Защо се появяват язви в устата

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Накратко: язви в устата се случват поради ерозия на деликатната лигавица на устата. Най-честата причина е нараняване, като случайно ухапване от вътрешната страна на бузата

язви в устата

В повечето случаи появата на язви в устата не носи вреда и преминава от само себе си за 10 до 14 дни, без да е необходимо лечение.

Афтозните язви са повтарящи се язви без известна причина, които засягат около 20 процента от населението.

Ако вашите язви в устата не изчезнат след 14 дни, или ако ги получавате често, посетете зъболекар или лекар.

Една ли е причината, поради която в устата се появяват малки ранички?

Оралното здраве може да бъде застрашено не само от кариес и заболявания на венците, като гингивит и пародонтит, но и от много други заболявания. Д-р Елена Михайлова, зъболекар-терапевт и ендодонт обяснява патологии като ксеростомия и стоматит, симптомите на които са повишена сухота на лигавиците и язви в устата.

Д-р Елена Михайлова

Постоянната сухота в устата, причинена от временно или трайно намаляване функцията на слюнчените жлези, се нарича ксеростомия. Това състояние може да изчезне от само себе си – например при промяна на времето или сезона. Но ако се намесят вътрешни причини, ще бъде по-трудно да се справите с проблема.

Външни и вътрешни причини за язви в устата

По правило при горещо време, при сух климат или през зимата, когато сме постоянно в отопляеми помещения, кожата и лигавиците стават по-сухи. Това засяга не само носа и очите, но и устата. Производството на слюнка намалява, оттук и неприятното усещане за постоянна сухота, което най-често се влошава през нощта, когато не можем естествено да стимулираме производството на слюнка чрез дъвчене или пиене.

Вътрешните причини за ксеростомия са много разнообразни. Една от тях е дехидратацията, която се получава, ако пием малко чиста вода и много кафе и чай (имат диуретичен ефект), ядем големи количества сладки и солени храни или приемаме диуретици.

„Като цяло доста лекарства могат да причинят намаляване производството на слюнка, включително антидепресанти, болкоуспокояващи, антихистамини, антихипертензивни лекарства (понижаващи кръвното налягане) или потискащи апетита, които са популярни сред пациентите, които губят тегло“, пояснява експертът.

Сухотата в устата възниква и поради вътрешни причини: чест стрес, депресия, нарушено назално дишане, липса на витамини. Но може да бъде и симптом на много сериозни заболявания. Според д-р Михайлова това са автоимунни и ендокринни патологии (например диабет), заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове, както и онкология (предимно злокачествени новообразувания в устната кухина).

Ксеростомията може да бъде причинена и от запушване на слюнчените жлези, което може да възникне поради вирусни или бактериални инфекции.

В допълнение, ксеростомията може да бъде свързана и с възрастта: често се среща при възрастни хора.

Какво може да се направи?

Сухотата в устата може да бъде преодоляна. За да се случи това, трябва да се свържете с вашия зъболекар, който ще установи причината за проблема. Ако не зъболекар, лекар ще ви посъветва да се свържете с негови колеги от друг профил и на първо място да се съсредоточите върху коригирането на основното заболяване.

Съществуват и симптоматични методи за борба с ксеростомията, които всеки може да използва самостоятелно. Те ще намалят сухотата в устата, но разбира се няма да повлияят на основната причина.

За да се борите с този неприятен симптом, можете:

• да използвате специални води изплаквания срещу сухота в устата. Те се продават в аптеките;
• да си купите дъвка без захар: дъвченето й ще предизвика слюноотделяне;
• да смучете близалки без захар: те ще имат същия ефект като дъвката. Но обикновените близалки няма да работят, тъй като захарта има вредно въздействие върху оралното здраве;
• да пиете вода с лимонов сок, за да стимулирате производството на слюнка и да подобрите функционирането на слюнчените жлези;
• да използвате изкуствен заместител на слюнката – също се продават в аптеките без рецепта.

През нощта можете да включите овлажнител в спалнята, за предпочитане с функция за почистване на прах.

Как да се лекува стоматит

Язви в устата са популярното име за стоматит. При това заболяване пациентите се оплакват от много остра болка при ухапване и натискане. Самата язва изглежда като кръгло петно ​​с белезникав или розов цвят или дори тъмночервен цвят. Венците в тази област може да са червени и подути.

Обикновено стоматитът възниква поради намален имунитет, който може да дойде на фона на системни заболявания (например диабет). Ако локалният имунитет в устната кухина е намален, тогава може да се появи язва дори след дъвчене на бисквити или чипс и надраскване на лигавицата с остър ръб. В някои случаи стоматитът е следствие от химическо или термично изгаряне.

„Стоматитът може да бъде причинен не само от травма на лигавицата, която по-специално може да възникне поради неправилно изработени и инсталирани протези, но и по други причини. Заболяването може да бъде от херпесен характер (причинено от херпесния вирус), както и бактериално и гъбично (поради инфекция от кандида). Освен това стоматитът може да се отключи от прием на редица лекарства (антибиотици, барбитурати), казва Михайлова. – Ако се появят язви в устата ви, не забравяйте да се свържете с вашия зъболекар, защото няма да можете сами да установите първопричината за стоматита. Зъболекарят ще проведе преглед, ще диагностицира и въз основа на резултатите от него ще предпише лекарства, насочени към отстраняване на причината. Това могат да бъдат антивирусни, антибактериални, противокандидозни лекарства или комбинация от тях.

Експертът също предупреди, че не трябва да прибягвате до лазерно лечение на стоматит, тъй като в този случай тъканите се нагряват, т.е. те се травматизират. Но за успешно лечение на стоматит е необходимо, напротив, да се сведе до минимум рискът от увреждане на лигавицата.

Какво да се направи ако се появяват язви в устата поради стоматит?

„За да излекувате стоматит, освен приема на лекарства, ще ви трябва и редовно домашно лечение“, казва експертката. – Пациентите ще трябва да изплакват устата с антибактериални и антисептични лекарства – хлорхексидин или мирамистин, но в никакъв случай с алкохолни разтвори. Традиционните билкови рецепти също могат да причинят повече вреда, отколкото полза, тъй като може да влошат ситуацията.

Според препоръката на д-р Михайлова, лекарствените гелове, които се продават без рецепта във всяка аптека, трябва да се нанасят върху областта на язвата с памучен тампон. След лечение определено ще необходимо да смените четката за зъби, за да не внесете същите бактерии в третираната устна кухина.

Освен това трябва да спазвате диета: изключете кисело, пикантно, солено, сладко, пържено, както и твърди, твърде горещи или студени храни, тоест всичко, което може да раздразни лигавицата, тъй като това ще забави лечебен процес.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *