Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Постоянна жажда: за какви заболявания алармира

Ако изпитвате постоянна жажда, без да сте преяли с нещо прекалено солено, и без да сте тренирали усилено, редно е да се консултирате с лекар

постоянна жажда

Какво показва усещането за постоянна жажда, обезпокоителен симптом ли е това и за какви заболявания може да алармира?

Жаждата е начинът, по който тялото ни казва, че му липсва вода, от която се нуждае, за да работи добре. Нормално е да се чувствате жадни, когато е горещо, след като сте правили интензивна тренировка или работата ви е свързана с повече движение.

Но ако постоянно пълните и изпразвате чашата без да почувствате облекчение, това може да сигнализира за здравословен проблем.

Полидипсия е медицинския термин, който означава прекомерно или неутолимо желание да се пие вода или други течности.

Сухота в устата ( ксеростомия ) и желанието за често уриниране може да вървят заедно с усещането за прекомерна жажда

Пиенето на достатъчно количество вода е много важно, защото тялото трябва да остане хидратирано, за да функционира правилно. Всеки ожаднява от време на време. Но при полидипсия жаждата може да продължи дни, седмици или месеци. Колкото и да пиете, сякаш никога не можете да я утолите.

Факт е, че тялото дава различни сигнали за проблеми, които го измъчват. Добре ще е да знаем как да ги дешифрираме правилно.

Използването на големи количества вода обикновено е добре дошло – лекарите често съветват да се изпива поне литър и половина течност на ден. Мнозина се радват, че искат и могат да пият много – не е нужно да се насилват. Има обаче ситуации, когато жаждата става прекомерна и това показва лошо здраве.

Д-р Елена Мамонтова

Кога е необходимо да се посети лекар в такава ситуация и за какви тежки патологии може да сигнализира състояние като постоянна жажда, обяснява д-р Елена Мамонтова.

Как да разберем, че жаждата е патологична?

 

Д-р Елена Мамонтова посочва следните точки като признаци на прекомерна консумация на вода:

• често уриниране;
• периферен оток на крайниците и лицето (подуване в тъканите, които се хранят от периферната съдова система);
• главоболие;
• гадене.

Ако нещо във вашето състояние ви смущава и изглежда, че приемът на вода става прекомерен, трябва да посетите лекар.

Защо може да има патологична, постоянна жажда?

Обикновено експертите идентифицират както физически, така и патологични причини за жаждата, казва д-р Елена Мамонтова.

Първите включват:

• Прием на голямо количество солени храни в диетата. Това води до прекомерно натрупване на натрий в извънклетъчната течност.
• Продължителна физическа активност и висока околна температура, при които тялото губи влага и електролити.

Най-честите патологични причини за дехидратация са:

1. Захарен диабет тип 1 и 2. Придружава се от повишено ниво на глюкоза в урината (над 8 mmol / l), която се отделя от тялото с вода. В този случай то се нуждае от жажда, за да попълни влагата: човек може да консумира до 3-4 литра вода на ден.

2. Безвкусен диабет. Това заболяване, характеризиращо се с нарушение на хормона вазопресин, намалява способността на бъбреците да насочват водата обратно в съдовете. Отделя се много урина с ниска концентрация на електролити, човек може да загуби до 10 литра течност на ден и да възстанови същото количество, като се чувства много жаден.

3. Тежка диария, често повръщане и други заболявания, придружени от сериозно повишаване на телесната температура. Тялото в този случай губи много вода и електролити и сигнализира за необходимостта от попълване на резервите от течности с помощта на жажда.

4. Първична бъбречна патология, при която процесът на натрупване на натрий в бъбреците е нарушен.

5. Прием на определени лекарства също може да бъде съпроводен от постоянна жажда. Усеща се най-често след прием на тетрациклинови антибиотици, литиеви препарати, хипогликемични средства, алфа-блокери (за лечение на артериална хипертония), лекарства за лечение на затлъстяване.

6. Загуба на телесни течности от кръвта в тъканите. Това може да е резултат от медицински състояния като изгаряния, сепсис, бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност.

7. Дехидратация. Ако не пиете достатъчно вода за продължителен период от време, тялото може да се дехидратира.

8. Психогенна полидипсия. Някои психиатрични и психични разстройства, като тревожност и шизофрения, могат да доведат до натрапчиво пиене на вода.

9. Нисък калий в кръвта (хипокалиемия ). Хипокалиемията е състояние, което може да възникне, когато нямате достатъчно калий в кръвта.

10. Кистозна болест. Кистозната болест е група от състояния, при които кистите се развиват върху или около бъбреците.

Постоянна жажда: последици за здравето

Ако пренебрегнете такъв силен сигнал от тялото и се опитате да удавите жаждата с пиене на вода, има риск от сериозни последствия, предупреждава д-р Елена Мамонтова.

Прекомерната хидратация (прекомерното водно съдържание) на тялото причинява:

• спад на телесната температура;
• повишено слюноотделяне;
• гадене и дори повръщане;
• нарушена координация на движенията, поява на конвулсии, мускулна слабост.

При липса на своевременно лечение на хиперхидратация (прекомерен прием на течности) човек може да развие сърдечна недостатъчност, подуване на мозъка и белите дробове, предупреждава Елена Мамонтова.

Какво причинява прекомерната ми жажда през нощта?

Една от най-честите причини да се събуждате от жажда е, че не сте пили достатъчно вода през деня. Тялото се нуждае от определено количество вода, за да могат слюнчените жлези да произведат достатъчно слюнка. Ако те не произвеждат достатъчно слюнка, това може да доведе до сухота в устата. Други потенциални причини за силна жажда през нощта включват:

• Лекарства, които приемате.
• Какво ядете и пиете преди лягане.
• Пиене на алкохол преди сън.
• Температурата във вашата спалня.
• Дишане през устата.

Източник: kp.ru, my.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *