Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво уби Михаил Горбачов? Лекар обяснява как да не отровите бъбреците си

Михаил Горбачов почина по време на хемодиализа. Защо се налага свързване към „изкуствен бъбрек“ и как да се избегне това?

Александър Шишонин, кандидат на медицинските науки, отговаря на тези и други въпроси и дава повече информация за проблемите, които могат да причинят болните бъбреци.

Излекуван до смърт?

Михаил Горбачов, за съжаление, от няколко десетилетия насам не правеше впечатление на здрав човек. Имаше наднормено тегло и, съдейки по външни фактори, заради това се беше сдобил и с много заболявания. Подходът към лечението, независимо от статуса, е бил същия като при повечето пациенти. Според д-р Шишонин става въпрос за токсично отравяне. Лекарите явно активно са се опитвали да излекуват пациента, предвид неговия статут. И като говорим за токсично отравяне трябва да се разбира отравяне с лекарства. Не са виновни лекарите. Лекарите, действащи съгласно медицинския протокол, са длъжни да предписват лекарства, когато пациентът има заболяване. А с възрастта, особено след навършване на 60 години, се натрупват цял ​​куп болести. И в кардиологията, и в неврологията, и в гастроентерологията, уточнява известният не само в Русия лекар.

Александър Шишонин

Пациентите ходят на различни по своята специалност лекари. Те изписват лекарства в рамките на това, което е свързано с тяхната компетентност. В резултат се оказва, че човек може да пие до две дузини различни лекарства едновременно. И всяко хапче има страничен ефект, но по-правилно е да се каже, че е токсично, тъй като всяко лекарство е отрова. Не напразно е нарисувана змия с купа – това е емблемата на медицината на Парацелз. Но има медицина на Гален, медицина на Хипократ, медицина, която се основава на превенция на заболяванията, редовни медицински прегледи, всекидневна гимнастика, по-силова физическа активност, правилно хранене… Затова хората трябва да наблюдават здравето от детството още, и особено – след навършване на 50 години.

Колкото повече лекарства, толкова по-зле

Но, отбелязва д-р Шишонин, че на 90 години не се прави хемодиализа, това е нехарактерно. С възрастта проблемите с хипертонията, диабета и онкологичните заболявания стават все повече. Следователно, в този случай (с голяма вероятност) говорим за отравяне с лекарства – токсичен ефект от употребата на много медикаменти. Кардиолозите „успяват“ в това, предписвайки много лекарства в борбата с високото кръвно налягане. Бъбреците са претоварени и отровени, което води до бъбречна недостатъчност и заради това се налага хемодиализа. Прекомерната консумация на таблетки трови бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт или белите дробове. По-често страдат бъбреците, което е видно и в случая с Михаил Горбачов.

Човек след 60 години се трови от страничните ефекти на лекарствата, страда и накрая умира така или иначе, независимо колко богат и известен е

И единственият изход от това, казва д-р Шишонин, е чрез профилактика, правилно хранене, лечебна физическа активност и движение. Има такава наука – геронтология, има дори дял от медицината – гериатрия, има научен център по гериатрия, където се занимават с профилактика и лечение на пациенти, свързани с възрастта. Лекарят гериатър събира назначения от всички лекари. Негова задача е да минимизира отрицателния ефект от отравяне с лекарствата. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-малко трябва да се тъпче с хапчета.

Как хипертонията и диабетът убиват бъбреците?

Хипертонията убива бъбреците само в един случай – когато човек има постоянно високо кръвно – 200 и нагоре. Това се нарича „злокачествена хипертония“. При нея кръвното не спада дори и след прием на хапчетата. Тази форма на хипертония е много рядка. При постоянно високо налягане е налице силно напрежение, което уврежда деликатните съдове на бъбречните тубули, те се възпаляват и се образува т. нар. нефросклероза – вторично набръчкан бъбрек. Той сякаш изсъхва. Скоковете на налягането в бъбреците не убиват, те страдат от постоянната употреба на лекарства, от токсичния ефект на препаратите.

При диабет, напротив, скоковете са разрушителни. Организмът не се адаптира към тях, възникват възпаления, нефрит и съответно нужда от хемодиализа.

Какви тестове ще помогнат за идентифициране на проблеми?

Достатъчно е да се направи биохимичен кръвен тест и урина. Това са класически изследвания, по които веднага може да се разбере дали има бъбречни заболявания или предпоставки за тях.

Какви упражнения ще помогнат на бъбреците?

За хората над 50 години физическите упражнения са единственият начин да не се разболяват. Основното нещо е да се правят правилно и редовно. Ако поради някаква причина не можете да правите упражнения, ходете на разходка. Ходенето в продължение на 1,5-2 часа с бързо темпо ще ви даде толкова здраве, колкото нито едно медицинско заведение и нито едно вълшебно хапче няма да може.

Как физическата активност влияе върху работата на бъбреците

В по-голяма степен тялото ни освобождава вредни вещества не през бъбреците, а предимно през белите дробове, чрез дишането. И през кожата. Но ако човек не води активен начин на живот, не ходи, не се занимава с физическа активност, белите дробове и кожата не работят, а бъбреците и черният дроб са двойно, дори тройно натоварени. Нарушава се принципът на работа на тялото, заложен от природата. И ако не се движите, казва д-р Шишонин, тогава плазмаферезата, хемодиализата, детоксикацията и други методи за прочистване няма да помогнат. С помощта на редовно движение човешкия организъм се самопочиства. Само с физическа активност бъбреците, черния дроб, сърцето и всички останали органи и системи ще ви служат дълго време и ще ви се отблагодарят за грижата с добро здраве!

Как да се храним за здравето на бъбреците?

Правилното хранене за бъбреците е протеини и здравословни мазнини. Бъбреците имат нужда от обновяване, трябва да има нефрогенеза – растеж на нови бъбречни клетки. А за да се случи това са нужни много протеини и много здравословни мазнини. Ако в тялото влизат само въглехидрати, тогава няма от какво да се изграждат нови бъбречни клетки.

Обобщение

Ако не искате да се разболеете:

• водете активен начин на живот;
• движете се повече;
• ходете повече;
• правете физиотерапия;
• хранете се правилно;
• ограничете максимално простите въглехидрати (захар, сладкиши, газирано) в диетата си.

Уверете се, че не страдате от протеинов глад и тялото получава висококачествени мазнини.

Ако са ви предписани много лекарства, тогава д-р Шишонин препоръчва да отидете при добър гериатър, който ще премахне излишните хапчета и ще намали отрицателното въздействие върху организма. Той също така ще препоръча какви натоварвания трябва да изпълнявате. Това ще помогне за поддържане на здравето и способността за пълноценен живот.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *