още преди 5000 години.

Състав и калорично съдържание

Нека разберем какви са полезните вещества, съдържащи се в растението.

• Етерично масло от чесън – влияе върху състоянието на кожата и косата, има антивирусно, антипаразитно, антибактериално и противогъбично действие.

• Аскорбинова киселина (витамин С) – подпомага имунитета.

• Бета-каротинът (провитаминът на витамин А) е антиоксидант, който стимулира имунната система.

• Сяросъдържащите съединения и полиненаситените мастни киселини са антиоксиданти, понижаващи липидите агенти (понижават холестерола), подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система и разреждат кръвта.

• Селен-съдържащите аминокиселини имат антиканцерогенен ефект, т.е. предпазват от образуването на ракови клетки.

• Пектините са добър ентеросорбент, който премахва токсините.

• 100 грама див чесън съдържат 78% от дневната нужда от витамин А. Този витамин поддържа имунната система (по-специално влияе върху производството на такива важни кръвни клетки като левкоцитите) и органите на зрението. Подобно на бета-каротините, той е отличен антиоксидант.

• Дивият чесън съдържа и етерични масла – фитонциди, които имат бактерициден ефект, така че ще бъдат полезни за профилактика на настинки.

• Съдържание на калории на 100 грама свеж див чесън – 34-35 kcal;
• Белтъчини – 2,4 грама;
• Мазнини – 0,1 грама;
• Въглехидрати – 6,1-6,5 грама.

*Показателите могат да варират в зависимост от мястото на растеж, сорта и частта на растението

Ползи за здравето от дивия чесън

Леврудата се появява през ранната пролет. Важно е да я включите в диетата си поради острата липса на витамини в организма през този период. Растението има силно фитонцидно действие. То носи благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, подобрява апетита. 250-300 грама леко подсолен див чесън покрива дневната нужда на човек от витамин С.

В народната медицина дивият чесън отдавна се използва като лекарство срещу скорбут – това заболяване се причинява от остра липса на витамин С. Дивият чесън е от полза и при лечение на различни инфекциозни и простудни заболявания, ревматизъм и гнойни възпаления.

Настойки, алкохолни тинктури и сок с добавка на див чесън понижават кръвното налягане и предотвратяват образуването на холестеролни плаки. Учените потвърждават това: яденето на див чесън предотвратява натрупването на холестерол в кръвта, стимулира сърдечната дейност, понижава кръвното налягане и помага за нормализиране на метаболизма.

Листата, стъблата и луковиците на дивия чесън имат силна миризма на чесън поради съдържанието на алиинов гликозид и етерично масло. Корените, които са под формата на грудки, са богати на витамини: В1, В2, А, Е и каротеноиди. Растението съдържа много аскорбинова киселина. Колкото по-високо в планините расте дивият чесън, толкова по-високо е съдържанието на витамин С в растението.

Полза за кожата и косата, както и при проблемно зачеване и бременност

Витамините А, Е, С, както и тези от група В, се считат за витамини за красива и чиста кожа, блестяща и здрава коса, а също така и репродуктивно здраве. Ето защо, витаминна добавка, направена от пресен див чесън, ще бъде полезна за жените. Има народни рецепти за грижа за кожата, използващи див чесън като средство против стареене и пигментация.

Но преди да използвате дивия чесън като маска, се препоръчва да нанесете малко количество от него върху гърба на китката, за да избегнете негативни реакции и алергии. Ако след 5-10 минути няма зачервяване, парене или други симптоми на мястото на нанасяне, можете да го сложите и върху лицето.

Поради интензивния стимулиращ ефект, не трябва да се яде много див чесън по време на бременност. Максимум – няколко листа на ден. Също така не се препоръчва добавянето на див чесън към храната по време на кърмене – билката променя вкуса на кърмата и може да накара бебето да откаже хранене.

Противопоказания за употреба на дивия чесън

Поради силното стимулиращо и дразнещо действие върху лигавицата на стомаха и червата, дивият чесън е противопоказан за деца под тригодишна възраст. Не трябва да ядете див чесън при остри или обострени хронични стомашно-чревни заболявания. Например, стомашни язви, панкреатит, холецистит. Противопоказен е и при повишена стомашна киселинност (хиперацидоза) и алергии.

Използване на див чесън в медицината

Фармацевтите признават: дивият чесън все още се използва малко за медицински цели. Въпреки това те не спират да експериментират.

Например в Америка, Канада, Австралия и Великобритания аптеките продават капсули със сух див чесън на прах. Това е хранителна добавка с редица свойства: антиоксидантни, понижаване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар, както и облекчаване на спазми. Препаратите на базата на див чесън имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Във Франция алкохолен екстракт от див чесън се продава като антибактериално и противогъбично средство за подпомагане на имунната система.

Специалистите обясняват, че в самия див чесън няма алицин, а се образува, ако дивият чесън се нареже на ситно. Факт е, че различни части от листата на дивия чесън съдържат аминокиселината алиин и ензима алициназа. Ако една от двете бъде унищожена, алиинът реагира с ензим, за да образува алицин. Между другото, същият процес се получава, ако се нарежат на ситно скилидки чесън, които също съдържат алиин. Но тъй като дивият чесън има по-слабо изразен вкус на чесън, може да се яде повече от него, което означава, че получаваме повече алицин.

Как да се приготвя?

Пресният див чесън може да се добавя към салатите. Тази билка е идеална за приготвяне на зеленчукова или крем супа. Използва се като пълнеж за пайове, баници и печива. Разбира се, по време на готвене някои от полезните вещества ще бъдат загубени; витамин С се унищожава особено при топлинна обработка, докато бета-каротините са по-устойчиви на топлина.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *