Важно е! Ето какво трябва да знаем за хормоните. Можем да ги накараме да работят за нас

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хормоните са биологично активни вещества от органична природа. Те се произвеждат в жлезите с вътрешна секреция, навлизат в кръвта, свързват се с рецепторите на целевите клетки. И влияят на метаболизма и други физиологични функции. Ще се изненадате – можем да ги управляваме в полза на здравето и благополучието ни.

Хормоните са, които предизвикват у нас страх и ярост, депресия и щастие, привличане и привързаност. Основните човешки хормони са адреаналин, норепинефрин, допамин, серотонин, тестостерон, естроген, окситоцин, вазопресин.

Адреаналинът е хормонът на страха и безпокойството

Сърцето потъва в петите, човекът пребледнява, реакцията му е „бий се или бягай“.Отделя се в ситуации на опасност, стрес и безпокойство.Повишава бдителността, вътрешната мобилизация и чувството за безпокойство.Сърцето бие силно, зениците се разширяват („очите стават големи от страх“). Съдовете на коремната кухина, кожата и лигавиците се свиват.В по-малка степен се свиват съдовете на скелетните мускули, но се разширяват съдовете на мозъка.

Повишава се съсирването на кръвта (при рани), подготвя се тялото за продължителен стрес и повишена физическа активност. Отпускат се червата (от страх човек може да се на@ака), ръцете и челюстите треперят.

Норепинефринът е хормонът на омразата, яростта, гнева и всепозволеността

Този предшественик на адреналина се произвежда в същите ситуации. Основното му въздействие е върху сърдечния ритъм и свиването на кръвоносните съдове. Но все по-силно и за кратко, а лицето се зачервява. Кратък проблясък на гняв (норепинефрин), след това – страх (адреналин). Зениците не се разширяват, кръвоносните съдове на мозъка – също.

Животните определят по миризмата дали потенциалната им жертва отделя адреналин или норепинефрин.Ако е адреналин, разпознават слабака и го гонят.Ако има норепинефрин, те разпознават лидера и са готови да се подчинят. Великият пълководец Юлий Цезар формира най-добрите си военни отряди само от онези войници, които при вида на опасността се изчервяват, а не пребледняват.

Допамин

Радостта е с различни форми. Има спокойна и светла радост, даряваща ни със щастие. Има и дива, необуздана радост, преливаща от наслада и еуфория. И така, тези две различни радости се създават от два различни хормона. Необузданата радост и еуфорията се причиняват от хормона допамин. Когато радостта е ярка, но спокойна – това е хормонът серотонин. Допаминът е хормонът на необузданата радост, удоволствие и еуфория. Допаминът ни тласка към подвизи, лудост, открития и постижения. Високите нива на този хормон ни превръщат в донкихотовци и оптимисти. Напротив, ако в организма ни липсва допамин, ставаме тъжни хипохондрици.

Всяка дейност или състояние, от което получаваме (или по-точно очакваме) истинска радост и наслада, провокира мощно освобождаване на хормона допамин в кръвта.Харесва ни и след известно време мозъкът ни „моли това да се повтори“.Така в живота ни се появяват хобита, навици, любими места, любими храни…

Освен това допаминът се освобождава в тялото при стресови ситуации, за да не умрем от страх, шок или болка. Допаминът облекчава болката и помага на човек да се адаптира към нечовешки трудни условия.И накрая, хормонът допамин участва в такива важни процеси като запаметяване, мислене и регулиране на циклите на сън и будност.

Липсата на хормона допамин по някаква причина води до депресия, затлъстяване, хронична умора и рязко намалява сексуалното желание. Най-лесният начин да произведете допамин е да ядете шоколад и да правите секс.

Серотонинът е хормонът на ярката радост и щастие

Ако има недостиг на серотонин в мозъка, симптомите за това са лошо настроение, повишена тревожност, загуба на енергия, разсеяност. А също и липса на интерес към противоположния пол, депресия, включително в най-сериозните ѝ форми. Липсата на серотонин е отговорна и за онези случаи, когато не можем да извадим обекта на нашето обожание от главите си. Или алтернативно – не можем да се отървем от натрапчиви или плашещи мисли.

Ако нивото на серотонин на човек се повиши, неговата депресия изчезва, той спира да се фокусира върху неприятни преживявания и проблемите бързо се заменят с добро настроение, с радост от живота. Настъпва прилив на сила и жизненост, активност и влечение към противоположния пол. Мелатонинът е хормон на меланхолията, антипод на серотонина.

Тестостеронът е хормонът на мъжествеността и половото влечение

Най-очевидните разлики между мъжете и жените са агресивност, поемане на риск, доминиране, енергия, самоувереност, нетърпение и желание за състезание. Това поведение се  определя основно от нивото на тестостерон в кръвта.Мъжете се превръщат в „петли“, лесно пламват от гняв и показват агресивност.Увеличаването на нивата на тестостерон подобрява интелигентността и повишава емпатията.

Естрогенът е хормонът на женствеността

Той влияе върху характера – страхове, съжаление, емпатия, привързаност към бебета, плач. Естрогенът развива у жените влечение към доминиращ мъж – силен и опитен, признат в обществото. Осигурява и редица други предимства. Подобрява координацията и точността на движенията при задачи, които изискват бързи, умели движения. Подобрява и езиковите способности. Ако едно момче е изложено на необичайно високи нива на естроген в утробата, то ще има мъжко тяло, но женски мозък и ще израсне мирно, чувствително и женствено. Възможно ли е да промените нивата на тестостерон сами?

Да, ако човек практикува бойни изкуства, силови и екстремни спортове. Ако си позволява да се ядосва по-често, тялото му увеличава производството на тестостерон. Ако едно момиче играе по-често блондинка и си позволява да има страхове, тялото му увеличава производството на естроген.

Окситоцинът е хормонът на доверието и нежната обич

Повишаването нивото на окситоцин в кръвта кара човек да изпитва чувство на удовлетворение, намаляване на страховете и тревогите, чувство на доверие и спокойствие до партньор. Човек, който се възприема като психически близък до себе си. На физиологично ниво окситоцинът задейства механизма на привързване. Именно окситоцинът прави майката или бащата привързани към детето им. Обвързва жената с нейния сексуален партньор и създава романтично настроение за мъжа, сексуална привързаност и желание за вярност. По-специално, окситоцинът кара женените мъже да стоят далеч от привлекателни жени. Въз основа на нивото на окситоцин в кръвта можем уверено да говорим за склонността на човек към вярност и готовност да се привърже в близки отношения.

Интересното е, че окситоцинът е добро средство за лечение на аутизъм. Както децата, така и възрастните с аутизъм след лечение с окситоцин не само стават по-емоционални. Но и по-добре разбират и разпознават емоциите на другите хора.

Хората с високи нива на окситоцин живеят по-здравословно и по-дълго, тъй като окситоцинът подобрява състоянието на нервната и сърдечната система. А също и стимулира производството на ендорфини – хормоните на щастието. Аналогът на окситоцина – вазопресин, дава приблизително същия ефект.

Фенилетиламинът е хормонът на любовта

Ако той „подскочи“ в нас при вида на привлекателен обект в нас се разпалва жива симпатия и любовно влечение. Фенилетиламинът присъства в шоколада, сладкишите и диетичните напитки. Но храненето с тези продукти няма да помогне много. За да се създаде състояние на любов, е необходим друг фенилетиламин, ендогенен, тоест секретиран от самия мозък.

Любовни отвари съществуват в „Тристан и Изолда“ и „Сън в лятна нощ“ на Шекспир. Но в действителност нашата химическа система ревниво пази изключителното си право да контролира емоциите ни.

Ендорфините се раждат в победоносна битка и ви помагат да забравите за болката. Морфинът е в основата на хероина, а ендорфинът е съкратено наименование на ендогенния морфин, тоест лекарство, което се произвежда от самото ни тяло.

В големи дози ендорфинът, подобно на други опиати, подобрява настроението и предизвиква еуфория. Но е неправилно да го наричаме „хормон на щастието и радостта“. Допаминът причинява еуфория, а ендорфинът само засилва активността на допамина. Основният ефект на ендорфина е различен. Той мобилизира нашите резерви и ни позволява да забравим за болката.

Условия за производство на ендорфин са здраво тяло, сериозна физическа активност и чувство на радост. За един боец ​​това е победна битка на бойното поле. Фактът, че раните на победителите заздравяват по-бързо от раните на победените, е бил известен още в Древен Рим. За спортиста това е „втория вятър“, който се отваря на дълги разстояния („еуфорията на бегача“). Или в спортно състезание, когато силата изглежда се изчерпва, но победата е близо.

Радостният и дълъг секс също е източник на ендорфини, като при мъжете той се предизвиква повече от интензивна физическа активност. А при жените – от чувство на радост. Ако жените са по-активни в секса, а мъжете са по-ентусиазирано радостни, толкова по-силно ще бъде тяхното здраве и по-богат опит.

Важното, което трябва да знаете за хормоните

Повечето от тях се задействат от същата физическа активност, която произвеждат. За да увеличи мъжествеността си, мъжът трябва да започне да се държи смело. Тестостеронът предизвиква здравословна агресивност, но също така се предизвиква и от практикуване на бойни изкуства и екстремни спортове. Ако момичето го играе по-често блондинка и си позволява да има страхове, тялото му увеличава производството на естроген, което предизвиква страхове и тревоги.

Окситоцинът укрепва доверието и близката привързаност, но в същото време се задейства от едно и също нещо: започнете да се доверявате на близките си, казвайте им мили думи и ще повишите нивото си на окситоцин.

Ендорфинът помага за преодоляване на болката и дава сила за постигане на почти невъзможното. Какво е необходимо, за да започне този процес? Вашата готовност за физическа активност, навикът да преодолявате себе си…

Ако искате по-често да изпитвате състояние на наслада и еуфория, отидете там, където се практикува това поведение. Ако сте в компанията на хора като вас, ще започнете да крещите от възторг – допаминът, който се върти в кръвта ви, ще ви зарадва. Присъствието на наслада предизвиква преживяването на наслада.

Депресираният човек избира сиви тонове, но серотонинът, който подобрява настроението, се задейства предимно от ярка слънчева светлина. Човек в лошо настроение се отдръпва и предпочита да се затвори сам. Но са достатъчни само добра стойка и ходене пеша, за да се провокира производството на серотонин, което ви кара да се чувствате радостни и щастливи.

Накратко: Излезте от бърлогите си, изправете гърба си, включете ярки светлини! Тоест дръжте се като радостен човек и тялото ви ще започне да произвежда серотонин, хормона на радостта и щастието.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОМЕНИТЕ СЪСТОЯНИЕТО СИ – ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРОМЕНЯТЕ ПОВЕДЕНИЕТО СИ!

Източник: psychologos.ru

Помага при хормонален дисбаланс, миома, кисти на яйчниците, фибромиома

МИОМИН – НАЙ-ДОБРАТА ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *