8 признака, че сте в капана на сериозно хранително разстройство

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хранителното разстройство или разстройството в начина, по който приемаме храната, се отразява негативно на физическото и психическото здраве на човека.

Ето ги основните признаци, че сте близо до подобно разстройство. Или вече сте в хватката му. Проверете се чрез описаните признаци, за да вземете мерки навреме, ако е необходимо. Има 8 характерни признака, че човек е с хранително разстройство. Някои от тях може да приемате за нормални. Но в действителност това са тревожни сигнали.

Как да разберете, че имате хранително разстройство?

  1. Създавате си култ към храната.

Тоест вие я натоварвате със значителни свойства и качества. Например, храната може да бъде лоша, грешна. Или  напротив – много привлекателна и важна. Помага при решаването на някакви проблеми. Или провокира проблеми.

  1. Трудно се справяте със стреса и негативните емоции.

Някои от тях изглеждат непоносими, сякаш не можете да се справите с тях. Съответно хапвате сладкиши, за да намалите „котлона“.

  1. Чувствате, че губите контрол.

Не вие, а храната изглежда ви контролира. Имате натрапчиви мисли за храна. Постоянно мислите какво да сготвите или ядете. Или, напротив, страхувате се да не се сринете.

  1. Свикнали сте бързо да получавате удоволствие.

„Хапнах малко шоколад и ми стана по-весело“. А всъщност, за да се забавлявате и да ви стане по-весело, просто трябва да се облечете и да отидете някъде.

  1. Не обичате и не можете да чакате

Засядането в задръстване или седенето на опашка е мъчение за вас. Както и простото бездействане. Храната често е добър начин да си подредите времето. Като няма какво да правите – дъвчете нещо.

  1. Оттегляне.Когато изведнъж решите да се откажете от някои продукти.Например от сладки, от тестени или мазни храни.Но изпитвате симптоми на абстиненция и имате нужда от тях спешно.На този фон чувството на глад се засилва, тоест след ограничението ви се яде много повече от обикновено.
  2. .Люлка.Тя може да бъде като при  храненето. Например ограничение – отказ – срив – преяждане. Така е и с емоционалния суинг. Тоест първо усещате екстаз, когато ядете нещо забранено, а след това дискомфорт и чувство за вина. И така вие нямате мир и спокойствие в душата си.

     8. Лъжа. Например момиче се записва за отслабващ маратон, но не издържа на ограниченията. В резултат на това първо изяжда всичко, което е написано в хранителния план, а след това наваксва със сладкото. Разбира се, тя не можеше да признае това на никого и затова в крайна сметка се отказва. Или човек яде каквото иска, когато никой не го гледа. И похапва само „правилната“ храна, когато е на публично място.

С кои от описаните точки се съгласихте? Или няма риск от хранително разстройство за вас?

Източник: b17.ru

Гастро Комплекс помага при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, лошо храносмилане, синдром на раздразненото черво, болест на Корн, нарушена чревна флора и киселинност в стомаха, хемороиди

Гастро комплекс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *